Η Ταϊβάν, η ...ατμομηχανή των ημιαγωγών στον κόσμο, αντιμετωπίζει κρίση ενέργειας - και αυτό θα μπορούσε να σημάνει πρόβλημα για τους κατασκευαστές τσιπ. Η κατασκευή τσιπ απαιτεί πολλή ενέργεια και ηλεκτρισμό και η κυβέρνηση αγωνίζεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. «Οι ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις ενέργειας και η επιδείνωση της

αξιοπιστίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λειτουργικούς κινδύνους για τη βιομηχανία ημιαγωγών», δήλωσε στο CNBC ο Chen Jong-Shun, βοηθός ερευνητής στο Chung-Hua Institution for Economic Research.

Υπήρξαν τρεις μεγάλες διακοπές στην Ταϊβάν τα τελευταία επτά χρόνια και το νησί έχει βιώσει μια σειρά από μικρότερες διακοπές κατά το περασμένο έτος.

Μόλις τον Απρίλιο, μόνο στη βόρεια Ταϊβάν, καταγράφηκαν πολλαπλές διακοπές ρεύματος σε διάστημα τριών ημερών, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Το 2022, υπήρξαν 313 περιστατικά διακοπής ρεύματος. Μια μεγάλη διακοπή ρεύματος εκείνο το έτος επηρέασε περισσότερα από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ μια άλλη μαζική διακοπή ρεύματος το 2017 έπληξε σχεδόν 7 εκατομμύρια νοικοκυριά.

«Η Ταϊβάν έχει και ενεργειακή κρίση και, ακόμη πιο σημαντικό, κρίση ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Τζόζεφ Γουέμπστερ, ανώτερος συνεργάτης στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Κέντρο του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Σφιχτή ηλεκτρική ενέργεια

Πάνω από το 97% των ενεργειακών αναγκών της Ταϊβάν εισάγεται και προέρχεται κυρίως από άνθρακα και φυσικό αέριο. Η μεγάλη εξάρτηση από άλλες χώρες καθιστά το νησί ευάλωτο σε διαταραχές του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ενώ οι διακοπές οφείλονται εν μέρει σε ένα γερασμένο δίκτυο, η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των υποτιμημένων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊβάν, οι οποίοι ανεβάζουν τη ζήτηση και οδηγούν σε ελλείψεις προσφοράς, πρόσθεσε ο Webster.

Ενώ η Ταϊβάν αύξησε πρόσφατα τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 15% για τους μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες, οι τιμές για την οικιακή κατανάλωση παραμένουν αμετάβλητες.

Οι σημερινοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι φθηνότεροι από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Ταϊβάν. Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Ως αποτέλεσμα, η Taiwan Power Company, ή Taipower, έχει συσσωρεύσει ζημίες. Η κρατική εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες προ φόρων ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, μετά από ακόμη μεγαλύτερες ζημίες που καταγράφηκαν το 2022.

«Η Taipower έχει χάσει χρήματα, γεγονός που εγείρει επίσης ανησυχίες για πιθανές διακοπές στην ηλεκτροδότηση τόσο για τη βιομηχανία ημιαγωγών όσο και για τη συνολική οικονομία της Ταϊβάν», δήλωσε η Michelle Brophy, διευθύντρια έρευνας στην πλατφόρμα πληροφοριών αγοράς AlphaSense.

Αφενός, με την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις εταιρείες ημιαγωγών, το υψηλότερο κόστος αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές, σύμφωνα με την Brophy.

Ο γίγαντας των τσιπ Taiwan Semiconductor Manufacturing Company αποκάλυψε ότι θα μετακυλήσει τις αυξήσεις του κόστους στους πελάτες, προκειμένου να προστατεύσει το περιθώριο κέρδους της εταιρείας.

Επιπτώσεις για τον τομέα των τσιπ

Οι βιομηχανικοί καταναλωτές της Ταϊβάν χρειάστηκαν πάνω από το 55% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, σύμφωνα με το Webster του Atlantic Council. Αυτοί οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ημιαγωγών, απαιτούν συχνά συνεχή και αξιόπιστη πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

 

Η TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προηγμένων τσιπ στον κόσμο, αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των παγκόσμιων εσόδων των χυτηρίων. Η εταιρεία είναι αναπόσπαστο μέρος της συνεχιζόμενης έκρηξης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και μετρά τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Nvidia ως πελάτες.

Η παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών εκτιμάται ότι θα διπλασιάσει το μέγεθος της αγοράς της σε έσοδα μέχρι το 2030 και είναι έτοιμη να καταναλώσει 237 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τότε, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace.

Εάν η Ταϊβάν αναγκαστεί να μοιράζει συχνότερα την ηλεκτρική ενέργεια στο μέλλον λόγω περιορισμένων προμηθειών, οι εταιρείες ημιαγωγών της θα υποφέρουν.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τη βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών της Ταϊβάν πρόκειται να αυξηθεί κατά 236% μεταξύ 2021 και 2030, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.