Ως Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η Κάμαλα Χάρις κατέθεσε μηνύσεις κατά εταιρειών ορυκτών καυσίμων, άσκησε δίωξη σε εταιρεία αγωγών για διαρροή πετρελαίου, και διερεύνησε την Exxon Mobil για παραπλάνηση του κοινού σχετικά με την κλιματική αλλαγή. 

Τώρα, με την Αντιπρόεδρο να διεκδικεί ξαφνικά το χρίσμα των Δημοκρατικών, αφού ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, αυτό η πορεία της παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ όσο και για τους ακτιβιστές του κλίματος. Μια πιθανή προεδρία της Χάρις θεωρείται πιο επιθετική από τον Μπάιντεν στην αντιπαράθεση με τις πετρελαϊκές εταιρείες για τη ρύπανση και την υλοποίηση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

«Είναι το είδος του ηγέτη που θα θέσει τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων προ των ευθυνών της, και αυτό είναι που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αντιπρόσωπος Τζάρεντ Ηάφμαν, Δημοκρατικός από την ίδια πολιτεία με τη Χάρις, την Καλιφόρνια. «Θα συνέχιζε και θα αξιοποιούσε οπωσδήποτε την επιτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν στο κλίμα και την καθαρή ενέργεια».

Αν και η Χάρις δεν θα ήταν πιθανό να κάνει σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση που χάραξε ο Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, η αντίθεσή της στις υπεράκτιες γεωτρήσεις και τις σχιστολιθικές εξορύξεις υποδηλώνει ότι θα ήταν ένας σφοδρός ανταγωνιστής της πετρελαϊκής βιομηχανίας, εάν εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και κερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο.

Αναλυτές και υποστηρικτές του περιβάλλοντος λένε ότι η προσέγγιση της Χάρις απέναντι στην ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων την τοποθετεί στα αριστερά του Μπάιντεν, ο οποίος προχώρησε στην προσωρινή διακοπή των υπεράκτιων μισθώσεων πετρελαίου την πρώτη εβδομάδα της θητείας του, αλλά δεν τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση να απαγορεύσει πλήρως την αδειοδότηση νέων εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη και ύδατα.

Για παράδειγμα, η Χάρις το 2019 ζήτησε την απαγόρευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης, της πρακτικής της πετρελαϊκής βιομηχανίας που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από πυκνούς βραχώδεις σχηματισμούς, αν και ο Μπάιντεν δεν υποστήριξε ποτέ την κίνηση αυτή. Έχει επίσης ασκήσει ιδιαίτερη κριτική στην υπεράκτια ανάπτυξη πετρελαίου, επιδιώκοντας να περιορίσει τις νέες γεωτρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας και, ως Γενική Εισαγγελέας της πολιτείας, προσέφυγε στο δικαστήριο για να αμφισβητήσει την άδεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τις σχιστολιθικές εξορύξεις στα ύδατα του Ειρηνικού.  

Οι υποστηρικτές του περιβάλλοντος δήλωσαν την Κυριακή ότι η Χάρις θα είναι αμείλικτη απέναντι στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. «Η Αντιπρόεδρος Χάρις έχει ιστορικό στο να στέκεται απέναντι στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες», δήλωσε ο Τζεφ Ορντάουερ της 350 Action. 

Σίγουρα, ο ρόλος της Χάρις ως Γενικής Εισαγγελέως της Καλιφόρνιας— θέση που κατείχε για έξι χρόνια— την έφερε σε μια αναμενόμενα εχθρική στάση απέναντι σε εταιρείες που φέρονται να έχουν παραβιάσει τους νόμους της πολιτείας. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα ήταν εξίσου μαχητική στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, η Χάρις τόνισε τους αγώνες της κατά των πετρελαϊκών εταιρειών στην Καλιφόρνια όταν έκανε προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία το 2019. «Η Κάμαλα ξέρει ότι πρέπει να τα βάλουμε με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα - και αυτό ακριβώς έχει κάνει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της», σύμφωνα με την πλατφόρμα για το κλίμα στην ιστοσελίδα της προεδρικής εκστρατείας της.

Τότε, η Χάρις περιέγραψε σχέδια για την ενίσχυση της ομοσπονδιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την «απόδοση ευθυνών στους ρυπαίνοντες», μεταξύ άλλων, δίνοντας εντολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης «να αντιμετωπίσει τόσο τη σωρευτική όσο και την κληρονομική ρύπανση». Αυτό το πεδίο εφαρμογής θα μπορούσε να σημαίνει την αστυνόμευση εταιρειών για ιστορικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη και συνδέονται με την καύση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η Κάμαλα θα δώσει προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και θα αναγκάσει τους ρυπαίνοντες να πληρώσουν για τη ζημιά που προκαλούν, αυξάνοντας τις ποινές για τις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τους ομοσπονδιακούς νόμους», υποσχέθηκε η εκστρατεία της. 

Ως Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, η Χάρις έλεγχε τις περιβαλλοντικές παραβάσεις και ενώθηκε με άλλες πολιτείες στην υπεράσπιση των κλιματικών πολιτικών της εποχής Ομπάμα. Το γραφείο της συμμετείχε επίσης σε μια πολυεθνική έρευνα για το αν η Exxon Mobil παραπλάνησε το κοινό σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Η Χάρις κατέθεσε πολυάριθμες αγωγές εναντίον επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και πετρελαϊκών εταιρειών για συμβατική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης του 2016 εναντίον της Southern California Gas, σχετικά με τη διαρροή μεθανίου από τον χώρο αποθήκευσης Aliso Canyon. Το 2016, το γραφείο της εξασφάλισε διακανονισμό ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων με θυγατρικές της BP Plc για ισχυρισμούς ότι απέτυχαν να σταματήσουν τη διαρροή βενζίνης από υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης σε σχεδόν 800 πρατήρια καυσίμων σε όλη την Καλιφόρνια.

Υπό την Harris, η Καλιφόρνια είχε προηγουμένως επιτύχει άλλους διακανονισμούς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τις εταιρείες Phillips 66, ConocoPhillips, Chevron USA, και Chevron Stations Inc. για την επίλυση παρόμοιων ισχυρισμών που αφορούσαν διαρροές υπόγειων δεξαμενών βενζίνης, σύμφωνα με το γραφείο της. Και μετά τη ρήξη ενός αγωγού και τη διαρροή περίπου 140.000 γαλονιών πετρελαίου, το γραφείο της Χάρις άσκησε ποινικές διώξεις κατά της Plains American Pipeline LP με έδρα το Χιούστον.

Η έντονη εστίαση της Χάρις στο να πληρώσουν οι ρυπαίνοντες και στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη δημιούργησε μια διαφορά από τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών του 2020, σημείωσε ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών της Καλιφόρνιας. «Θα συνέχιζε σε μεγάλο βαθμό την κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν - αλλά με έμφαση σε αυτά τα σημεία», δήλωσε. «Θα το πήγαινε στο επόμενο επίπεδο».

Όπως και ο Μπάιντεν, η Χάρις έχει αποκαλέσει απερίφραστα την κλιματική κρίση κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας πέρυσι ότι είναι «ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα της εποχής μας».

Στη Γερουσία, συνυπέγραψε νομοθεσία για την προώθηση των αρχών της Πράσινης Νέας Συμφωνίας, η οποία καλούσε σε δεκαετή εθνική κινητοποίηση για την εξάλειψη των εκπομπών, τη μετάβαση σε ενέργεια χωρίς εκπομπές, και την αναμόρφωση των συστημάτων μεταφορών της χώρας. Αν και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού που θεσπίστηκε υπό τον Μπάιντεν είναι ο πιο σαρωτικός νόμος του έθνους για το κλίμα, δεν έχει ακόμη την εμβέλεια της Πράσινης Νέας Συμφωνίας που υποστηρίζουν ορισμένοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί.

Η Χάρις έχει επίσης επικεντρωθεί στενά στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη, τόσο στην Καλιφόρνια ως Γενική Εισαγγελέας όσο και όταν εκπροσωπούσε την πολιτεία στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, ως κορυφαία εισαγγελέας της πολιτείας, η Χάρις συμμετείχε σε μια αγωγή που αμφισβητούσε μια προτεινόμενη αποθήκη στην κομητεία Riverside εν μέσω ανησυχιών ότι θα προσέλκυε περισσότερη κυκλοφορία φορτηγών με ντίζελ και ρύπανση στη γειτονική κοινότητα.

Και ενώ βρισκόταν στο Καπιτώλιο, η Χάρις συνεργάστηκε με την Αντιπρόσωπο Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη, για να προωθήσει ένα νομοσχέδιο που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να αξιολογεί τις επιπτώσεις των νομοσχεδίων και των κανονισμών στην πρώτη γραμμή και στα χαμηλά εισοδήματα που συχνά επωμίζονται το κύριο βάρος της ρύπανσης.

Ενώ η Χάρις μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ένταση σε ορισμένες μάχες για την ενέργεια και το περιβάλλον, η πλατφόρμα της δεν είναι πιθανό να διαφέρει πολύ από εκείνη του Μπάιντεν, ο οποίος κατέστησε την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κορυφαία προτεραιότητα στον Λευκό Οίκο. 

Σε τελική ανάλυση, η Νο 1 δουλειά της - όπως και για κάθε Δημοκρατικό που επιδιώκει το προεδρικό χρίσμα του κόμματος - θα είναι η διατήρηση της ατζέντας του Μπάιντεν στο δικαστήριο, δήλωσε ο Κέβιν Μπουκ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ClearView Energy Partners LLC στην Ουάσινγκτον.

Ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια σειρά από εξουσίες για να ανατρέψει τις πολιτικές για το κλίμα της εποχής Μπάιντεν, η Χάρις θα μπορούσε να κλειδώσει αυτές τις αλλαγές, δήλωσε ο Μπουκ, προσθέτοντας: «Θα περιμέναμε ότι αυτή θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα για μια προεδρία της Χάρις - η υπεράσπιση της κληρονομιάς του Μπάιντεν».