Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα είναι -σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή και τη ΔΟΕ- οι πιο βιώσιμοι Αγώνες στην  ιστορία , αλλά θα κοστίσουν τουλάχιστον 8,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον αναμενόμενο προϋπολογισμό, που προορίζεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, με πρόβλεψη έως και 12 δισ. 

Για τον τελικό λογαριασμό θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το επόμενο έτος, όπως άλλωστε και για τα έσοδα που υπολογίζονται σήμερα σε 11 δισεκατομμύρια, μόνο για την περιοχή του Παρισιού. Στον φάκελο της αίτησης το λειτουργικό κόστος, χωρίς υποδομές, ήταν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει σε σχετική της ανάλυση η ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport». Οι πόλεμοι και ο πληθωρισμός το ανέβασαν στα 4,4 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των 350 εκατομμυρίων για την ασφάλεια, λόγω της τρομοκρατικής απειλής. 

 «Ωστόσο, το 96% των χρημάτων προέρχεται από ιδιωτικές πηγές: 1,2 δισεκατομμύρια από τη ΔΟΕ, το ίδιο ποσό από χορηγούς και 1,4 δισεκατομμύρια από τα εισιτήρια που έχουν ήδη σημειώσει το απόλυτο ρεκόρ με πάνω από 8,7 εκατομμύρια πωλήσεις εισιτηρίων. Άλλα 4,4 δισεκατομμύρια, που καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση των τριών υποδομών που κατασκευάστηκαν από την αρχή: το Ολυμπιακό χωριό, το χωριό των μέσων ενημέρωσης και το Ολυμπιακό κολυμβητήριο. 

Το 95% των χώρων αγώνων υπήρχαν ήδη ή χτίστηκαν προσωρινές κατασκευές, όπως αυτές που δημιουργήθηκαν στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ, στην Πλατεία Κονκόρντ ή στις Βερσαλλίες. Και για το Ολυμπιακό χωριό που θα γίνει πραγματική γειτονιά στα βόρεια του Παρισιού, η εταιρεία που διαχειρίστηκε τα έργα επέστρεψε ακόμη και 39 εκατομμύρια στο Δημόσιο», ανέφερε η ιταλική εφημερίδα.

Υπάρχει επίσης κόστος για την επέκταση ορισμένων γραμμών του μετρό  και τον εκσυγχρονισμό των δρόμων, δημιουργίας μεγαλύτερων ποδηλατοδρόμων, και άλλες προσαρμογές για άτομα με ειδικές ανάγκες. «Ακόμα κι αν ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός μπορούσε να ανέλθει στα 12 δισεκατομμύρια, όπως το Τόκιο 2021, βρίσκονται ακόμα μακριά από το Πεκίνο ή το Ρίο που κόστισαν περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζεται.