Μικτές τάσεις στο πετρέλαιο αφού ο ΟΠΕΚ+ παρουσίασε ένα σχέδιο για την αποκατάσταση μέρους της παραγωγής ήδη από τον Οκτώβριο, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης και την ισχυρή προσφορά εκτός της ομάδας. Οι περιορισμοί της παραγωγής θα συνεχιστούν πλήρως το τρίτο τρίμηνο και στη συνέχεια θα καταργηθούν σταδιακά κατά τους επόμενους 12 μήνες, δήλωσε χθες Κυριακή το υπουργείο 

Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+. Το Brent είχε τελευταία μικρή μεταβολή κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι και το West Texas Intermediate διαπραγματευόταν γύρω στα 77 δολάρια.

Η Goldman Sachs Group Inc. ανακοίνωσε ότι η απόφαση ήταν πτωτική δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των αποθεμάτων, αλλά η UBS Group AG και η RBC Capital Markets LLC εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται επιμελώς την αγορά. Οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς ανέμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παρέτεινε τις περικοπές μέχρι το τέλος του έτους.

Στόχος της συμφωνίας είναι να συνεχίσει να στηρίζει τις τιμές του πετρελαίου και παράλληλα να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παραγωγή, ενάντια στους οποίους ορισμένα μέλη -όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- έχουν αντιδράσει καθώς επιδίωκαν να αναβαθμιστούν τα επίπεδα παραγωγής τους.

Οι όγκοι συναλλαγών ήταν υψηλότεροι από ό,τι συνήθως τη Δευτέρα, αλλά οι στρεβλώσεις των δικαιωμάτων προαίρεσης πετρελαίου εξακολουθούν να σηματοδοτούν πτωτική τάση. Τα λεγόμενα puts - τα οποία επωφελούνται από χαμηλότερες τιμές - παραμένουν σε μεγάλο premium έναντι των αντίθετων calls.

Το πετρέλαιο κάλυψε τις μηνιαίες απώλειες της Παρασκευής εν μέρει λόγω των επίμονων ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης για την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Το prompt spread για το Brent διολίσθησε για λίγο σε μια πτωτική δομή contango την περασμένη εβδομάδα και οι αγορές καυσίμων έχουν αναδείξει σημάδια αδυναμίας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια εξακολουθούν να είναι υψηλότερα φέτος, αφού οι γεωπολιτικές εντάσεις από τη Μέση Ανατολή έως την Ουκρανία προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με την προσφορά. Το Ισραήλ απώθησε το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα πλησιάζει στον όγδοο μήνα του.