Σχεδόν δύο έτη έχει ο Κυρ. Μητσοτάκης να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν από εκείνη την ιστορική εμφάνιση του στο Κογκρέσο και απεποιήθη πρόσκληση να τον επισκεφθεί στις 4 Απριλίου ε.έ., επ’ ευκαιρία της «εορτής της Ελλάδος» στον Λευκό Οίκο. Εάν επρόκειτο για μία επίσκεψη του σε κάποια …Λιλιπούπολη της Ευρώπης ή συνάντηση με κάποιον διάσημο σχεδιαστή μόδας ή μαίτρ της μαγειρικής, ο Έλληνας πρωθυπουργός 

 

θα έσπευδε ν’ ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Τώρα που τον καλεί ο Μπάιντεν, που τον έχει ανάγκη – προεδρικές γαρ εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο κι η Ελληνοαμερικανική ομογένεια έχει βαρύνουσα ψήφο - η επίσημη Ελλάς την αρνείται, με πρόσχημα ότι η «Νέα Δημοκρατία» εορτάζει τα… πενηντάχρονα της. Η «εν πολλαίς αμαρτίαις γηράσκουσα από συστάσεως της, αγνόησε μάλιστα την σύσταση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Τζώρτζ Τσούνη κι ως γνωστόν, οι Αμερικανοί σπανίως ξεχνούν όπως προκύπτει από το βιβλίο του Ρίτσαρντ Λ. Τζόνσον «80 χρόνια αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα 1940-2020», οπόταν μόνον δύο πρέσβεις , ο Μπόμπ Β Κήλυ κι ο Τόμας Μ.Τ. Ναϊλς ήσαν ευνοϊκά διατεθειμένοι δια την χώρα μας, παρά τις Ελληνικές παρασπονδίες (του Ανδρέα και της 17 Νοέμβρη αντιστοίχως).(*)

Σήμερα, οι σχέσεις των δύο χωρών ευρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο εξ …Αμερικανικής ανάγκης (ο πόλεμος στην Ουκρανία αναβαθμίζει την Ελλάδα) αλλ’ αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που μπορούν αιφνιδίως ν’ ανακύψουν και να διαταράξουν την αρμονία των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει δεκτός για πρώτη φορά στην Αμερικανική πρωτεύουσα από τον Μπάιντεν τον επόμενο μήνα και ενδεχομένως, η επίσκεψη του να υποκρύπτει παραχωρήσεις εις βάρος της …Ελλάδος, όπως λχ. την άρση της επιφυλάξεως του Κογκρέσου της παραδόσεως των F-16 στην Τουρκία εάν και εφ’ όσον αυτά παραβιάζουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο ή τις  επαναλήψεις Τουρκικών αξιώσεων, κατά της Ελληνικής κυριαρχίας είτε την κατάληψη της νοτίου Κύπρου που υπαινίχθη προ ημερών ο Ταγίπ…

Μία τετ-α-τετ συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα μπορούσε να αποβεί καταλυτική καθ’ όσον ο Ερντογάν είναι γνωστός για τις παρασπονδίες του και ο πόλεμος στην Ουκρανία βαίνει προς το τέλος, με παράπλευρη απώλεια της Ελλάδος την εχθρότητα του Ρώσου προέδρου  Πούτιν - όχι αδικαιολογήτως με τις βλακείες της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις τρέχουσες και προηγούμενες.

Ας περίμενε το συνέδριο και τα γενέθλια της ΝΔ για αργότερα. Δεν χάθηκε δα «στην Βενετιά βελόνι» αν ανεβάλετο η φιέστα ή κι αν δεν εγίνετο καθόλου, με τις  θριαμβολογίες των κομματικών εγκαθέτων υπό τις σημερινές χαλεπές περιστάσεις  (Τέμπη, Μπελέρης , Κοσσυφοπέδιο), ή μήπως αυτές είναι η αιτία της ματαιώσεως του πρωθυπουργικού ταξιδίου;

Κώστας Κόλμερ 

(*) Βλ. σχ. ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ …Με λόγια των ιδίων Αμερικανών διπλωματών» , σε 410  σελίδες που πρέπει να διαβαστούν ενδελεχώς από κάθε Έλληνα για να εννοήσουμε σε ποίο ναρκοπέδιο βαδίζουμε. Εκδόσεις ΕΣΤΙΑΣ.        

Διαβάστε ακόμα