Η απόφαση των μελών του ΟΠΕΚ+ να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι τον Ιούλιο έχει απλώς καθυστερήσει το δύσκολο ερώτημα για πόσο καιρό η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να αντέξει το βάρος της χαμηλότερης παγκόσμιας παραγωγής, λένε οι αναλυτές. Η σειρά περικοπών, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022

ενόψει της σφοδρής αντιπολίτευσης των ΗΠΑ, έχει μειώσει την παραγωγή αργού κατά περίπου 5,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου το 5% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με τους FT.

Αυτοί οι περιορισμοί στην προσφορά συνέβαλαν στην ενίσχυση της τιμής του αργού τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά άφησαν τη Σαουδική Αραβία, η οποία μείωσε την παραγωγή της κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, επωμιζόμενη το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.

Με αυτόν τον τρόπο έχει εκχωρήσει μερίδιο αγοράς σε παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, οι οποίοι αναμένεται να αυξήσουν τα επίπεδα ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

«Για τη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει επενδύσει σταθερά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις δραστηριότητές της την τελευταία δεκαετία, η αδράνεια έχει καθημερινό κόστος — πρέπει να επανέλθει στο ρεύμα», δήλωσε ο Ben Hoff, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Société Générale.

Το βασίλειο «μπορεί σχετικά γρήγορα, και σε μια στιγμή της επιλογής τους, να φέρει πίσω περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αδράνειας και αυτή η δυνατότητα κρέμεται πάνω από την αγορά σαν τη Δαμόκλειο σπάθη », είπε.

Προς το παρόν, οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι σχετικά με την απειλή. Η τιμή του αργού πετρελαίου παρουσίασε μικρή μεταβολή τη Δευτέρα. Το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, υποχώρησε 0,3%, ενώ το WTI, το αντίστοιχο των ΗΠΑ, υποχώρησε 0,8%.

Το Brent έχει επίσης επιδεινωθεί από τότε που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά οι περικοπές στα τέλη Νοεμβρίου, διαπραγματεύοντας μεταξύ 73 και 84 δολάρια το βαρέλι, παρά τον πόλεμο στη Γάζα και τη διακοπή της κυκλοφορίας των δεξαμενόπλοιων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Αλλά η Σαουδική Αραβία βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στον διεθνή ανταγωνισμό και τις εγχώριες φιλοδοξίες. Η χώρα έμεινε αμετάβλητη καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν αύξησαν την παραγωγή τους πέρυσι.

Η παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 1,5 εκατομμύρια b/d στα 13,5 εκατομμύρια b/d το 2023, ενώ αυτή του Ιράν αυξήθηκε κατά μέσο όρο σε περίπου 3,9 εκατομμύρια b/d από περίπου 3 εκατομμύρια b/d ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε ο Claudio Galimberti, Βόρεια Αμερική. διευθυντής έρευνας στην Rystad Energy. «Αυτοί είναι δύο από τους ορκισμένους εχθρούς της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά την παραγωγή βενζίνης», είπε. «Είναι δύσκολο για αυτούς να παρακολουθήσουν».

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές λένε ότι μια κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να επανέλθει στον ανταγωνισμό θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την τιμή του πετρελαίου και ενδεχομένως να περιορίσει τα φιλόδοξα εγχώρια έργα της.

Η χώρα έχει ξεκινήσει μια σειρά από μεγάλα προγράμματα δαπανών, από νέες πόλεις μέχρι ποδόσφαιρο, για να διαφοροποιήσει την οικονομία της. Απαιτεί υψηλή τιμή πετρελαίου για να πληρωθεί γι 'αυτό. Χωρίς τις επιθετικές μειώσεις της παραγωγής της χώρας, η τιμή του αργού θα μπορούσε να είχε πέσει έως και τα 65 δολάρια το βαρέλι, είπε ο Galimberti. «Η Σαουδική Αραβία βασικά επωμίζεται ολόκληρη την αγορά και είναι οδυνηρό, αλλά χωρίς αυτές θα ήταν ακόμη πιο οδυνηρό», είπε.

Τον Ιανουάριο, η κρατική Saudi Aramco διέκοψε ένα σχέδιο επέκτασης της ικανότητας παραγωγής πετρελαίου του βασιλείου, σε μια κίνηση που ορισμένοι ειδικοί θεώρησαν ως αναγνώριση ότι έχει ήδη άφθονο αχρησιμοποίητο δυναμικό.

Ο Nitesh Shah, επικεφαλής εμπορευμάτων και μακροοικονομικής έρευνας στον πάροχο ETF WisdomTree, είπε ότι το Ριάντ ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και άλλοι παραγωγοί σύντομα θα επιβραδύνουν τους ρυθμούς παραγωγής τους.

«Οι βασικές χώρες του ΟΠΕΚ θα δουν το μερίδιο αγοράς [τους] να αποκαθίσταται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η Σαουδική Αραβία πρέπει πρώτα να φροντίσει να διατηρήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες βραχυπρόθεσμα. Αυτό είναι σημαντικό για τη δική της πολιτική σταθερότητα», είπε.

Το Ριάντ έχει χρησιμοποιήσει την πολιτική και οικονομική του δύναμη για να αναγκάσει ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ να μοιραστούν το βάρος των περικοπών. Ωστόσο, ενώ οι δεσμεύσεις της Ρωσίας ισοδυναμούν με περικοπή κατά περίπου 1 εκατομμύριο b/d, άλλα μέλη έχουν μειωθεί κατά πολύ λιγότερο και η συμμόρφωση με τους μειωμένους στόχους παραγωγής ήταν ανάμεικτη. Η Αγκόλα αποχώρησε από το καρτέλ τον Δεκέμβριο για το θέμα.

«Αισθάνομαι ότι η αγορά την τιμολογεί κάπου μεταξύ μηδέν και 5 τοις εκατό, η πιθανότητα [η Σαουδική Αραβία] να έχει βαρεθεί με όλες τις άλλες χώρες που κάνουν τις περικοπές τους [αλλά] πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες είναι περισσότερες από 20 τοις εκατό », δήλωσε ο Vikas Dwivedi, παγκόσμιος ενεργειακός στρατηγός της Macquarie.

Η Helima Croft, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, η οποία επισκέφθηκε το Ριάντ τον περασμένο μήνα, είπε ότι οι Σαουδάραβες ενεργειακές αρχές ήταν χαλαρές σχετικά με τη διατήρηση των περικοπών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Θα το φέρουν πίσω όταν δεν στέλνει τις τιμές νότια», είπε.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Κυριακή ότι μετά τον Ιούνιο η λεγόμενη εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο b/d θα μειωθεί «σταδιακά υπό τους όρους της αγοράς».

Η κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα παραμένει μια διαρκώς παρούσα απειλή για τη σχετική ηρεμία της αγοράς αργού, αλλά η κίνηση για συνέχιση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής έχει στρέψει την προσοχή των εμπόρων στην επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Ιουνίου.

Ο Κρίστιαν Μάλεκ, επικεφαλής ενεργειακής στρατηγικής της JPMorgan, αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αρχίσει να αίρει τις περικοπές της προσφοράς από τον Ιούλιο καθώς η ζήτηση από την Ασία επιστρέφει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Τώρα εξετάζουμε όχι εάν αλλά πότε θα προσθέσουν ξανά τα βαρέλια», είπε.

Σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις υποθέτουν ότι η Σαουδική Αραβία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τη συνοχή μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+ και να καθοδηγήσει τη σταδιακή επιστροφή των βαρελιών που λείπουν στην αγορά.

«Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να είσαι ήρωας και να είσαι κορόιδο», είπε ο Dwivedi του Macquarie. «Νομίζω ότι έχουν δίκιο σε αυτό και το ξέρουν».