Όπως δήλωσε χθες ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εάν εκλεγεί και πάλι στις εκλογές του Νοεμβρίου 2024, θα σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. -Πώς; - Απλώς τερματίζοντας την παροχή Αμερικανικών όπλων στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Τούτο είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν στην 2ωρη συνέντευξη του προχθές στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον.

Εν τούτοις, ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος ήταν εξ υπαρχής χαμένος για το ΝΑΤΟ, που τον προκάλεσε με την πρόθεση εντάξεως της Ουκρανίας στη συμμαχία κι επεκτάσεως του μέχρι Καυκάσου, παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας να μη το επιδιώξει. Κι ήταν χαμένος εκ μόνου του λόγου ότι η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη κι όχι η Ουκρανία αλλά ουδέποτε το ΝΑΤΟ κι η Γερμανία θα διακινδύνευαν ένα πυρηνικό πόλεμο με την Ρωσία. Γεωστρατηγική λόγοι τον απέκλειαν:  η πυκνοκατοικημένη δυτική Ευρώπη εν σχέσει με τον κενό χώρο της αχανούς Ρωσίας. Κι ο Πούτιν απέκλεισε, στην γνωστή συνέντευξη, την νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία. Όπως είπε πρόκειται για δύο άνισα μεγέθη δύο συγγενών χωρών.

Μάλλον Θουκυδίδη διάβασε ο «ιστορικός» Πούτιν αλλά βεβαίως δεν υπολόγισε καλώς τις συνέπειες της προ διετίας εισβολής του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Διότι δεν απέφυγε να φέρει στο ΝΑΤΟ δύο ουδέτερες μέχρι τότε χώρες, την Σουηδία και Φινλανδία και να επανεξοπλίσει την Γερμανία, που δύο φορές τον περασμένο αιώνα εισέβαλε στα Ρωσικά εδάφη.

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ υπερεκτίμησε τη γεωπολιτική κατάσταση και δεν απέφυγε την εμπλοκή με το Ουκρανικό πρόβλημα, που είναι και αλυτρωτικό για τους Ρωσο-ουκρανούς… Εάν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ – λίαν πιθανό από τις σφυγμομετρήσεις και εξ αντιδιαστολής με την αμνησία του νυν πρόεδρου Τζο Μπάιντεν - τότε η  αντίστροφη μέτρηση θ’ αρχίσει για την οργάνωση του ΝΑΤΟ.

Η διακηρυγμένη πρόθεση του Τραμπ  είναι ν’ αποσύρει τις ΗΠΑ από την Βορειατλαντική συμμαχία που άλλωστε στερείται νοήματος μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1989, εξαιρέσει ίσως της αυτοσυντηρήσεως των 35.000 υπαλλήλων του ΝΑΤΟ, παχυλώς αμειβόμενων και βαρυνομένων με πολλά εγκλήματα ως ο βομβαρδισμός της Σερβίας το 1999 κι ενωρίτερον η εισβολή της Τουρκίας με Νατοϊκό εξοπλισμό στην Κύπρο, της οποίας κατέχει το 38% του εδάφους  επί 50ετία.

Δεν είναι μόνον ο Μπάϊντεν (80 ετών) που πάσχει από προβλήματα γήρατος αλλά και το ΝΑΤΟ γήρασε («ηλικίας» 76 ετών) και μυαλό δεν έβαλε.. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν διέγνωσε «εγκεφαλικό επεισόδιο» του ΝΑΤΟ το 2019 ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν επληροφορήθη, την επομένη χρονιά, ότι η «ηνωμένη» Ευρώπη δεν πρέπει ν’ αναμένει την αμυντική αρωγή των ΗΠΑ εις περίπτωσιν εχθροπραξιών με την Ρωσία» (γνωστού όντος από τις εποχής του προέδρου Αϊζενχάουερ, που έφτιαξε τους Αμερικανικούς αυτοκινητοδρόμους για την αποσυμφόρηση των Αμερικανίδων πόλεων).

Πάντως ο Πούτιν απέρριψε τον ισχυρισμό, στην προχθεσινή συνέντευξη ότι απειλεί την Πολωνία (παλαιά εχθρά της Ρωσίας) και τις Βαλτικές χώρες (με μειοψηφία πληθυσμού Ρωσικής καταγωγής).Η Ρωσία είπε «έχει αλλά πιο σοβαρά προβλήματα ν’ αντιμετωπίσει από τις ΝΑΤΟϊκές κυρώσεις  αλλά ανεπτύχθη πέρυσι περισσότερο από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα»(ΣΣ: Με 3,4% άνοδο του ΑΕΠ της έναντι 1,7% της ΕΕ λόγω αποβιομηχανίσεως της Γερμανίας, κατά το  «Μπλούμπεργκ»).

Στην χώρα μας, όπου ανθεί κι «η …έμμισθος  πορτοκαλέα», ορισμένοι θα στεναχωρηθούν για την κατάληξη του ΝΑΤΟ, που εξελίχθη σε διεθνή φονική οργάνωση, φθάνοντας τους πλοκάμους του μέχρις εκεί που έφθασε κι ο Μέγας Αλέξανδρος (Αφγανιστάν).

Ειδικότερον, η διάλυση του ΝΑΤΟ θα προκαλέσει μία σοβαρά συσπείρωση στην Ευρώπη που καλόμαθε με την Αμερικανική προστασία, αξίας 400 δισ., δολαρίων  κατά  Τραμπ και θα αποστασιοποιήσει την Τουρκία του Ερντογάν, που παριστάνει ότι έχει τον μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ - αν και απεδείχθη ανίκανος να νικήσει τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ.

Επίσης, η αμφισβήτηση των Ελληνικών νήσων του Αιγαίου από τις «τεχνηέντως ισορροπίες» μέσα στο ΝΑΤΟ, θα αρθεί με την διάλυση του κι οι «άσπονδοι» σύμμαχοι της Ελλάδος θα καταλάβουν ότι τα πραγματικά σύνορα της Ευρώπης αρχίζουν από την Γαύδο και το Καστελόριζο κι όχι από το Ντιαρμπαρκίρ στην Ανατολία μετά το 2024.