Καλή η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας -την υπέγραψε κι η Ρωσσία – να μαζέψει ο Ερντογάν τους εποίκους του στα Κατεχόμενα που καταπάτησαν την ουδετέρα ζώνη για να φτιάξουν δρόμο προς το μεικτό χωριό Πύλα/Σώρα και τραυμάτισαν Κυανοκράνους των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) που ζήτησαν την απομάκρυνση τους. Σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου, ο εκπρόσωπος της πάντοτε Τουρκόφιλης Κομμισιόν της ΕΕ, Πήτερ Στάνο

εδήλωσε (ερωτόμενος από Τούρκους δημοσιογράφους) ότι «κάνει εκκληση για επανεκκίνηση των εργασιών στην Πύλα, με τρόπο αποδεκτό στην επίμαχη περιοχή». «Θου Κύριε φυλακή το στόματι μου».

Η περιοχή όμως ανήκει στην ουδέτερη ζωνή και δεν ανήκει στο ψευδοκράτος, οπότε οι «εργασίες» είναι παράνομες όπως άλλωστε επεσήμανε και το Στεήτ Ντιπάρτμεντ.

Είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότης δεν αποδέχεται την πολιτική Ερντογάν στο Κυπριακό αλλά αυτός επιμένει.Πέραν αυτού υπάρχει ζήτημα αποζημιώσεως των θυμάτων της Τουρκικής βίας «στο πεδίο» της Τουρκικής αυθαιρεσίας και δεύτερον, εάν τελικώς ο Ερντογάν δεν αποσυρθή από την ουδετέρα ζώνη της Πύλας υπάρχουν και οι περίφημες κυρώσεις.

Κατασχέσεις Τουρκικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό ως Τραπεζικές καταθέσεις και επενδύσεις κι η κήρυξη ως ανεπιθυμήτων Τούρκων διπλωματών στα Ηνωμένα ΄Εθνη της Νέας Υόρκης.΄Οσον χρόνον οι Τούρκοι επιμένουν για δρόμο στην Πύλα , τόσον να ισχύουν οι κυρώσεις των ΗΕ.

Εν τούτοις , οι Τουρκικές ενέργειες στην ουδετέρα ζώνη είναι ενδεικτικές των προθέσεων , να ματαιώσουν πάσαν ιδέα αναβιώσεως των συνομιλών για την επίλυση του Κυπριακού.

Όσοι ελπίζουν στην Τουρκική υποχωρητικότητα απατώνται απάτη μεγάλη.Οι Ρωμαίοι έλεγαν «τα γεγονότα είναι πάντα γεγονότα» δηλαδή δεν αλλάζει η πραγματικότης επειδή μεταβλήθησαν οι καταστάσεις».

Ας το ξέρει αυτό η Αμερικανική κυβέρνηση του Τζό Μπάϊντεν που σχεδιάζει να παραδώσει στην Τουρκία καινουργή F-16 και ν’αναβαθμίσει τα πεπαλαιωμένα.Η Τουρκία γνωρίζει μόνο μία γλώσσα , της επιβολής των ισχυροτέρων και το ΣΑ μπορεί να ζητήσει την διακοπή του εξοπλισμού των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.Κατά τ’αλλα «τα γεγενημένα ουκ απογίγνονται» όσο και αν προσπαθεί ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης για την «επανάληψη των συνομιλιών» με τον Τακάρ.Ποίος είναι αυτός ο κύριος;