Οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν την Πέμπτη (16 Νοεμβρίου) σε νέους κανόνες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιπτώσεων χειραγώγησης ή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ένωσης, δίνοντας νέες εξουσίες στις ρυθμιστικές αρχές για τη διερεύνηση των περιπτώσεων αυτών και την καταστολή των παραβατών

Η προσωρινή συμφωνία παρέχει νέα δικαιώματα στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER) να διερευνά υποθέσεις με διασυνοριακή διάσταση και να δίνει προτεραιότητα στις υποθέσεις.

Ο ACER θα αποκτήσει επίσης το δικαίωμα να διερευνά υποθέσεις που αφορούν τουλάχιστον δύο χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Αυτά είναι καλά νέα για τους καταναλωτές και τις εταιρείες, ιδίως σε περιόδους αστάθειας των τιμών της ενέργειας», δήλωσε η Teresa Ribera, η Ισπανίδα υπουργός οικολογικής μετάβασης που εκπροσώπησε τα κράτη μέλη στις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο.

«Ο κανονισμός REMIT (για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας) θα βελτιώσει την προστασία των καταναλωτών και των εταιρειών έναντι της χειραγώγησης της αγοράς και θα ενισχύσει το πλαίσιο για την αντιμετώπιση και την πρόληψη καταχραστικών πρακτικών της αγοράς», ανέφερε σε δήλωσή της.

Οι εξουσίες λήψης αποφάσεων του ACER θα επεκταθούν σε επιτόπιες επιθεωρήσεις, αιτήματα παροχής πληροφοριών και αδειοδοτήσεις ή ανάκληση αδειών για τις πλατφόρμες εμπιστευτικών πληροφοριών (IIP) και τους εγγεγραμμένους μηχανισμούς αναφοράς (RRM), σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ.

Ενώ ο νέος κανονισμός παρέχει νέες εξουσίες στον ACER, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ) θα διατηρήσουν τη δυνατότητα να αντιτίθενται στις ερευνητικές εξουσίες του ACER όταν οι ίδιες έχουν ήδη ξεκινήσει επίσημα ή διεξαγάγει έρευνα για τα ίδια γεγονότα. Οι ΡΑΕ θα έχουν μέγιστη προθεσμία 3 μηνών για να προβάλουν αντιρρήσεις.

«Για πρώτη φορά, ο ACER αποκτά εξουσίες επιβολής, στον τομέα των αποφάσεων επιτόπιας επιθεώρησης και των αιτήσεων παροχής πληροφοριών, καθώς και της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των πλατφορμών πληροφοριών και των καταχωρισμένων μηχανισμών αναφοράς», δήλωσε η Maria da Graça Carvalho, επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοινοβουλίου για τον φάκελο εκ μέρους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη θα αποσταλεί τώρα σε νομικούς εμπειρογνώμονες για επίσημη σύνταξη πριν διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τελική έγκριση, μια διαδικασία που συνήθως είναι απλώς τυπική.

(από euractiv.gr)