Οι Κινέζοι Κατασκευαστές Ανεμογεννητριών Εγκαθίστανται στην Ευρώπη Ενώ Μαίνεται ο Εμπορικός Πόλεμος

Οι Κινέζοι Κατασκευαστές Ανεμογεννητριών Εγκαθίστανται στην Ευρώπη Ενώ Μαίνεται ο Εμπορικός Πόλεμος
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Δευ, 22 Ιουλίου 2024 - 16:16

Οι Κινέζοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών πέτυχαν αυτόν τον μήνα την πρώτη τους παραγγελία στη Γερμανία, καθώς αναπτύσσουν τη δυναμική τους στην ευρωπαϊκή αγορά, προκαλώντας, έτσι, όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στους ανταγωνιστές τους εντός ΕΕ, οι οποίοι θεωρούν ότι πλέον αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή

Οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ του Πεκίνου και των Βρυξελλών, των δύο μεγαλύτερων αγορών αιολικής ενέργειας στον κόσμο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, έχει ξεκινήσει έρευνα για το εάν οι Κινέζοι παίκτες απολαμβάνουν αθέμιτες επιδοτήσεις.

Η Ευρώπη έχει κακή πείρα όσον αφορά τη δική της βιομηχανία φωτοβολταϊκών εδώ και πάνω από μια δεκαετία, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέλαβαν ως ένα σημείο δράση για να περιορίσουν τις κινεζικές εισαγωγές , με αποτέλεσμα πολλοί ευρωπαίοι κατασκευαστές εξοπλισμού αιολικής ενέργειας να οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές Goldwind, Mingyang Smart Energy και Windey μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% της αιολικής δυναμικότητας της Ευρώπης, αλλά οι παραγγελίες τους ανήλθαν σε 1,2 GW μόνο το 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία της WindEurope, της ευρωπαϊκής ένωσης των εταιρειών του κλάδου της αιολικής ενέργειας. Ως τότε, είχε χρειαστεί μια δεκαετία για να εγκαταστήσουν αυτόν τον όγκο.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι ευρωπαϊκές παραγγελίες για ανεμογεννήτριες κινεζικής κατασκευής έχουν φτάσει τα 546 MW. Αυτές περιλαμβάνουν μια παραγγελία στις αρχές αυτού του μήνα από την εταιρεία του έργου Luxcara στη Γερμανία με τη Mingyang για ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 296 MW. Ήταν η πρώτη παραγγελία για τουρμπίνες κινεζικής κατασκευής από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει προσεκτικά την απόφαση.

 

Έξι από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών είναι κινεζικές και πωλούν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους στην εσωτερική αγορά:

Αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λένε ότι η Κίνα πιθανόν “ήρθε στην Ευρώπη για να μείνει”.

«Μόλις ανοίξεις την πόρτα δεν μπορείς να την κλείσεις ξανά», δήλωσε στο Reuters ο Wolfram Axthelm, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ένωσης αιολικής ενέργειας BWE, προσθέτοντας ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σημαίνει ότι οι Κινέζοι αντίπαλοι επιδιώκουν να κατακλύσουν την ευρωπαϊκή αγορά. Εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λένε ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές προσφέρουν κίνητρα, όπως αναβολή πληρωμών, και τιμές που είναι έως και 50% χαμηλότερες από εκείνες των ευρωπαίων ανταγωνιστών.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC), η Κίνα έχει παραγωγική ικανότητα περίπου 82 GW, μεγαλύτερη από αυτή που μπόρεσε να απορροφήσει η εγχώρια αγορά της πέρυσι και σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την δυναμικότητα της Ευρώπης.

Η κινεζική ένωση αιολικής ενέργειας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η Κίνα δεν επιδοτεί τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών της, προσθέτοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της Κίνας προήλθε από το μέγεθος της αγοράς της, η οποία μείωσε το κόστος. «Η «έρευνα κατά των επιδοτήσεων» της ΕΕ σε κινεζικές εταιρείες αιολικής ενέργειας δεν ευνοεί τους ευρωπαϊκούς στόχους ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας , ούτε την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ένωσης, Qin Haiyan.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αγοράσει εξοπλισμό από την Κίνα και ότι η αποτυχία να το κάνει θα έθετε σε κίνδυνο τους στόχους επέκτασης της ΕΕ «εν όψει του κενού παραγωγικής ικανότητας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη».

Επίσκεψη στην Κίνα

Μεγάλοι κατασκευαστές αιολικών έργων όπως η EnBW και η BayWa έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει τη χρήση κινεζικών ανεμογεννητριών. Σε μια ανάρτηση στο LinkedIn στις αρχές Ιουλίου, ο επικεφαλής του τομέα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της RWE, Sven Utermoehlen, ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής της Mingyang για να κατανοήσει καλύτερα τα προϊόντα της. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου.

Η RWE, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, δήλωσε στο Reuters ότι επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες. Ωστόσο, η ισχυρή ανάπτυξη της αγοράς σήμαινε ότι έπρεπε να κατανοηθεί εάν οι Ασιάτες προμηθευτές «μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μας όσον αφορά την τεχνολογία, την ποιότητα, την ασφάλεια και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας».

Η Mingyang ήταν η μόνη εταιρεία που θα εγγυηθεί την παράδοση ενός μοντέλου 18,5 MW έως το 2028, σύμφωνα με την Luxcara. Ένας στρόβιλος υπεράκτιας ανεμογεννήτριας ισχύος 18 MW μπορεί να παράγει αρκετή ισχύ για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 30.000 νοικοκυριά. Η φιλοδοξία των κινεζικών εταιρειών είναι εμφανής στο μέγεθος της παραγωγής τους. Η Mingyang κατασκευάζει υπεράκτιες τουρμπίνες με διάμετρο ρότορα 260 μέτρων, από τους μεγαλύτερους στον κλάδο.

Θα αρχίσει η Κίνα να παράγει ανεμογεννήτριες στην ίδια την Ευρώπη;

Παρά την πρόκληση της αποστολής γιγάντιου εξοπλισμού, η Mingyang και οι περισσότεροι άλλες κινεζικές εταιρείες κατασκευής στροβίλων δεν έχουν παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.


Η Vensys, που αποτελεί παράρτημα της Goldwind, αποτελεί εξαίρεση. Σχεδιάζει να παράγει ένα μοντέλο πτερυγίων ανεμογεννήτριας μήκους 86 μέτρων στο εργοστάσιό της στη Φερέιρα της Ισπανίας, όπως είπε στο Reuters τον Ιούνιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Zhenshi Holding Group τον Μάρτιο απέκτησε ένα εργοστάσιο της Airbus στην Ισπανία για την κατασκευή πτερυγίων ανεμογεννητριών, σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων Colliers, η οποία ενημέρωσε για τη συναλλαγή. Η Evgenia Golysheva, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων στην ONYX Insight, μια εταιρεία τεχνολογίας ΑΠΕ για υπηρεσίες σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, δήλωσε ότι οι εταιρείες θα χρειαστούν να παράγουν επί τόπου. Χωρίς αυτό, θα έπρεπε να διατηρήσουν τον εξοπλισμό τους χωρίς να μπορούν να αποστέλλουν ανταλλακτικά σε τεράστιες αποστάσεις.

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Sany δήλωσε πέρυσι ότι εξετάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου ανεμογεννητριών στην Ευρώπη. Έχει προσλάβει πρώην στελέχη της Siemens Gamesa και της Nordex για να ενισχύσει την τοπική της ομάδα, σύμφωνα με τα ενημερωμένα προφίλ του LinkedIn. Η Sany δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλιο για αυτήν την ιστορία και οι Goldwind και Zhenshi αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Από την πλευρά της, η Mingyang ανέφερε ότι ο ανταγωνισμός από τις κινεζικές εταιρείες είναι επωφελής για την Ευρώπη, αν και κατανοεί ότι δεν θα ήταν καλοδεχούμενος από όλους. «Κάποιοι ανταγωνιστές... δεν θέλουν να είμαστε στην Ευρώπη. Αυτό ίσως είναι κατανοητό», δήλωσε στο Reuters ο Zhang Qiying, επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της Mingyang. «Εάν η Δύση ζητά τις τουρμπίνες μας, τότε θα είμαστε εκεί», τόνισε το στέλεχος της κινεζικής εταιρείας.