H Cosco Σταματά τις Παραδόσεις στο Ισραήλ Λόγω του Φόβου των Επιθέσεων των Χούτι

H Cosco Σταματά τις Παραδόσεις στο Ισραήλ Λόγω του Φόβου των Επιθέσεων των Χούτι
energia.gr
Δευ, 8 Ιανουαρίου 2024 - 14:53

 Η China Cosco Shipping Corp. πρόκειται να σταματήσει να παραδίδει εμπορεύματα στο Ισραήλ λόγω των απειλών και των επιθέσεων που έχουν κάνει οι μαχητές Χούτι εναντίον πλοίων που πλέουν εκεί, όπως μεταδίδει το Bloomberg

Ο Amir Shani, Αναπληρωτής Πρόεδρος στην Ομοσπονδία Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων, έναν οργανισμό-ομπρέλα για περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις, είπε ότι ο κινεζικός γίγαντας του κλάδου μεταφοράς ναυτιλιακών εμπορευματοκιβωτίων ενημέρωσε τις εταιρείες μέλη του οργανισμού του για την απόφασή του.

Επίσης, πηγή με γνώση του θέματος επιβεβαίωσε στο Bloomberg ότι, από την επόμενη εβδομάδα, η Cosco δεν θα δέχεται κρατήσεις που θα αφορούν το Ισραήλ.

Οι Χούτι, που συμπαρατάσσονται με τη Χαμάς στον πόλεμό της με το Ισραήλ, επιτίθενται σε εμπορικά πλοία που έχουν κάθε είδους δεσμούς με το Τελ Αβίβ, ακόμα κι αν αυτοί μερικές φορές φαίνονται στην καλύτερη περίπτωση αδύναμοι.

Οι επιθέσεις – που διεξάγονται με drones, πυραύλους ή με αεροπιερατείες - έχουν αναγκάσει πολλούς πλοιοκτήτες να αποφεύγουν τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και, κατ' επέκταση, τη Διώρυγα του Σουέζ στην Αίγυπτο.

Αντίθετα, εκατοντάδες πλοία κάνουν τον γύρο της Αφρικής.

Η απόφαση της Cosco προχωρά ένα βήμα παραπέρα και σημαίνει ότι τουλάχιστον μια τεράστια ναυτιλιακή εταιρεία δεν είναι πλέον διατεθειμένη να στείλει κιβώτια εμπορευμάτων στο Ισραήλ.

Οι Χούτι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 24 επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην απόφαση της Cosco το Σαββατοκύριακο.

Τα κεντρικά γραφεία της Cosco στο Πεκίνο ζήτησαν να σταλούν ερωτήσεις μέσω email, τα οποία δεν απαντήθηκαν αμέσως, όπως αναφέρει στο σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.Κανένα σκάφος της Cosco δεν φαίνεται να έχει δεχτεί επίθεση στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, με βάση τη διασταύρωση πληροφοριών από την εταιρεία πληροφοριών ασφαλείας Ambrey και μια βάση δεδομένων ναυτιλίας που διατηρείται για λογαριασμό του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Η Cosco διαθέτει στόλο τουλάχιστον 256 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο νερό, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services Ltd., μονάδας της μεγαλύτερης ναυπηγικής εταιρείας στον κόσμο, γεγονός που κατατάσσει τον κινεζικό κολοσσό στην τρίτη θέση όσον αφορά τα πλοία σε λειτουργία.

Η Cosco είναι τέταρτη παγκοσμίως αν συνυπολογιστούν τα πλοία υπό παραγγελία.