SoutH2: Συμφωνία Ιταλίας, Γερμανίας, Αυστρίας για Δίκτυο Μεταφοράς Υδρογόνου από τη Β. Αφρική στη Β. Ευρώπη

SoutH2: Συμφωνία Ιταλίας, Γερμανίας, Αυστρίας για Δίκτυο Μεταφοράς Υδρογόνου από τη Β. Αφρική στη Β. Ευρώπη
energia.gr
Πεμ, 30 Μαΐου 2024 - 17:08

Συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός δικτύου μεταφοράς υδρογόνου από τις νότιες ακτές της Μεσογείου προς τη βόρεια Ευρώπη υπέγραψαν η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστρία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη τα υπουργεία Ενέργειας των τριών ευρωπαϊκών χωρών. Η επίσημη ανακοίνωση, η οποία επιβεβαιώνει όσα 

είχαν δηλώσει πηγές στο Reuters την Τρίτη σηματοδοτεί ένα συγκεκριμένο βήμα στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξασφαλίσει προμήθειες ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου έως το 2030 για να συμβάλει στην απομάκρυνση του άνθρακα από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της.

«Ο Νότιος Διάδρομος Υδρογόνου θα παρέχει εισαγωγές ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου από τη Βόρεια Αφρική μέσω της νότιας Ιταλίας και θα συνδεθεί περαιτέρω με τους μεγάλους κόμβους ζήτησης υδρογόνου στην Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο.

Ο σύνδεσμος με το όνομα SoutH2, ο οποίος πέρυσι κέρδισε το καθεστώς προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρείται σημαντικός για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς για τα ανανεώσιμα καύσιμα. Ένας όμιλος εταιρειών συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου Snam (SRG.MI) έχει συνεργαστεί για την κατασκευή του αγωγού SoutH2 ως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, με οικονομική δέσμευση άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Ο Νότιος Διάδρομος θα παίξει σημαντικό ρόλο, ειδικά στον εφοδιασμό των νότιων γερμανικών κρατιδίων με πράσινο υδρογόνο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.


Πέρυσι κάποιες πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters ότι η Ιταλία βρισκόταν σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βαυαρίας για την προμήθεια φυσικού αερίου και υδρογόνου στο κρατίδιο της νότιας Γερμανίας, προσθέτοντας ότι η Ρώμη στόχευε επίσης να πουλήσει ενέργεια στην Αυστρία.

Η ΕΕ στοχεύει να παράγει 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους και να εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030 σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία εκπέμπουν αέρια που θερμαίνουν τον πλανήτη όταν καίγονται. Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τη διάσπαση του νερού μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ΑΠΕ.