Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 463 εκατομμυρίων ευρώ που ανήκουν στην ιταλική UniCredit, τον ευρωπαϊκό πιστωτικό οίκο με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία

σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times.

Η κατάσχεση σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες τέτοιου είδους κινήσεις εναντίον μιας δυτικής τράπεζας από τότε που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε τους περισσότερους διεθνείς δανειστές να αποχωρήσουν ή να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους στη Ρωσία. Προηγήθηκε η σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης που δραστηριοποιούνται στη χώρα να επισπεύσουν τα σχέδια εξόδου τους. 

Το ποσό που κατασχέθηκε ισοδυναμεί με περίπου το 4,5% των περιουσιακών στοιχείων της UniCredit στη Ρωσία, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική κατάσταση της κύριας θυγατρικής της τράπεζας στη χώρα. Τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν μετοχές σε θυγατρικές της UniCredit στη Ρωσία, καθώς και μετοχές και κεφάλαια που κατείχε. 

Η εν λόγω εξέλιξη, που έλαβε χώρα χθες, Παρασκευή, ακολουθεί μια αξίωση της RusKhimAlians, θυγατρικής της Gazprom, του ρωσικού γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατέχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Η διαμάχη ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023 όταν η RusKhimAlians προσέφυγε σε διαιτητικό δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη απαιτώντας από την UniCredit να καταβάλει τραπεζικές εγγυήσεις βάσει σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία μηχανικών Linde. 

Η RusKhimAlians είναι ο διαχειριστής μιας μονάδας επεξεργασίας αερίου και εγκαταστάσεων παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ust-Luga κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Τον Ιούλιο του 2021 υπέγραψε σύμβαση με τη Linde για το σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού και την κατασκευή του συγκροτήματος. Ένα χρόνο αργότερα, η Linde ανέστειλε τις εργασίες της λόγω των κυρώσεων της ΕΕ. 

Τότε, η RusKhimAlians στράφηκε στις εγγυήτριες τράπεζες, οι οποίες αρνήθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους επειδή «η πληρωμή προς τη ρωσική εταιρεία θα μπορούσε να παραβιάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις», ανέφερε η εταιρεία στην προσφυγή της στο δικαστήριο. 

Εκτός από την UniCredit, η λίστα των εγγυητών περιελάμβανε τις Deutsche Bank, Commerzbank, Bayerische Landesbank και Landesbank Baden-Württemberg, κατά των οποίων η RusKhimAlians έχει επίσης υποβάλει αγωγές στο δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης. 

Η ιταλική τράπεζα δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την προσφυγή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας συγκάλεσε συνάντηση τη Δευτέρα για να συζητήσει τις κατασχέσεις που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, όπως δήλωσαν στους Financial Times δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια. 

Η UniCredit είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς πιστωτές στη Ρωσία, απασχολώντας περισσότερα από 3.000 άτομα μέσω της θυγατρικής της εκεί. Νωρίτερα αυτό το μήνα η ιταλική τράπεζα ανέφερε ότι η δραστηριότητά της στη Ρωσία εμφάνισε καθαρά κέρδη 213 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, από 99 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο, έχει κάνει προβλέψεις άνω των 800 εκατ. ευρώ και έχει περικόψει σημαντικά το δανειακό της χαρτοφυλάκιο. 

Ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ενώ η τράπεζα «συνεχίζει μειώνει το ρίσκο» που αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας της στη Ρωσία, μια πλήρης έξοδος από τη χώρα θα ήταν περίπλοκη.

Οι FT ανέφεραν την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις τράπεζες της Ευρωζώνης που δραστηριοποιούνται στη χώρα λεπτομερή σχέδια για τις στρατηγικές εξόδου τους καθώς οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι νομικές προκλήσεις σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι δυτικές τράπεζες έχουν περιπλέξει τις προσπάθειές τους να απεγκλωβιστούν.

Τον περασμένο μήνα, ένα ρωσικό δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση περισσότερων από 400 εκατομμυρίων δολαρίων κεφαλαίων από την JPMorgan Chase μετά από νομική αμφισβήτηση από τη κρατική ρωσική τράπεζα VTB. Άλλο δικαστήριο ακύρωσε στη συνέχεια μέρος της σχεδιαζόμενης κατάσχεσης, ανέφερε το Reuters.