Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών δεν έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις, ενδεχομένως πέρα από την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τον Αντιπρόεδρό του. Έχοντας μία μάλλον δυσάρεστη εμπειρία από τον προηγούμενο εταίρο του, Μάικ Πενς, ο Τραμπ φαίνεται να επέλεξε έναν υποψήφιο Αντιπρόεδρο που θα ευθυγραμμίζεται απολύτως με τις θέσεις του ιδίου. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, ο Τραμπ δεν είναι οπαδός της πολυφωνίας

Ο Βανς έχει μία μετεωρική πολιτική άνοδο τα τελευταία χρόνια. Αρχικά έγινε γνωστός χάρη στην αμφιλεγόμενη βιογραφία του ‘Hillbilly Elegy’, η οποία παρουσίαζε τη δύσκολη ζωή στις φτωχότερες κοινότητες των Απαλαχίων. Στα πρώτα στάδια της πολιτικής του καριέρας, ο Βανς κατάφερε να ξεχωρίσει εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εξαιτίας της δημόσιας κριτικής που ασκούσε εναντίον του τότε Προέδρου Τραμπ. Παράλληλα, ο Βανς συχνά εξέφραζε απόψεις που απέκλιναν από την κομματική γραμμή, για παράδειγμα αποδεχόμενος την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Όλα αυτά όμως άλλαξαν όταν ο Βανς αντιλήφθηκε πως ο Τραμπ δεν ήταν περαστικός από τον ρεπουμπλικανικό χώρο, αλλά κατάφερε να αλλάξει εκ θεμελίων πολλές πτυχές του κόμματος. Επιζητώντας την υποστήριξη του Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία για την Αμερικανική Γερουσία το 2022, ο Βανς άρχισε να μεταστρέφει το πολιτικό του προφίλ. Όχι απλώς αποδέχθηκε τον Τραμπ και έγινε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του, αλλά υιοθέτησε εντελώς διαφορετικές απόψεις από εκείνες που είχε.

Για παράδειγμα, από την αναγνώριση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής μετατράπηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές της πράσινης μετάβασης, αμφισβητώντας και το ίδιο το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Φυσικά, πέρα από την έγκριση εκ μέρους του Τραμπ, ο Βανς έχει και άλλο ένα κίνητρο για να αλλάξει απόψεις: Σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί έναν από τους υποψήφιους με τις μεγαλύτερες δωρεές από τη βιομηχανία υδρογονανθράκων. Παράλληλα, ο Βανς είναι και ο ίδιος ένας από τους μετόχους αυτών των εταιρειών.

Αναμενόμενα, η ανάδειξη του Βανς ως υποψηφίου Αντιπροέδρου έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους πράσινους τομείς της οικονομίας. Εξάλλου, οι ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνηση Μπάϊντεν έχουν κάνει μεγάλα βήματα προκειμένου να προσεγγίσουν την κυριαρχία της Κίνας στον χώρο της πράσινης μετάβασης. Οι προσπάθειες αυτές θεωρούνται γενικά επιτυχημένες, με τους αναλυτές να προβλέπουν μία άνετη εξασφάλιση της δεύτερης θέσης για τις ΗΠΑ, με φιλοδοξίες και για την πρώτη θέση.

Επιπροσθέτως, ένα στοιχείο που επιλέγουν να αγνοούν οι πολέμιοι της πράσινης ενέργειας είναι πως οι ΑΠΕ είναι πλέον πολύ φθηνότερες από τους υδρογονάνθρακες. Αυτό σημαίνει πως ο μέσος καταναλωτής δεν έχει λόγο να υποστηρίζει τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, ειδικά όταν το βιοτικό επίπεδο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε μονάδες υδρογονανθράκων είναι πολύ χαμηλότερο. Από την άλλη πλευρά, τα έργα ΑΠΕ, η περίοδος άνθισης των οποίων ξεκινά τώρα, εξασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινότητες. Ως εκ τούτου, το δίδυμο Τραμπ-Βανς θα κληθεί να αντιμετωπίσει διάφορες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο αν επιχειρήσουν να διακόψουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ.