Δυτικά Βαλκάνια: Μπορούν να Παράγουν 4 Φορές Περισσότερο Ηλεκτρισμό Από ΑΠΕ Από Ό, τι Από Φ. Αέριο

Δυτικά Βαλκάνια: Μπορούν να Παράγουν 4 Φορές Περισσότερο Ηλεκτρισμό Από ΑΠΕ Από Ό, τι Από Φ. Αέριο
energia.gr
Δευ, 22 Ιουλίου 2024 - 14:03

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν τη δυνατότητα να παράγουν τέσσερις φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακά και αιολικά έργα από ό,τι από εγκαταστάσεις με καύση αερίου, εξοικονομώντας, έτσι, τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ενεργειακό κόστος και μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα

όπως σημειώνει σε νέα του έκθεση η αμερικανική δεξαμενή σκέψη Global Energy Monitor (GEM) η οποία δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουλίου.

Η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία διαθέτουν συνολικά 23 GW μελλοντικής ηλιακής και αιολικής ισχύος σε κλίμακα υπηρεσιών κοινή ωφέλειας, σύμφωνα με τα δεδομένα της έκθεσης Global Wind and Solar Power Trackers της GEM. «Εάν αυτά τα έργα γίνουν τεθούν σε λειτουργία, τότε θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν όλη την τρέχουσα και μελλοντική δυναμικότητα φυσικού αερίου στην περιοχή, να αποτρέψουν την εκπομπή 103 εκατ. τόνωνCO2 κατά τη διάρκεια της ζωής τους και να εξοικονομήσουν περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ (9,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία», αναφέρει η έκθεση.

Η μελλοντική ηλιακή και αιολική δυναμικότητα είναι σήμερα κατά 70% μεγαλύτερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο και συγκρίσιμη με την μελλοντική δυναμικότητα στη Γερμανία, όπως αναφέρει η έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Σερβία βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση των χωρών της περιοχής με 444 MW ή το 29% της λειτουργικής δυναμικότητας και 10,9 GW ή το 47% της μελλοντικής ηλιακής και αιολικής ισχύος σε κλίμακα υπηρεσιών κοινή ωφέλειας. Ωστόσο, η λειτουργική ηλιακή και αιολική δυναμικότητα κλίμακας κοινής ωφέλειας αποτελεί μόνο το 7% ή 1,5 MW του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, σημειώνει, επίσης, η GEM.


Επιπλέον, μόλις το 6% ή 1,3 GW της μελλοντικής δυναμικότητας βρίσκεται σήμετα στο στάδιο της κατασκευής και είναι πιθανό να τεθεί σε λειτουργία.


«Για να 'ξεκλειδωθεί' αυτό το δυναμικό, οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση και να αναπτύξουν υποστηρικτικά νομικά πλαίσια και συμπληρωματικές υποδομές για να δημιουργήσουν ένα καθαρό και ευέλικτο δίκτυο», όπως αναφέρει η έκθεση.

Τονίζοντας τη «μοναδική θέση» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων καθώς η περιοχή δεν εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τις υποδομές φυσικού αερίου, ο Zhanaiym Kozybay, συν-συγγραφέας της έκθεσης και ερευνητής για το Global Energy Monitor, δήλωσε: «Η επιλογή των ΑΠΕ είναι μια πιο πράσινη κίνηση που είναι λογική από οικονομική άποψη». «Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη πολιτική βούληση στο εσωτερικό και η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπερασπιστούν το δυναμικό καθαρής ενέργειας της περιοχής αντί να στηρίζουν το ακριβό, ρυπογόνο αέριο», πρόσθεσε ο Kozybay.