Η Τραγική Ιστορία της ΑΟΖ και η Επιστροφή του Φοβικού Συνδρόμου στην Αθήνα: Όλα τα Κράτη της Ανατ. Μεσογείου Ψάχνουν για Υδρογονάνθρακες Εκτός της Ελλάδας!!!

Η Τραγική Ιστορία της ΑΟΖ και η Επιστροφή του Φοβικού Συνδρόμου στην Αθήνα: Όλα τα Κράτη της Ανατ. Μεσογείου Ψάχνουν για Υδρογονάνθρακες Εκτός της Ελλάδας!!!
του καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη, Ουάσιγκτον
Τρι, 26 Δεκεμβρίου 2023 - 14:04

Πολύ δύσκολα θα ξεχάσω το απόγευμα της Παρασκευής 30 Απριλίου 1982, όταν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για την Νέα Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας( UNCLOS). Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 130 υπέρ, 4 κατά και 17 αποχές. Τα τέσσερα κράτη με την αρνητική ψήφο ήταν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Βενεζουέλα. Σήμερα και τα τέσσερα αυτά κράτη διαθέτουν ΑΟΖ, χωρίς να έχουν προσχωρήσει στην UNCLOS

Εκείνο που εντελώς μας έχει διαφύγει είναι ότι η Ελλάδα έχει, επίσης, θεσπίσει ΑΟΖ,  χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει ή επισημοποιήσει! Ελάχιστοι (βλέπε Άγγελος Συρίγος) αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει ήδη ανακηρύξει ΑΟΖ. Όταν το Ισραήλ, χωρίς να ανακηρύξει ΑΟΖ, οριοθέτησε ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Κύπρο, αυτομάτως δημιούργησε ΑΟΖ. Έτσι όλοι σήμερα αναγνωρίζουν την ΑΟΖ του Ισραήλ.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η UNCLOS επισημαίνει ότι ένα παράκτιο κράτος πρέπει πρώτα να ανακηρύξει και μετά να υιοθετήσει την ΑΟΖ της. Αλλά αυτή η θέση δεν ισχύει πλέον,  διότι υπάρχει το προηγούμενο (precedent) του Ισραήλ και της Βενεζουέλας.

Είναι λοιπόν χρήσιμο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατανοήσει ότι από την στιγμή που οριοθέτησε ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η χώρα  διαθέτει πλέον ΑΟΖ. Πέρασαν πολλές δεκαετίες αφάνταστης ταλαιπωρίας των τριών αυτών λέξεων, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Ακόμα και σήμερα μερικοί την αποκαλούν Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη ή Άτυπη Οικονομική Ζώνη.

Δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι και η Τουρκία έχει ανακηρύξει και οριοθετήσει ΑΟΖ από την δεκαετία του 1980. Η τότε Σοβιετική Ένωση απαίτησε από την Τουρκία να οριοθετήσουν ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα και  αυτό πραγματοποιήθηκε το 1983. Επομένως και η Τουρκία διαθέτει ΑΟΖ στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά επιμελώς το αποκρύπτει.

Εδώ και 41 χρόνια προσπαθώ να πείσω τους συμπατριώτες μου για την αξία αυτής της έννοιας, δηλαδή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), που τόσο εξυπηρετεί  τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή.

Ξεκίνησα, λοιπόν, έναν ανηφορικό δρόμο, δημοσιεύοντας βιβλία και άρθρα στα ελληνικά και αγγλικά, προφανώς εις ώτα μη ακουόντων. Όταν ξεκίνησα να γράφω για την ΑΟΖ δεν γνώριζα καθόλου για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο που βρίσκεται κάτω από τις θάλασσές μας.

Απλώς, ήθελα να δείξω τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και κυρίως την αξία της ΑΟΖ για την αλιεία μας. Πέρασαν πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι η αρχική αντίθεση της Τουρκίας στο ζήτημα της ΑΟΖ οφείλονταν  στο θέμα της αλιείας και όχι στο πετρέλαιο.

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που η Τουρκία πολέμησε την ΑΟΖ καθώς και το Άρθρο 121 της Σύμβασης του Δκαίου της Θάλασσας του 1982 ,που δίνει πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ σε νησιά.

Όταν δημοσίευσα για πρώτη φορά  αυτόν τον αμερικανικό χάρτη που δείχνει την ΑΟΖ της πατρίδας μας ελάχιστοι κατανόησαν  την αξία του.

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πηγή: Global Marine Boundaries Database, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ήταν η δημιουργία και κωδικοποίηση του θεσμού της ΑΟΖ. Έτσι, δόθηκε ένα τέλος στην χαώδη κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τότε στο Διεθνές Δίκαιο Αλιείας.

Με βάση τα άρθρα 55, 56, 57 της νέας Σύμβασης (1982), ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή, το πλάτος της οποίας μπορεί να φθάσει τα 200 ναυτικά μίλια (ν.μ.) από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετρείται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης.

(η συνέχεια στο hellasjournal.com)


φωτό άρθρου: στιγμιότυπο από την επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στη νησίδα της Ρω και στο Καστελόριζο. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΠΕ, STR