Η Γαλλική EDF Εγκαταλείπει τα Σχέδια για Ανάπτυξη Δικής της Τεχνολογίας Μικρών Αρθρωτών Πυρηνικών Αντιδραστήρων

Η Γαλλική EDF Εγκαταλείπει τα Σχέδια για Ανάπτυξη Δικής της Τεχνολογίας Μικρών Αρθρωτών Πυρηνικών Αντιδραστήρων
Δευ, 1 Ιουλίου 2024 - 19:44

Η γαλλική κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF θα στραφεί στη χρήση των υπαρχουσών τεχνολογιών για το σχεδιασμό των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων της (SMR) αντί να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δικές της καινοτομίες, δήλωσε η εταιρεία τη Δευτέρα

Η EDF δεν ανέφερε ποιος θα είναι ο πιθανός αντίκτυπος στον προϋπολογισμό της από αυτή την αλλαγή πλεύσης, ούτε αν αυτή θα καθυστερήσει την κυκλοφορία των SMR της, τα οποία είχαν διαφημιστεί ως έτοιμα για αγορά από τη δεκαετία του 2030.

Η EDF ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Nuward σχεδιασμού SMR είχε φτάσει στη βασική φάση σχεδιασμού, κατά την οποία οι ομάδες μηχανικών μπόρεσαν να μελετήσουν το πλήρες μοντέλο του εργοστασίου με περισσότερες λεπτομέρειες, και ότι σε αυτό το σημείο η EDF είχε αποφασίσει να «εξελίξει το σχέδιο».


«Ο επαναπροσανατολισμός συνίσταται στην ανάπτυξη ενός σχεδίου κατασκευασμένου αποκλειστικά από αποδεδειγμένα τεχνολογικά στοιχεία. Θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες επιτυχίας διευκολύνοντας την τεχνική σκοπιμότητα», δήλωσε εκπρόσωπος της EDF μέσω email.

Οι SMR είναι πυρηνικοί αντιδραστήρες μικρότερου μεγέθους, που θεωρούνται φθηνότεροι και ταχύτεροι στην κυκλοφορία από τα μοντέλα πλήρους μεγέθους, οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να κατασκευαστούν. Αποσκοπούν κυρίως στην αντικατάσταση μονάδων με καύση άνθρακα ή στην επί τόπου παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για μικρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή απομακρυσμένους δήμους.

Η ανακοίνωση της EDF έρχεται αφότου το γαλλικό ερευνητικό πρακτορείο L'Informé ανέφερε, επικαλούμενο πηγές της εταιρείας, ότι ο εσωτερικός σχεδιασμός SMR αναθεωρείτο μετά από δυσκολίες μηχανικής φύσεως και ότι η EDF θα έπρεπε να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες ή να χρησιμοποιήσει ήδη διαθέσιμες εμπορικά τεχνολογίες ώστε να αποφύγει καθυστερήσεις ή υπερβάσεις στον προϋπολογισμό.


Η Nuward είχε λάβει κρατικές επιδοτήσεις που σχετίζονται με την καινοτομία για να αναπτύξει την τεχνολογία της. Η EDF έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες σε όλη την Ευρώπη για την ανάπτυξη SMRs παράλληλα με τους συμβατικούς μεγάλους αντιδραστήρες.