Η Ατελέσφορη Πολιτική των Yesmen στα Εθνικά Θέματα

Η Ατελέσφορη Πολιτική των Yesmen στα Εθνικά Θέματα
του Βασίλη Μαστρογιάννη*
Τετ, 5 Ιουνίου 2024 - 19:10

Με αφορμή την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στη χώρα μας αλλά και την κάθοδο του ομογενούς στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος (μία καθαρά επικοινωνιακού τύπου κίνηση που θα φέρει περισσότερα προβλήματα από αυτά που ίσως θέλει να λύσει), θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις

Η ελληνική μειονότητα στη Νότια Αλβανία (Βόρεια Ήπειρο) είναι μία αναγνωρισμένη διεθνώς μειονότητα, η οποία από καθαρή ανικανότητα ή για λόγους ισορροπίας στο εσωτερικό ή εξωτερικό πολιτικό πεδίο, είχε και έχει αφεθεί στην τύχη της. Η συνέπεια αυτών των διαχρονικά λανθασμένων πολιτικών (όπου από το ΄90 ακόμα τάζαμε στους ομογενείς οικόπεδα και τηλεοράσεις για να έρθουν στην Ελλάδα, ενώ έπρεπε να τους στηρίξουμε εμπράκτως και να μείνουν στον τόπο τους και να προκόψουν, κάτι που από δεκαετίες κάνει η Τουρκία με τους μουσουλμάνους στην Δυτική Θράκη), είναι να μαραζώνει και να φθίνει σε κάθε επίπεδο.

Στο τυπικό πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, η ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ και οι ανθελληνικές πολιτικές του Ράμα δεν δημιουργούν θετικές σκέψεις για ευοίωνο μέλλον και προσδοκίες για ομαλές γειτονικές σχέσεις. Στο πεδίο της Μακεδονίας, η ίδια προχειρότητα και η άκριτη υπακοή στα κελεύσματα του διεθνούς παράγοντα οδήγησαν σε μια πολύ κακή συμφωνία για την Ελλάδα, τη λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία αναγνωρίστηκε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα στη γειτονική χώρα.

Τα αποτελέσματα αυτής της αχρείαστης συμφωνίας τα βλέπουμε ήδη, αλλά από ό,τι φαίνεται είμαστε στην αρχή του δρόμου κι έχουμε να δούμε ακόμη πολλά. Μετά τις εκλογές στην γειτονική χώρα εξελέγησαν πρόεδρος και κυβέρνηση οι οποίοι και προσωπικά, αλλά και σαν κομματικά σχήματα δεν αποδέχονται την ανωτέρω συμφωνία και δηλώνουν ότι θα αποκαλούν τη χώρα τους σκέτα “Μακεδονία”. Βέβαια, και σε αυτό το θέμα η παρούσα κυβέρνηση, που είχε εναντιωθεί στην προαναφερόμενη συνθήκη, μένει απαθής. Είναι πολύ βολικό άλλωστε για τους εκάστοτε κυβερνώντες να αφήνουν στο ψυγείο τα καυτά εθνικά θέματα ή να δίνουν μία πρόχειρη και ανεφάρμοστη λύση, όπως η προαναφερόμενη, αλλά δυστυχώς η χώρα τα βρίσκει μπροστά της.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

*Ο Βασίλης Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου-Διοικητικού Δικαίου με πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει διδάξει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και έχει -μεταξύ των άλλων- διατελέσει διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση το 2015.

Διαβάστε ακόμα