Αμέτρητες είναι οι παρανομίες που έγιναν και μετά το έγκλημα των Τεμπών, για την συσκότιση της υποθέσεως. Μεταξύ αυτών, η «πρωτοφανής αλλοίωση της τοποθεσίας του δυστυχήματος», σύμφωνα με μήνυση συγγενών των θυμάτων «κατ’ αγνώστων» και της περιυβρίσεως των νεκρών, κατά τον Ποινικό Κώδικά, άρθρο 365 (*). Κι όμως οι δράστες είναι γνωστοί: Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας που κατ’ εντολήν του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, επιχωμάτισε (μπάζωσε) τα πειστήρια του εγκλήματος

και υπολείμματα των καμένων σωμάτων. Ο πρώτος δεν κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της βουλής για τα Τέμπη, επικαλούμενος «την σιωπή» ως κατηγορούμενος, κι ο δεύτερος δεν εκλήθη καλυφθείς υπό της σιωπής του προηγουμένου.

Εν τούτοις , πέραν της επιχωματώσεως (μπάζωμα) του επιμάχου σημείου της συγκρούσεως των τραίνων, «με χαλίκια κι άσφαλτο, που δεν επέτρεψε σε κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας προβεί σε δειγματοληψία υλικών, η εξαφάνιση σορού φονευθέντος, αποτελεί αυτοτελές αδίκημα ‘Περιυβρίσεως νεκρών’, που τιμωρείται δια φυλακίσεως μέχρι 6 μηνών.

Αποτελεί μακρά ιστορία η ασέβεια απέναντι τους νεκρούς στη χώρα μας. Από την τραγωδία του Σοφοκλέους, Αντιγόνη, την κόρη του Οιδίποδα, που ενταφίασε ζώσαν ο τύρρανος των Θηβών Κρέων, διότι παρέβη την εντολή ενταφιασμού του αδελφού της Πολυνείκους, μέχρι της πωλήσεως των οστών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής που έγιναν λίπασμα από τους θύτες (**). Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά περιστατικά αναρμόστου συμπεριφοράς του Ελληνικού κράτους έναντι των σορών αδικοχαμένων συμπολιτών αλλ’ η περίπτωση των Τεμπών δεν έχει προηγούμενο.

-Να είναι η άγνοια των αρμοδίων, η ασυνειδησία ή ο δόλος που εξαφάνισε τα πειστήρια του εγκλήματος των Τεμπών και της σορού θύματος;

Παραμένει άγνωστον αφού η Εξεταστική Επιτροπή της βουλής αρνήθηκε ν’ ασχοληθή με τις καταγγελίες των οικείων των θυμάτων. Θαυμασίως ευρέθη μία μητέρα θύματος , η οποία , ως νέα Αντιγόνη , ανακίνησε την υπόθεση που πήγαινε να παραγραφεί. Μεταξύ άλλων και της εξαφανίσεως σορού φονευθέντος στα Τέμπη από αμέλεια, απιστία κι ενδεχόμενο δόλο των υπευθύνων κρατικών και κυβερνητικών παραγόντων.

Το προετοιμασμένο διάγγελμα του πρωθυπουργού, σχετικώς με τα Τέμπη, δεν υιοθέτησε το αίτημα ενός εκατομμυρίου πολιτών για την κατάργηση του φαύλου άρθρου 86 του συντάγματος (παρ.3) περί «ειδικού δικαστηρίου» των βουλευτών, το οποίον ορίζει ως χρόνον της παραγραφής «δύο τακτικές συνόδους της βουλής από την τέλεση του αδικήματος», μ’ αποτέλεσμα να αθωώνονται οι πρωταίτιοι και να καταδικάζονται οι συνεργοί.

(*) Άρθρο 365 του Ποινικού Κώδικος «προσβολή μνήμης τεθνεώτος.»

(**) Βλ. σχ. βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη, «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης» εκδ.Πατάκη, 2023, σελ. 368 επόμενα η αναφορά Χρ. Μαργετίδη, το «Μαύρο καράβι» που μετέφερε στην Ολλανδία τα κόκκαλα των χριστιανών της Μικράς Ασίας.