Έντονη Αστάθεια στις Αγορές Φ. Αερίου –Σταθερή Αποκλιμάκωση των Τιμών του Πετρελαίου

Έντονη Αστάθεια στις Αγορές Φ. Αερίου –Σταθερή Αποκλιμάκωση των Τιμών του Πετρελαίου
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 22 Μαΐου 2024 - 09:31

Έντονες διακυμάνσεις παρουσιάζει, ενδοσυνεδριακά η τιμή των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα, στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, που χρησιμοποιείται ως δείκτης αναφοράς στην Ευρώπη, καθώς ξεκίνησε την ημέρα με ισχυρή άνοδο πάνω από τα 33 ευρώ/MWh, και ποσοστιαία ενίσχυση 3,90%, για να διορθώσει εντυπωσιακά και να κινηθεί αργότερα στα όρια των 32,805 ευρώ/MWh με ποσοστιαία υποχώρηση 0,60%. Ωστόσο, ανακάμπτει εκ νέου, στις 10:16 ώρα Ελλάδας, στα 33,850 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία κέρδη +2,68%! Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του TTF εμφανίζονται ακόμη πιο υψηλές για παραδόσεις Ιουλίου και Αυγούστου (34,095 ευρώ/MWh και 34,450 ευρώ/MWh, αντίστοιχα), ενώ οι τιμές για παραδόσεις 

Δεκεμβρίου κινούνται σήμερα, στα 40,030 ευρώ/MWh, αντανακλώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς για διαμόρφωσή τους σε υψηλότερα επίπεδα έως το τέλος του έτους που διανύουμε. 

( Tιμές προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου TTF, β΄εξαμήνου 2024, στις 09:30 ώρα Ελλάδας. Πηγή: Barchart.com) 

Τουλάχιστον, τα καλά νέα της ημέρας είναι η εκ νέου αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, με τα futures Brent του διεθνούς benchmark να υποχωρούν τούτη την ώρα, στα 82,21 δολάρια ανά βαρέλι, με ποσοστιαία κάμψη -0,88%, ενώ σε αντίστοιχη τροχιά κινούνται και οι τιμές της αμερικανικής ποικιλίας, WTI (77,97 δολάρια ανά βαρέλι, με πτώση -0,89%).  

Η καθοδική τροχιά των διεθνών τιμών του πετρελαίου, περνά όμως απαρατήρητη από τα διυλιστήρια και τα πρατήρια της χώρας μας, καθώς οι τιμές των υγρών καυσίμων παραμένουν σε αδικαιολόγητα υψηλό επίπεδο. Για παράδειγμα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων στα πρατήρια της Νομαρχίας Αθηνών βρίσκεται στο 1,876 ευρώ ανά λίτρο, όσο ήταν, δηλαδή και χθες, Τρίτη, ενώ οι αντίστοιχες στα πρατήρια των Νομαρχιών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής καθώς και σε εκείνα στον Νομό Θεσσαλονίκης είναι 1,897 ευρώ ανά λίτρο, 1,900 ευρώ ανά λίτρο και 1,882!  

Την ίδια ώρα, στην Κύπρο, η μέση τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων διαμορφώνεται για σήμερα, στο 1,549 ευρώ ανά λίτρο, στα πρατήρια της Λευκωσίας και στο 1,563 ευρώ ανά λίτρο, στα αντίστοιχα της Λεμεσού!  

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά ότι αύριο, Πέμπτη 23 Μαΐου, θα υπάρξει ελαφρά αποκλιμάκωση των τιμών διυλιστηρίου για όλο το φάσμα των βενζινών, αλλά μικρή αύξηση για το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο κίνησης.  

Ηλεκτρισμός

Εν τω μεταξύ, χωρίς κατεύθυνση κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές επόμενης ημέρας στον ηλεκτρισμό, με αποτέλεσμα η εικόνα των τιμών να είναι μεικτή. Στη χώρα μας, στα 88,53 ευρώ/MWh διαμορφώνεται για σήμερα, Τετάρτη, 22 Μαΐου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο και παραμένει στο ίδιο επίπεδο με εκείνο που βρέθηκε, χθες Τρίτη. Σημειώνουμε ότι την αντίστοιχη ημέρα, το περασμένο έτος, η μέση ΤΕΑ είχε διαμορφωθεί στα 74,31 ευρώ/MWh.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 307,91 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα οι ΑΠΕ επέστρεψαν στην κορυφή, με ποσοστό 41,9% και έπονται το φυσικό αέριο με 39,8%, οι εισαγωγές με 10,5, τα υδροηλεκτρικά με 3,8%, ενώ το μερίδιο του λιγνίτη εξακολουθεί να παραμένει μηδενικό. Ακόμη, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 21,837 MWh και οι εισαγωγές στις 16,144 MWh.  

Από την εικόνα των αντίστοιχων αγορών στην υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνουμε την πτώση κατά περισσότερο από 55% των χονδρεμπορικών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Σουηδία και την Φινλανδία.  

Η εικόνα στην ΝΑ Ευρώπη  

Τον Απρίλιο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν τις χαμηλότερες μηνιαίες τιμές από τον Ιούνιο του 2021, χάρη στην υψηλότερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας, σε αντίθεση με την παραγωγή από τον άνεμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή του περασμένου μήνα, οι μέσες εβδομαδιαίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκαν χαμηλότερα από τα 50 ευρώ/MWh, με εξαίρεση την Ιταλία.  

Αυτό συνέβη χάρη στις χαμηλότερες μέσες τιμές φυσικού αερίου και εκπομπών CO2, στη χαμηλότερη ζήτηση και στην αυξημένη παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Όμως, αργότερα τον Απρίλιο, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας διόρθωσαν ανοδικά καθώς άλλαξε η παραγωγή ορισμένων μορφών ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και εξαιτίας της ανάκαμψης των τιμών του φυσικού αερίου.  

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, οι μέσες μηνιαίες τιμές χονδρικής Επόμενης Ημέρας τον προηγούμενο μήνα παρουσίασαν σημαντική μείωση, με την τάση να εξακολουθεί να παραμένει καθοδική. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του έτους που διανύουμε, οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν ελαφρά σε όλες τις αγορές, με εξαίρεση την Σερβία όπου παρέμειναν σταθερές.  

Η ιταλική αγορά κατέγραψε την υψηλότερη μέση μηνιαία τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη, στα 86,80 ευρώ/MWh και ακολούθησε η Σερβία με 64,59 ευρώ/MWh, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε η Τουρκία με 50,90 ευρώ/MWh, και η Βουλγαρία με 58,24 ευρώ/MWh.  

Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρισμού, μειώθηκε τον Απρίλιο  σε όλες τις χώρες της περιοχής κατά μέσον όρο, -13,00%. Η Βουλγαρία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά -19,70%, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία με -17,76%, ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία κινήθηκαν πτωτικά σε ποσοστά -9,99% και -9,34% αντίστοιχα.  

Επιπλέον, αυξήθηκε η παραγωγή από ΑΠΕ, ιδίως της ηλιακής, στις περισσότερες από τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, ενώ η αιολική παραγωγή ήταν εξασθενημένη. Πιο συγκεκριμένα, η Ουγγαρία και η Ελλάδα κατέγραψαν τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις κατά +26,10% και +22,67% αντίστοιχα, ενώ η Τουρκία και η Ιταλία σημείωσαν χαμηλότερες αυξήσεις παραγωγής ΑΠΕ κατά +19,85% και +10,06% αντίστοιχα.  

Ακόμη, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς αυξήθηκε στην ίδια περιοχή, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Σερβία που αντιμετώπισαν πιο ξηρές κλιματολογικές συνθήκες.