Ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γκαργκάνας παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Η κρίσις δημοσίου χρέους της Ελλάδος και τα οικονομικά της επακόλουθα»(*), προχθές (7.2.23) στο ΕΒΕΑ, σε συγκέντρωση «οικονομολογούντων», που πρωταγωνίσθησαν προ, κατά και μετά την χρηματοπιστωτική κρίση 2010-18. Μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, ο καθ. κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κι ο νυν διοικητής ΤτΕ κ. Γιαννάκης Στουρνάρας.

 

Η ανάλυση των αιτίων της χρηματοπιστωτικής κρίσεως από το βιβλίο του συγγραφέως είναι διεξοδική αλλά κομίζει «γλαύκαν εις Αθήνας». Αντιθέτως, τα εξαγόμενα διδάγματα, για την αποφυγή της  κρίσεως εν τω μέλλοντι, ηχούν ως «καμπανάκι» εις ώτα μη ακουόντων στο μέγαρο Μαξίμου.

Γράφει ο κ. Γκαργκάνας: «Η χώρα εξακολουθεί να βαρύνεται με …ένα τεράστιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, υποχωρεί  τιμολογιακή ανταγωνιστικότητα (ΣΣ: δηλ. ανέρχεται ο πληθωρισμός), μεγαλώνουν τα εξωτερικά ελλείμματα και η υψηλή θεσμική ανεργία, εντείνεται η διαρροή «εγκεφάλων» (ΣΣ:  μέρος του τεραστίου δημογραφικού προβλήματος της χώρας). Το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας παραμένει μειωμένο πλέον του 20%, έναντι του προ της κρίσεως επιπέδου και ο κατάλογος των (αναγκαίων) μεταρρυθμίσεων ανεκπλήρωτος.»

«Τα προβλήματα αυτά – προειδοποιεί ο συγγραφεύς – αποτελούν πηγή σημαντικής τρωτότητας της οικονομίας κι άχθος εις βάρος  της λαϊκής ευημερίας. Είναι (όθεν) χρήσιμο να παρατηρούμε τι συνέβη στο παρελθόν και να συναγάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα πώς η κρίσις ξέσπασε, με την ελπίδα ότι θα την αποφύγουμε ή θα περιορίσουμε τις ζημίες μιας μελλοντικής, εάν αυτή συμβεί».

Οι κρίσεις  συμβαίνουν – υποστήριξε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ -επειδή η (συλλογική) μνήμη χαλαρούται βαθμιαίως …και η απερισκεψία των κυβερνήσεων …δυνατόν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Απέφυγε όμως ο πρώην διοικητής ν’ αναφερθεί στις ευθύνες της ΤτΕ  που ανατίμησε την δραχμή προ της υιοθεσίας του ευρώ και την εξαγωγή άνω από του ημίσεως των εις χρυσόν αποθεμάτων της Ελλάδος που δεν υπερβαίνουν σήμερα τους 71 τόνους, στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής Τραπέζης επί της οδού Πανεπιστημίου.

Μιλώντας στην προχθεσινή συγκέντρωση, ο νυν διοικητής Γιαννάκης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον σχηματισμό «πρωτογενούς πλεονάσματος» στον τρέχοντα  κρατικό προϋπολογισμό, «τη δημοσιονομική προσαρμογή», την «αναχρηματοδότηση των οφειλών» και διατράνωσε την ευγνωμοσύνη του προς τους Ευρωπαίους εταίρους «που μας δάνεισαν το πρωτοφανές ποσό των 288 δισ., ευρώ», μη ειπών βεβαίως ότι έτσι εσώθησαν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες και ότι μόνον 1,8 δισ. ευρώ εισέρρευσε στην Ελλάδα, για την σωτηρία της οικονομίας και την απασχόληση των 810.000 ανέργων που προκάλεσαν τα περιοριστικά «μέτρα» των ανωνύμων οικονομησαρίων της ΕΕ από τη …Λαπωνία  οι οποίοι επάνδρωναν το παράτυπο ΓΙΟΥΡΩΓΚΡΟΥΠ. Λησμόνησε επίσης ο νυν διοικητής ότι Τραπεζικές αποταμιεύσεις του Ελληνικού λαού 42 δισ., ευρώ «εχάθησαν» όταν επεβλήθη ο έλεγχος κεφαλαίων (2015) κι ότι απωλέσθη το τέταρτον του  Ελληνικού εθνικού εισοδήματος, με την εφαρμογή του τιμωρητικού προγράμματος που επέβαλε ο Γερμανός πρόεδρος του ΕΚΟΦΙΝ, ο αλήστου μνήμης  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι απεδέχθησαν οι «Γιάνης» Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χρήσιμο εξαγόμενο από την εξιστόρηση της εποχής εκείνης είναι ότι τα κέρδη και ζημίες από την κρίση  δεν επιμερίσθησαν κάπως δικαίως αλλ’ ότι όσοι υπήρξαν «σύνδικοι της χρεωκοπίας» εξήλθαν πλουσιότεροι ενώ ο Ελληνικός λαός επτώχευσε.

(*)Greece’s sovereign debt crisis and its economic aftermath. Eκδ. ΚΕΡΚΥΡΑ, σελ.310 κι ευρώ 30.