Η τελευταία Έκθεση Αιολικής Ενέργειας δείχνει ότι ο κλάδος παρείχε το 37% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας τον Νοέμβριο του 2023. Τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν από την Wind Energy Ireland, σημαίνουν ότι ο μήνας ήταν ο τρίτος υψηλότερος για την παραγωγή αιολικής ενέργειας φέτος. Η έκθεση έρχεται λίγες μέρες αφότου το νησί της Ιρλανδίας σημείωσε νέο ρεκόρ

για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, με τα επίπεδα να κορυφώνονται στα 4626 MW την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου.

Επιβεβαιώνει επίσης ότι η αιολική ενέργεια παρείχε το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας τους πρώτους 11 μήνες του έτους.

«Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη συμβολή που έχει η αιολική ενέργεια στην απομόνωση των ιρλανδικών οικογενειών και επιχειρήσεων από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Energy Ireland, Noel Cunniffe.

«Με έναν μήνα να απομένει για το 2023, τα αιολικά πάρκα σε όλη την Ιρλανδία παρείχαν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας φέτος. Πρόκειται για ιρλανδικές γεννήτριες που παράγουν ενέργεια χωρίς να καίνε εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα ταυτόχρονα με τις εισαγωγές καυσίμων.

«Αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Φέτος, περισσότερη χερσαία αιολική δυναμικότητα έχει εισέλθει στο σύστημα σχεδιασμού από κάθε προηγούμενο έτος και η βιομηχανία έχει δεσμευτεί να παρέχει περισσότερη αιολική ενέργεια.

«Ωστόσο, τα τρέχοντα σημεία συμφόρησης στο σύστημα σχεδιασμού πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ιρλανδικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το πρόσφατα δημοσιευμένο νομοσχέδιο Σχεδιασμού και Ανάπτυξης είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της προόδου της Ιρλανδίας σε μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών άνθρακα».

Η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο ήταν 122,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με την έκθεση. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι υπήρχε περίπου 50 € στη διαφορά μεταξύ του κόστους χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος τις ημέρες με τον πιο θυελλώδη αέρα και εκείνων που το νησί έπρεπε να βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα ορυκτά καύσιμα – 101,56 € και 153,48 € αντίστοιχα.

Ο Cunniffe κατέληξε: «Όσο περισσότερος άνεμος μπορούμε να πάρουμε στο σύστημα, τόσο λιγότερο πρέπει να βασιζόμαστε σε ακριβό εισαγόμενο αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος».

Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο του 2023 ήταν 3510 GWh ενέργειας και η αιολική ενέργεια παρήγαγε 1303 GWh, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτή ήταν μια αύξηση 5% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 που ήταν 3337 GWh όταν ο άνεμος παρήγαγε 1612 GWh.

Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης βασίζονται στα δεδομένα SCADA της EirGrid που συγκεντρώθηκαν από τη MullanGrid και σε δεδομένα αγοράς που παρέχονται από την ElectroRoute.