Η γερμανική Uniper ανακοίνωσε τον επίσημο τερματισμό των συμβολαίων της με τη Gazprom, έπειτα από μία διετία αβεβαιότητας. Πιο συγκεκριμένα, το Σουηδικό δικαστήριο που είχε αναλάβει τη διαιτησία μεταξύ των δύο ενεργειακών πρώην εταίρων, αποφάνθηκε υπέρ της Uniper, επιτρέποντάς της να ακυρώσει τα συμβόλαια με τη Gazprom. Παράλληλα, η Uniper κέρδισε 13 δις ευρώ σε αποζημιώσεις

Όπως είχε γράψει το energia.gr, στις αρχές Μαΐου, η Uniper είχε προσφύγει στα δικαστήρια με σκοπό να επιλύσει το θέμα των συμφωνιών με τη Gazprom που βρίσκονταν σε ισχύ. Το πρόβλημα της Uniper σχετιζόταν με το γεγονός ότι ο ρωσικός κολοσσός σταμάτησε να παραδίδει τους συμφωνηθέντες όγκους φυσικού αερίου το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό είχε αναγκάσει τη Uniper να καταφύγει σε ιδιαίτερα ακριβές αγορές σποτ για να καλύψει τους πελάτες της. Εντέλει, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αναγκάστηκε να παρέμβει και να διασώσει τη Uniper, αγοράζοντας το 99%.

 

Ένας από τους λόγους που η Uniper αποφάσισε να κινηθεί νομικά είναι ο σχεδιασμός να εισέλθει εκ νέου στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, τα συμβόλαια με τη Gazprom κρέμονταν ως Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τα οικονομικά της εταιρείας. Εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου, η Uniper δεν μπορούσε να τερματίσει τα συμβόλαια μονομερώς. Από την άλλη πλευρά, αν η Gazprom η οποία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση αποφάσιζε να επανεκκινήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς τη Uniper, τότε η γερμανική εταιρεία θα έπρεπε να πληρώσει ακόμα και για ποσότητες που δεν χρειαζόταν. Τα συμβόλαια μεταξύ Uniper και Gazprom προέβλεπαν την παράδοση 250 τεραβατωρών (TWh) φυσικού αερίου μέχρι το 2035.

 

H Gazprom δεν έχει αντιδράσει στην απόφαση του δικαστηρίου προς το παρόν. Ωστόσο, η ρωσική εταιρεία είχε προηγουμένως προσφύγει σε ρωσικό δικαστήριο με σκοπό να αποθαρρύνει τους Γερμανούς. Οι Ρώσοι δικαστές είχαν εκδικάσει πρόστιμα ύψους 14,3 δις ευρώ σε περίπτωση που η Uniper συνέχιζε τις νομικές διαδικασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν αναμένει να λάβει κάποιο από αυτά τα ποσά.

 

Η Uniper ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της Gazprom στην Ευρώπη, αλλά όχι ο μοναδικός. Για παράδειγμα, η γειτονική Αυστρία συνεχίζει να εισάγει το 80% του φυσικού αερίου της από τη Gazprom. Οι ενεργειακοί πάροχοι της χώρας ανησυχούν για το κατά πόσο αυτή η απόφαση θα επηρεάσει τις δικές τους προμήθειες. Σύμφωνα με κάποιες νομικές ερμηνείες, αν η Gazprom δεν πληρώσει τις αποζημιώσεις προς τη Uniper και το Σουηδικό δικαστήριο διατάξει την εκτέλεση των προστίμων, τότε οι πελάτες της Gazprom στην Αυστρία ή άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα αναγκαστούν να υποστούν το κόστος.