Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο, καθώς οι έμποροι ζύγιζαν τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το Brent διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από τα 85 δολάρια μετά από άνοδο σχεδόν 6% τον περασμένο μήνα, ενώ το West Texas Intermediate ήταν γύρω στα 82 δολάρια. Ένας ιδιωτικός δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας

 

της Κίνας έδειξε επέκταση τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Αυτό απέκλινε από τα επίσημα στοιχεία που έδειχναν συρρίκνωση, θολώνοντας τις προοπτικές.

Στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κυριάρχησε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, αυξάνοντας τον πολιτικό κίνδυνο στην περιοχή, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να πολεμήσει τη Χαμάς μέχρι να την εξαλείψει. Η καταστροφική εμφάνιση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ και οι εκκλήσεις για παραίτησή του αυξάνουν την αβεβαιότητα.

"Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου από τις κύριες περιοχές παραγωγής", υποστηρίζουν τις τιμές, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στην Phillip Nova Pte. Παρόλα αυτά, "οι φόβοι για παγκόσμια επιβράδυνση είναι πολύ πιθανό να κρατήσουν οποιαδήποτε άνοδο των τιμών του πετρελαίου περιορισμένη".

Το αργό παραμένει υψηλότερα φέτος, με την τελευταία ανοδική κίνηση να υποκινείται από τις δηλώσεις του ΟΠΕΚ ότι τα σχέδιά του να αναζωογονήσει την παραγωγή εξαρτώνται από τις συνθήκες της αγοράς. Ενώ τα spreads τόσο για το Brent όσο και για το WTI βρίσκονται σε μια οπισθοβαρή δομή που υποδηλώνει στενότητα και οι διαχειριστές κεφαλαίων συνεχίζουν να επενδύουν στο πετρέλαιο, τα διογκούμενα αποθέματα των ΗΠΑ βοήθησαν πρόσφατα να μειωθεί μέρος της αισιοδοξίας.