Παρά τις παγκόσμιες ανησυχίες για τις οικονομικές πτυχές της ανάπτυξης της υπεράκτιας βιομηχανίας αιολικής ενέργειας, η νορβηγική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την Α φάση του πρώτου διαγωνισμού της χώρας. Εκτός από τις αναμενόμενες προτάσεις από τις μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του νορβηγικού ενεργειακού τομέα, ένας Κινέζος κατασκευαστής επιδιώκει επίσης να προκριθεί στον διαγωνισμό.

Το νορβηγικό Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας έλαβε επτά αιτήσεις για να συμμετάσχει στη δημοπρασία για την πρώτη περιοχή έργου για υπεράκτια αιολική ενέργεια, γνωστή ως Sørlige North Sea II. Η Νορβηγία ανακοίνωσε τις δύο πρώτες περιοχές-στόχους της το 2020 ως μέρος ενός στόχου να φτάσει τα 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040. Η χώρα εργάζεται για να καθορίσει τη βιομηχανία της και τη διαδικασία και τον Ιούνιο συμφώνησε να παράσχει αρχικά 2,13 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του πρώτου έργου.

«Παρά τις μεγάλες αυξήσεις κόστους για την παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία πρόσφατα, υπάρχουν αρκετοί ισχυροί παίκτες που υποβάλλουν αίτηση για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στον γύρο δημοπρασίας για το Sørlige North Sea II», ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Terje Aasland. «Είναι σημαντικό για την υπεράκτια επένδυση της κυβέρνησης στον αιολικό τομέα. Τώρα αρχίζουμε να αξιολογούμε τις διάφορες εφαρμογές».

Η προθεσμία υποβολής αίτησης για προεγγραφή έληξε χθες, 15 Νοεμβρίου. Στην αίτηση, οι εταιρείες έπρεπε να τεκμηριώσουν ότι πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια βιωσιμότητας και ότι θα συνέβαλαν σε ευρύτερα θετικά αποτελέσματα. Οι εταιρείες έπρεπε επίσης να τεκμηριώσουν την ικανότητα ολοκλήρωσης του έργου.

 

Η Νορβηγία στοχεύει δύο περιοχές για την πρώτη της ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων (Norwegian Petroleum Directorate)

Συνολικά ελήφθησαν επτά αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών μεταξύ της Equinor και της RWE, της Aker Offshore Wind, της BP και της Statkraft και της Shell, της Lyse και της Eviny. Άλλα περιλαμβάνουν την Hydroelectric Corporation, τη Parkwind του Βελγίου σε συνεργασία με την Ingka και τη Norseman Wind, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τη γερμανική EnBW. Η κινεζική Mingyang Smart Energy, ένας από τους μεγάλους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, ήταν μια έκπληξη που εισήλθε στη διαδικασία.

Το υπουργείο είπε ότι θα εξετάσει τις αιτήσεις και αναμένει να προκριθούν τουλάχιστον έξι και το πολύ οκτώ αιτούντες. Ωστόσο, εάν λιγότεροι από έξι αιτούντες μπορούν να προκριθούν, το υπουργείο θα αξιολογήσει εάν θα πρέπει να διεξαχθεί η δημοπρασία. Η ενδεικτική ημερομηνία δημοπρασίας είναι ο Φεβρουάριος του 2024.

Είπαν ότι ήταν θετικό βήμα το γεγονός ότι αρκετοί ισχυροί παίκτες δείχνουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο, άλλοι, όπως οι Ørsted, Vattenfall και Eni, καθεμία από τις οποίες δραστηριοποιείται αλλού στον κλάδο, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο έργο. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι η Ørsted αποχωρεί από μια συνεργασία στη Νορβηγία καθώς επανεξετάζει το χαρτοφυλάκιό της αιολικής ενέργειας μετά τις μεγάλες χρεώσεις για εγκατάλειψη έργων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Vattenfall ανέφερε επίσης οικονομικές προκλήσεις λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και αυξήσεων κόστους εν μέρει λόγω του πληθωρισμού.

Το Sørlige Nordsjø II θα βρίσκεται νότια της Νορβηγίας στη Βόρεια Θάλασσα περίπου 85 μίλια από την ακτή. Το βάθος του νερού στην τοποθεσία είναι μεταξύ περίπου 175 πόδια και 230 πόδια με την πρόβλεψη ότι θα αποτελέσει τη βάση για ένα αιολικό πάρκο σταθερού πυθμένα 1,5 GW.

Η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι συνέλεξε και ετοίμασε τα πρώτα σύνολα δεδομένων για τον υπεράκτιο άνεμο στο νορβηγικό ράφι. Διεξήγαγαν υποβρύχιες έρευνες μεταξύ 2022 και 2023 για το Sørlige Nordsjø II και αυτά τα δεδομένα είναι τώρα διαθέσιμα για λήψη.

Μια έρευνα στη δεύτερη τοποθεσία, το Utsira Nord, που βρίσκεται στα δυτικά της Νορβηγίας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024. Αυτή αναμένεται να είναι μια πιο δύσκολη τοποθεσία που θα απαιτήσει πλωτές ανεμογεννήτριες.