Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που ετοιμάζει η Ομάδα έργου που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ, για τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου πλαισίου περικοπών που θα αντικαταστήσει τον τρόπο που σήμερα γίνονται περικοπές παραγωγής έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η δημιουργία ενός Μηχανισμού Αντιστάθμισης Περικοπών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ προβλεπόταν στον νόμο 5106/2024 του ΥΠΕΝ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την 1η Μαΐου 2024

Η πρόταση της ομάδας έργου, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πιθανών έως τα τέλη του μήνα, αφού εγκριθεί θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με στόχο να ανακτώνται έσοδα από μονάδες στις οποίες δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί ο «κόφτης» και με τα συγκεκριμένα κονδύλια να αποζημιώνονται οι σταθμοί ΑΠΕ από τις οποίες κόπηκε η «πράσινη» παραγωγή. Στόχος η αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από την ανάγκη για αυξημένη διείσδυση των Α.Π.Ε. σε σχέση με τον περιορισμένο διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο.

Στο επίκεντρο της ρύθμισης βρίσκεται η αντιστάθμιση των πρόσθετων περιοριστών που επιβάλλονται σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, λόγω της τεχνικής αδυναμίας εφαρμογής αναλογικού επιμερισμού των περιορισμών σε όλους τους σταθμούς της ίδιας ομάδας περιορισμών , µε χρεώσεις που επιβάλλονται σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ οι οποίοι δεν δύναται να εφαρμόσουν λόγω τεχνικής αδυναμίας τους ως συγκεκριμένους περιορισμούς. Οι συγκεκριμένες χρεώσεις θα πιστώνονται στους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στους οποίους εφαρμόστηκαν πρόσθετοι περιορισμοί, πέραν αυτών που τους αναλογούσαν, λόγω της τεχνικής αδυναμίας των υπολοίπων.

Αρμόδιος για τη λειτουργία του μηχανισμού θα είναι ο ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος θα δημιουργήσει και θα διαχειρίζεται έναν ειδικό λογαριασμό για την εφαρμογή του. Για τους υπολογισμούς των χρεώσεων και πιστώσεων, ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) που θα λαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ σε μηνιαία βάση.

Μέσω των αποζημιώσεων από μία ομάδα έργων ΑΠΕ σε μία άλλη, θα διορθώνονται οικονομικά οι τεχνικές αδυναμίες κατά την εφαρμογή του μόνιμου πλαισίου περικοπών ή των άλλων μέτρων που πρόκειται να δρομολογηθούν, για τη δίκαιη κατανομή των απορρίψεων της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Είναι αξιοσημείωτο ότι με ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο έχει προβλεφθεί οι περικοπές να επεκταθούν και στα έργα άνω των 400 κιλοβάτ που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής, με την προσθήκη εξοπλισμού «set-point» με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ να πρέπει να έχουν εγκατασταθεί έως τα μέσα Αυγούστου.

Ο Μηχανισμός Αντιστάθμισης Περικοπών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α εκτιμάται ότι θα μπορεί να λειτουργήσει την άνοιξη του 2025. Με άλλα λόγια δεν θα είναι έτοιμος το επόμενο φθινόπωρο δηλαδή κατά την επόμενη περίοδο χαμηλής ζήτησης άρα και υψηλών περικοπών πράσινης ενέργειας, οπότε οι απορρίψεις πράσινης ενέργειας θα εξακολουθήσουν να γίνονται σύμφωνα με το πλαίσιο που βρίσκεται σε ισχύ, δηλαδή οριζόντια και αναλογικά σε όλες τις μονάδες ΑΠΕ που βρίσκονται συνδεδεμένες στο ηλεκτρικό σύστημα του ΑΔΜΗΕ βάσει της ισχύς παραγωγής τους, και με την αποσύνδεση έργων περίπου 1,5 γιγαβάτ, που βρίσκονται σε αποκλειστικές γραμμές του ΔΕΔΔΗΕ.