Όμηρος της Απόφασής της η Βουλγαρική Κυβέρνηση για το Μέλλον του Διυλιστηρίου στο Μπουργκάς

Όμηρος της Απόφασής της η Βουλγαρική Κυβέρνηση για το Μέλλον του Διυλιστηρίου στο Μπουργκάς
energia.gr
Σαβ, 18 Νοεμβρίου 2023 - 09:17

Η βουλγαρική κυβέρνηση έγινε την Πέμπτη όμηρος της απόφασης της για το μέλλον του διυλιστηρίου της Lukoil Neftochim στο Μπουργκάς, με τα κόμματα GERB και DPS, τα οποία μέχρι τώρα υποστήριζαν την απόφαση, να επιμένουν στον άμεσο τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου παρά τους κινδύνους για την τοπική αγορά πετρελαίου

Οι βουλευτές του GERB και του DPS αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ολομέλειας την Πέμπτη ως ένδειξη διαμαρτυρίας, λίγο πριν από την ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η φιλορωσική αντιπολίτευση, ενώ τελικά η ψηφοφορία αναβλήθηκε κατά μία ημέρα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του DPS, Delyan Peevski, και ο βουλευτής του GERB, Delyan Dobrev, επιμένουν στην άμεση αναστολή του ρωσικού πετρελαίου.

«Αυτή είναι η νύχτα των σημαδιών. Είτε θα υπάρξει μια ευρωατλαντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία (στο βουλγαρικό κοινοβούλιο), είτε θα υπάρξει μια φιλοπουτινική πλειοψηφία που θα κυβερνήσει τη Βουλγαρία. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στη δεύτερη», δήλωσε ο Peevski.

«Οι συνάδελφοι από το GERB δεν θα συμμετάσχουν» σε μια κυβέρνηση υπέρ του Πούτιν, πρόσθεσε.

Ο Peevski, ο οποίος μάλιστα είναι υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ για διαφθορά βάσει του παγκόσμιου νόμου Μαγκνίτσκι, δεν εξήγησε πώς μπορεί να επιτευχθεί ο σχηματισμός μιας ευρωατλαντικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο χωρίς τη συμμετοχή του συνασπισμού PP-DB. Ένα τέτοιο σενάριο είναι αδύνατο, διότι οι υπόλοιπες μεγάλες ομάδες είναι φιλορωσικά κόμματα – BSP και Vazrazhdane.

Ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός PP-DB, με την εντολή του οποίου εξελέγη η κυβέρνηση, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από την άμεση αναστολή των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, επιμένοντας ότι η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί το νωρίτερο τον Μάρτιο του 2024.

Ο πρωθυπουργός Nikolai Denkov επικαλέστηκε εκθέσεις των ειδικών υπηρεσιών που επισημαίνουν τους κινδύνους μιας τέτοιας απόφασης για τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια. Το διυλιστήριο του Μπουργκάς είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και ο μοναδικός παραγωγός καυσίμων για αεροσκάφη στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του διυλιστηρίου έχει προειδοποιήσει ότι αυτό κινδυνεύει να κλείσει εάν οι προμήθειες από τη Ρωσία διακοπούν άμεσα – καθώς απειλούνται θέσεις εργασίας χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή του Μπουργκάς, όπου το διυλιστήριο είναι βασικός εργοδότης.

Η επικεφαλής του BSP Kornelia Ninova δήλωσε ότι το GERB και το DPS εκβιάζουν το συνανσπισμό PP-DB με την προσφορά «ή μας δίνετε τη Lukoil ή φεύγετε» – καθώς υπάρχει αυξημένη πίεση στη Lukoil να πουλήσει τις εγκαταστάσεις της στη Βουλγαρία.

Καμία πλειοψηφία για να σταματήσει το ρωσικό πετρέλαιο

Λίγο αργότερα την Πέμπτη, το κοινοβούλιο δεν αποδέχθηκε την πρόταση του GERB να σταματήσει άμεσα η εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Οι βουλευτές του PP-DB κατέθεσαν πρόταση σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία θα πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο τον Μάρτιο του 2024, σχεδόν εννέα μήνες πριν από την προθεσμία που έχει θέσει η ΕΕ, ενώ το DPS δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να συμφωνήσει σε αναστολή τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τότε η Lukoil Neftochim Burgas θα είναι έτοιμη να εργαστεί μόνο με μη ρωσικές πρώτες ύλες.

«Ο συνασπισμός ‘Πούτιν’ είναι γεγονός. Θα δούμε πώς θα πάνε οι ψηφοφορίες και αν το βουλγαρικό κοινοβούλιο και η βουλγαρική κυβέρνηση έχουν πραγματικά εντολή από τη Μόσχα», δήλωσε ο Delyan Peevski εκ μέρους του DPS.

Σύμφωνα με τον Delyan Dobrev του GERB, το διυλιστήριο του Μπουργκάς είναι πλήρως προετοιμασμένο να στραφεί σε μη ρωσικό πετρέλαιο, εάν λειτουργεί με μειωμένη δυναμικότητα.

«Η αλλαγή του πετρελαίου πρέπει να γίνει σταδιακά. Διαφορετικά, θα προκύψουν τεχνολογικοί κίνδυνοι στο διυλιστήριο λόγω μπλοκαρίσματος σωλήνων, εκρήξεων, πυρκαγιών και άλλων ατυχημάτων, τα οποία τα πετροχημικά γνωρίζουν πολύ καλά», απάντησε ο Denkov.

(από euro2day.gr)