Ερυθρά Θάλασσα: Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ ζητά κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ερυθρά Θάλασσα: Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ ζητά κατάπαυση πυρός στη Γάζα
energia.gr
Δευ, 19 Φεβρουαρίου 2024 - 13:36

Το Κατάρ ζήτησε σήμερα κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα οδηγήσει σε παύση των επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης κατά των εμπορικών πλοίων στα στρατηγικής σημασίας ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας όπου έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στις μεταφορές υδρογονανθράκων. Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Σαάντ αλ-Κάαμπι, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του 

 

καταριανού κολοσσού υδρογονανθράκων QatarEnergy, δήλωσε ότι η «ρίζα του προβλήματος» στην Ερυθρά Θάλασσα είναι «η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα».

«Ελπίζω ότι σύντομα θα επέλθει μια κατάπαυση πυρός, προκειμένου να δοθεί τέλος (στις επιθέσεις) και στον οικονομικό τους αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την έναρξη εργασιών μεγάλου εργοστασίου πετροχημικών στη βορειοανατολική ακτή του Κατάρ.

Οι Χούθι, που έχουν υπό τον έλεγχό τους τεράστιες περιοχές της Υεμένης, δηλώνουν ότι οι επιθέσεις που εξαπολύουν από τον Νοέμβριο στοχοποιούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ διεξάγει αιματηρό πόλεμο κατά της παλαιστινιακής Χαμάς ως αντίποινα για την πρωτοφανούς έκτασης επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Αρκετές επιχειρήσεις, όπως η QatarEnergy, επέλεξαν να εκτρέπουν τα πλοία τους γύρω από τη νότια Αφρική για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα.

«Αυτό θα αυξήσει τα κόστη, τις καθυστερήσεις και τους περιορισμούς στις παραδόσεις», δήλωσε ο Καάμπι, αναφερόμενος στις εκτροπές αυτές.

«Αυτό ίσως να μην γίνει αισθητό βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα θα παρεμποδίσει τις μεταφορές…εάν μιλήσουμε για τον καθαρό όγκο που μεταφέρεται μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο», προειδοποίησε. AΠΕ ΜΠΕ