Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του συνόλου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τα τελευταία στοιχεία από την πλατφόρμα δεδομένων ηλεκτρικής ενέργειας ELDA του βιομηχανικού φορέα Eurelectric διαπίστωσαν επίσης ότι η πυρηνική ενέργεια παρείχε ένα σταθερό μερίδιο 24%, αλλά η ζήτηση για ενέργεια παραμένει χαμηλή λόγω της υποτονικής ανάπτυξης, της αποβιομηχάνισης και του ήπιου καιρού. 

Η τόνωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι υψίστης σημασίας για να διασφαλιστούν οι συνεχείς επενδύσεις στην καθαρή παραγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ELDA, το 74% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024 προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το μερίδιο 68% το 2023.
Οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτό το αξιοσημείωτο αποτέλεσμα ήταν η άνευ προηγουμένου εισροή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση του πυρηνικού στόλου, πρόσθεσε ο βιομηχανικός φορέας.

"Ο ρυθμός της αλλαγής είναι εντυπωσιακός. Τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνουν ότι οι προσπάθειες των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι χρόνια μπροστά από οποιονδήποτε άλλο τομέα", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Eurelectric Kristian Ruby.

Ενώ οι αριθμοί από την πλευρά της προσφοράς είναι ελπιδοφόροι, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ μειώθηκε κατά 3,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και συνέχισε να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα το 2024 - 2,6% χαμηλότερα από την ίδια περίοδο του 2022.

Η τάση αυτή οφείλεται κυρίως στη μετεγκατάσταση της βιομηχανίας στο εξωτερικό, στις θερμότερες θερμοκρασίες, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αργή οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε η Eurelectric.

"Τα χρόνια στασιμότητας της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πλέον μετατραπεί σε κανονική μείωση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επειγόντως να στηρίξουν την απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας για να δώσουν τα απαραίτητα επενδυτικά σήματα για την καθαρή παραγωγή", πρόσθεσε ο Ruby.

Για να επιτευχθεί αυτό, η Eurelectric καλεί τη νέα Επιτροπή να προτείνει ένα σχέδιο δράσης για τον εξηλεκτρισμό εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας της, με ενδεικτικό στόχο 35% για το 2030 και σαφή δείκτη εξηλεκτρισμού που θα εισαχθεί στα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) των χωρών της ΕΕ για την παρακολούθηση και την επίτευξη προόδου στην πράξη. Η αδράνεια θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των κλιματικών στόχων της ΕΕ, τον περιορισμό της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την επιβράδυνση των επενδύσεων στον κορυφαίο τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με την Eurelectric, ο ELDA είναι το σημείο αναφοράς του κλάδου για αξιόπιστα δεδομένα ηλεκτρικής ενέργειας. Συλλέγοντας πάνω από 16 εκατομμύρια μεμονωμένα σημεία δεδομένων ετησίως από διάφορες ανεξάρτητες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ENTSO-E καθώς και των επίσημων στατιστικών της ΕΕ, τα δεδομένα επεξεργάζονται από την ομάδα πληροφοριών του ομίλου και επικυρώνονται από εμπειρογνώμονες του κλάδου.