Δυσκόλως αποκρύπτεται η επιδείνωση του κλίματος των Τουρκο-ελληνικών σχέσεων, εν όψει της ημερησίας επισκέψεως του ΄Ελληνος πρωθυπουργού στην ΄Αγκυρα , σήμερα Δευτέρα (13.5.24). Οι δύο ηγέτες θα διαπραγματευθούν τη συνέχιση της ηρεμίας στο Αιγαίον που συνεφωνήθη τον Δεκέμβριο του 2023 στην Αθήνα και για ένα ακόμη έτος

Θυμίζομε ότι η γαλήνευση στους αιθέρες του Αιγαίου επήλθε κατόπιν του καταστρεπτικού σεισμού στην νοτιανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2022 ως και την εξάντληση των ανταλλακτικών των Τουρκικών F-16 ύστερα από την επιδείνωση των Αμερικανο-τουρκικών σχέσεων. Ο Ερντογάν εποίησε την ανάγκην ως… φιλικήν χειρονομία.

Η επιδείνωση των σχέσεων τελευταίως οφείλεται στις προκλήσεις από Τουρκικής πλευράς (μετατροπή της Ι. Μονής της Χώρας εις μουσουλμανικό τέμενος, επαναλαμβανόμενες ΝΑVΤΕX στο Αιγαίον και συνεχείς λαθραίες αφίξεις μεταναστών στα Ελληνικά νησιά που δεν ανακοινώνονται). Επίσης, απ’ την καταδίκη εις 5ετή φυλάκιση δύο προξενικών υπαλλήλων της Τουρκίας επί κατασκοπεία, απ’ το Εφετείο της Ρόδου.

Οι αγεφύρωτες, όμως, διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι εκείνες που προδιαγράφουν την αποτυχία των συνομιλίων κορυφής των δύο χωρών. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της “ΕΣΤΙΑΣ” (11 & 12.5.24) ότι ο Ερντογάν θα θέσει ζήτημα συνεκμεταλλεύσεως του Αιγαίου κι ο Γιώργος Γεραπετρίτης «συνυποσχετικού» για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) , η αποτυχία της συναντήσεως είναι εκ των ών ουκ άνευ.

Πρώτον διότι πάσης εκμεταλλεύσεως προηγείται η κήρυξις της Ελληνικής ΑΟΖ που η Τουρκία απορρίπτει ως αιτίαν πολέμου, δεύτερον ότι η συν-εκμετάλλευση προϋποθέτει το αντικείμενο, που εν προκειμένω δεν υπάρχει και τρίτον, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την αρμοδιότητα του ΔΔΧ, ενώ η Ελλάς δεν θέτει τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπό την κρίσιν ενός δικαστηρίου που κρίνει πολιτικά και όχι δικαιοδοτικά…

Υπάρχει, επίσης, η Ελληνική δυσπιστία απέναντι στη Τουρκία απ’ τον προοδευτικό εκτουρκισμό της Ίμβρου και Τενέδου, πρώην Ελληνικών νήσων, κατά παράβασιν της Συνθήκης της Λωζάννης . Ο διαμοιρασμός του Αιγαίου στον 25ον μεσημβρινό, τον οποίον αιτείται η Τουρκία, προσκρούει στο Διεθνές Δίκαιον της Θαλάσσης, το οποίον αναγνωρίζει χωρικά ύδατα στα Ελληνικά νησιά. Η Ελλάς υπερέχει της Τουρκίας δικαιωματικώς ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Δεν υπάρχει Ελληνική κυβέρνηση που να μπορεί να δεχθή την στέρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων που κατοικούν στα Αιγαιακά νησιά και η «ηνωμένη» Ευρώπη να περιορίσει τα νόμιμα σύνορα της. Την επαύριον μιάς απιθάνου συγκαταθέσεως κυβέρνησης, αυτή …«πίπτει»! Το λάθος του Ελ. Βενιζέλου που εγκατέλειψε την νήσο Σασώνα στην Αδριατική δεν επαναλαμβάνεται ούτε το mea culpa του Αντρέα Παπανδρέου. Οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει υπέρ της Ελλάδος.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, ποία η σημασία της συναντήσεως στην Άγκυρα; Μάλλον φιλολογική και δια το θεαθήναι. Το μη χείρον (η συνεκμετάλλευση) βέλτιστον. Και πάμε πάρα κάτω …στις Ευρωεκλογές! Μ’ αυτές επικείμενες, ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά οιαδήποτε παραχώρηση στον Ερντογάν.