Ο Όμιλος Mytilineos είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις κινητήριες μηχανές της ελληνικής οικονομίας. Η κατάκτηση αυτή επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά με τη δυναμική είσοδο του ομίλου στην Ιταλία, μία αγορά η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού σχεδιασμού της Mytilineos. Στην παρουσίαση της στρατηγικής του Ομίλου Mytilineos που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων της εταιρείας στο Μιλάνο, η ηγεσία της ομίλου εξήγησε τόσο τους στόχους της για την ιταλική αγορά, όσο και το σκεπτικό της για αυτή τη φιλόδοξη επέκταση

Πιο συγκεκριμένα, η Mytilineos αναμένεται να επενδύσει περισσότερα από 3 δις ευρώ στην Ιταλία, με έμφαση στην ηλιακή ενέργεια και τις μονάδες αποθήκευσης. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 180 έργα, που θα αγγίζουν συνολικά τα 3,6GW. Από αυτά, τα 436MW είναι ήδη έτοιμα προς χρήση, ενώ 146MW ακόμα είναι σε προχωρημένη φάση κατασκευής. Τα 180 αυτά έργα θα καλύψουν ολόκληρη την Ιταλία, από το Πιεντμόντ μέχρι τη Σικελία. Μεταξύ άλλων, θα κατασκευαστούν:

  • 2,4GW ηλιακών μονάδων
  • 310MW αιολικών μονάδων
  • 35MW πράσινου υδρογόνου
  • και 873MW μονάδες αποθήκευσης

 

Οι επενδύσεις ΑΠΕ του Ομίλου Mytilineos στην Ιταλία. Πηγή: Mytilineos.


Πέραν της ανάπτυξης υποδομών στην Ιταλία, η Mytilineos θα αναπτύξει και το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, με στόχο να απασχολεί 400 εργαζομένους το 2026. Η επέκταση της Mytilineos στην Ιταλία αποτελεί το επόμενο βήμα για τη στρατηγική εξωστρέφειας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανακοίνωσε τη διάθεση προσωπικών μετοχών του, μειώνοντας το ποσοστό του στο 23% περίπου. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε τις μετοχές του Ομίλου, ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα για το επερχόμενο dual listing σε Αθήνα και Λονδίνο.

Οι κινήσεις αυτές του Ομίλου Mytilineos δεν είναι τυχαίες. Όπως δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, η Ιταλία αποτελεί μία στρατηγική αγορά, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος ανάπτυξης προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπροσθέτως, η Ιταλία συνιστά την οικονομία με την πέμπτη μεγαλύτερη ενεργειακή ζήτηση, φιλοξενώντας τόσο άλλους ενεργειακούς κολοσσούς, όσο και ερευνητική ιδρύματα. Τέλος, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε την ανάγκη επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, η οποία οφείλει να συνδυαστεί με μία νέα βιομηχανική άνθιση στην Ευρώπη. Οι δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου είναι βαρύνουσας σημασίας αν αναλογιστεί κανείς τον ρόλο του ως σημαντικού συνομιλητή της Ευρωπαϊκής ηγεσίας, αλλά και ως ηγετικής φυσιογνωμίας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.