Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 τα εκτιμώμενα έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία αμφιβάλλει ότι τα χρήματα μπορούν να εισπραχθούν, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία έχει κάθε δικαίωμα να εισαγάγει νέο φόρο ύψους 10 €/MWh στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος, παρά τις διαμαρτυρίες της Σερβίας και της Ουγγαρίας ότι αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές καυσίμων. Οι αρχές της Σόφιας, από την άλλη, εγγυήθηκαν ότι τα χρήματα θα ζητηθούν από την Gazprom και όχι από τους Ευρωπαίους πελάτες του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου.

Η Βουλγαρία ανέμενε ότι τα έσοδα από το νέο τέλος θα καταβάλλονταν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ωστόσο η χώρα δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισπράξει χρήματα από τη ρωσική εταιρεία.

«Υπήρχαν προγραμματισμένες πρόσθετες επενδύσεις (με αυτά τα χρήματα), αλλά έπεσαν έξω από το γενικό πλαίσιο του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Βασίλεφ.

Η Euractiv Βουλγαρίας ανέφερε αρχικά ότι το κράτος μπορεί να μην λάβει χρήματα από το νέο τέλος, καθώς η Βουλγαρία προσπαθεί να επιβάλει φόρο στο αέριο του αγωγού, το οποίο δύσκολα μπορεί να πιστοποιηθεί ως ρωσικό όντας ένα μείγμα διαφόρων πηγών. Η Ρωσία διαθέτει μηχανισμούς για να αποκρύψει την προέλευση του καυσίμου, το οποίο περνά πρώτα από την Τουρκία πριν εισέλθει στο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την Gazprom σχετικά με την εισφορά για την ενέργεια, και δεν είναι σαφές εάν ο ρωσικός όμιλος προτίθεται να την καταβάλει. Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ έχει ήδη δηλώσει ότι αν το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου αρνηθεί να πληρώσει, θα γίνει κατάσχεση των χρηματοοικονομικών εξασφαλίσεων που έχει στο πλαίσιο συμβολαίων στη Βουλγαρία ή περιουσιακών στοιχείων στη χώρα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, το GERB, το οποίο συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία, ανακοίνωσε ότι το τέλος μπορεί να μην εισπραχθεί ποτέ και απαίτησε να εξαιρεθεί το ποσό από τον προϋπολογισμό του 2024. Εάν η Gazprom δεν καταβάλει τα τέλη, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Βουλγαρίας κατά σχεδόν 1%, καθώς η χώρα προσπαθεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2025.

«Υπάρχουν ανησυχίες (στο κοινοβούλιο σχετικά με τον φόρο φυσικού αερίου) που είναι αβάσιμες», δήλωσε ο Άσεν Βασίλεφ.

Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε επίσης τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil, στην οποία ανήκει το βουλγαρικό διυλιστήριο στο Μπουργκάς, ότι προσπαθεί να «σκορπίσει φόβο».

Το Σάββατο, η διοίκηση του διυλιστηρίου της Lukoil Neftochim Bulgaria ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να σταματήσει να λειτουργεί εάν η κυβέρνηση απαγορεύσει από την 1η Ιανουαρίου την εξαγωγή πετρελαιοειδών που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο.

«Πριν από ενάμιση με δύο μήνες, το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που θα πρέπει να μειώσει σταδιακά τη χρήση του ρωσικού πετρελαίου. Η απαγόρευση των εξαγωγών από την 1η Ιανουαρίου αφορά το ρωσικό πετρέλαιο. Εάν υπάρχει μη ρωσικό πετρέλαιο, μπορεί εύκολα να εξαχθεί», δήλωσε επίσης ο Βασίλεφ. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό απλώς θα επιταχύνει τη μετάβαση σε μη ρωσικό πετρέλαιο.

(από euractiv.gr)