Ο ΟΠΕΚ επέμεινε στην πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025, αναφέροντας χθες ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη και τα αεροπορικά ταξίδια θα στηρίξουν τη χρήση καυσίμων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη μηνιαία έκθεσή του, ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση

πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

«Η αναμενόμενη έντονη κινητικότητα και τα αεροπορικά ταξίδια στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης/διακοπών αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για καύσιμα μεταφορών και να οδηγήσουν την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

Οι προβλέψεις για το πετρέλαιο διίστανται περισσότερο από ό,τι συνήθως όσον αφορά την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για φέτος και μεσοπρόθεσμα, εν μέρει λόγω των διαφορών σχετικά με τον ρυθμό μετάβασης του κόσμου σε καθαρότερα καύσιμα. Νωρίτερα την Τετάρτη, η BP δήλωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί το επόμενο έτος.

Ο ΟΠΕΚ+, στον οποίο συμμετέχουν ο ΟΠΕΚ και σύμμαχοι όπως η Ρωσία, έχει εφαρμόσει μια σειρά μειώσεων της παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά. Η ομάδα συμφώνησε στις 2 Ιουνίου να παρατείνει την τελευταία περικοπή των 2,2 εκατομμυρίων bpd μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και να τη διακόψει σταδιακά από τον Οκτώβριο.

Ο ΟΠΕΚ αύξησε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος στο 2,9% από το 2,8% και δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω άνοδο του αριθμού αυτού, επικαλούμενος την οικονομική δυναμική εκτός των ανεπτυγμένων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες παρέμεινε ανθεκτική το πρώτο εξάμηνο. Η τάση αυτή υποστηρίζει μια συνολικά θετική πορεία ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο ΟΠΕΚ.

Το πετρέλαιο ήταν σταθερό μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΠΕΚ, με το αργό τύπου Brent να διαπραγματεύεται κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι.

Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των προσδοκιών του κλάδου και ενώ δεν έχει προβλέψει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κορυφωθεί η ζήτηση, η BP αναμένει ότι θα το κάνει το επόμενο έτος και στα δύο βασικά σενάρια των ετήσιων ενεργειακών προοπτικών της, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, αναμένει πολύ χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης το 2024 από ό,τι ο ΟΠΕΚ, κατά 960.000 bpd, και αναμένεται να παράσχει ενημέρωση σχετικά με την άποψή του την Πέμπτη.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ υποδεικνύει έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου τους επόμενους μήνες και το 2025 - ένα μεγαλύτερο έλλειμμα από το έλλειμμα που προέβλεψε την Τρίτη η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία προβλέψεων Energy Information Administration.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ προβλέπει επίσης ότι η ζήτηση για το αργό παραγωγής ΟΠΕΚ+, δηλαδή το αργό από τον ΟΠΕΚ συν τις συμμαχικές χώρες που συνεργάζονται μαζί του, θα ανέλθει στα 43,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο, πολύ περισσότερο από ό,τι αντλεί σήμερα το σύνολο των κρατών του οργανισμού, σύμφωνα με την έκθεση.