Το Δικαστήριο της Χάγης και η Τραγωδία της Ελληνικής ΑΟΖ, που Συνεχίζει να Καταδιώκει την Τουρκία: Ο Ρόλος των ΗΠΑ και η Ελλάδα που ΕΧΕΙ Θαλάσσια Σύνορα με την Κύπρο, Αλλά Φοβάται...

Το Δικαστήριο της Χάγης και η Τραγωδία της Ελληνικής ΑΟΖ, που Συνεχίζει να Καταδιώκει την Τουρκία: Ο Ρόλος των ΗΠΑ και η Ελλάδα που ΕΧΕΙ Θαλάσσια Σύνορα με την Κύπρο, Αλλά Φοβάται...
του Θεόδωρου Καρυώτη, Ουάσιγκτον
Τετ, 23 Αυγούστου 2023 - 12:27

Το φάντασμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) συνεχίζει να καταδιώκει την Τουρκία. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία θεωρεί την έννοια της ΑΟΖ τον μεγαλύτερο εχθρό της στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιφρονεί  τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υποστηρίζει  ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και ο μόνος τρόπος να δικαιολογήσει αυτόν τον ισχυρισμό είναι να επιμένει ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο

Το οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, όμως, δείχνει καθαρά ότι η Κύπρος διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και επομένως η Τουρκία δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο επόμενος χάρτης δείχνει το μέγεθος της τουρκικής ΑΟΖ, βάσει UNCLOS.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Πηγή: Global Marine Boundaries Database, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA

Η Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1982, όταν έληξε η Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας,  ουδέποτε δημοσίευσε  ένα επίσημο χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ.

Η Ελλάδα διαθέτει μια από τις καλύτερες υδρογραφικές υπηρεσίες στον κόσμο και έχει χαρτογραφήσει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας καθώς και τις γεωγραφικές συντεταγμένες , αλλά αυτές  βρίσκονται αποθηκευμένες λες και αποτελούν  επτασφράγιστο μυστικό.

Αντίθετα, η Κύπρος με θάρρος και τόλμη ανακήρυξε, οριοθέτησε ΑΟΖ  και έστειλε τις γεωγραφικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ.

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας

Όταν επέστρεψα από την Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον, στο τέλος Απριλίου 1982, καθώς  ήμουν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας,  έστειλα ένα  στο τότε Υπουργείο Συντονισμού (υπηρετούσα ως οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον) επισημαίνοντας  την αξία της ΑΟΖ,  αλλά δεν έλαβα ποτέ καμία απάντηση.

Έτσι ξεκίνησα, πριν 41 χρόνια, να ασχολούμαι με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά πολλοί στην Αθήνα με αγνοούσαν ως ένα γραφικό τύπο και δεν έδωσαν καμία σημασία στο πρώτο χάρτη που δημοσιεύτηκε ποτέ στην Ελλάδα και έδειχνε  τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας.

Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πηγή: Global Marine Boundaries Database, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

Ο κύριος λόγος που αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο είναι το γεγονός ότι έχουν πλημμυρίσει, τον τελευταίο καιρό, τα ελληνικά ΜΜΕ με αναλύσεις  για το αν πρέπει να προσφύγουμε  ή όχι στην Χάγη.

Είναι δύσκολο και ίσως παράτολμο να επιχειρήσει κάποιος να προβλέψει τι είδους απόφαση θα λάβει το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης (ΔΧ), σε περίπτωση που τελικά παραπεμφθεί σ’ αυτό η ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ του Αιγαίου.

Μελετώντας όμως τις προηγούμενες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου σε παρεμφερείς διαφορές, μπορούμε να εικάσουμε ότι το Δικαστήριο θα χρησιμοποιήσει σ’ αυτή την περίπτωση την αρχή της “ίσης απόστασης-ειδικών περιστάσεων” αντί  μόνο της αρχής της ίσης απόστασης (μέσης γραμμής).

(η συνέχεια στο hellasjournal.com)