Το τέλος της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, «Πτολεμαΐδα 5» που μπήκε σε λειτουργία μόλις το τελευταίο έτος, προανήγγειλε για ακόμη μια φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μιλώντας στην Βουλή είπε ότι η επένδυση στη μονάδα δεν είναι ανταγωνιστική, εξαιτίας του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων ρύπων που έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, τα τελευταία χρόνια. «Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη είναι ότι θα φθάσουν μεταξύ 100 και 150 ευρώ. Πώς θα βγει πέρα η Πτολεμαΐδα 5, όταν ξεκινάνε με 100 ευρώ μόνο οι ρύποι; Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει πέρα αυτό.

Και το να την κρατάμε για να βάζουμε τον καταναλωτή -γιατί στο τέλος η ΔΕΗ θα στείλει τον λογαριασμό στον καταναλωτή- να στέλνουμε λοιπόν τον λογαριασμό στον καταναλωτή για να κρατάμε μια μονάδα η οποία θα μας βάζει μέσα κάθε μέρα που θα περνάει;», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η Πτολεμαΐδα 5 δεν πιστεύω να λειτουργήσει με φυσικό αέριο γιατί ήδη έχουμε νέα εργοστάσια που γίνονται. Για το λιγνίτη είναι καθαρά θέμα κόστους. Είναι πάνω από130 ευρώ η μεγαβατώρα. Θα λειτουργεί όσο η ΔΕΗ την λειτουργεί. Δεν είναι μια ανταγωνιστική μονάδα γιατί οι μονάδες λιγνίτη δεν μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα από το σύστημα , είναι μονάδες βάσης. Δεν μπορεί να μπαίνει στο σύστημα παρά μόνο αν την διαλέγει ο ΑΔΜΗΕ και τότε αυξάνεται το ρεύμα για τον καταναλωτή». 

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε όμως και στις υπόλοιπες μονάδες λιγνίτη που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία, λέγοντας πως: «Είναι ασφαλώς πολύ λιγότερο προβληματική η Πτολεμαϊδα 5 από ό,τι οι παλαιοί λιγνίτες. Οι παλαιοί λιγνίτες σήμερα, τώρα που μιλάμε, ξεπερνούν σε κόστος 200 ευρώ τη μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι με δεδομένο ότι η τιμή της χονδρικής στους συνηθισμένους μήνες -ή αν θέλετε μεσοσταθμικά, το τελευταίο επτάμηνο- είναι κάτω από 100 ευρώ τη μεγαβατώρα, μας κοστίζουν οι λιγνίτες –οψέποτε λειτουργούν- 100 ευρώ κάθε φορά που μπαίνουν. Η Πτολεμαΐδα κοστίζει κατά τι αρκετά λιγότερο, αλλά κι αυτή είναι της τάξεως των 125 με 135 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτό το ποσό πάλι στους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι απαγορευτικό, ιδίως διότι οι λιγνίτες δεν είναι σαν το φυσικό αέριο που μπορούν να μπαίνουν δύο ώρες το βράδυ. Άμα τους βάζεις δύο ώρες το βράδυ, σε τρεις μήνες θα έχουν υποστεί δεινή ζημιά. Είναι μονάδες βάσης. Δεν είναι μονάδες αιχμής.» 

Στην τετραετία που μεσολάβησε από την εξξαγγελία της πολιτικής για την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας, η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ελλάδα πέτυχε να ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στη μείωση της χρήσης λιγνίτη και φυσικού αερίου και βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των χωρών της ΕΕ. 

Πρέπει να τονιστεί όμως ότι το μερίδιο του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής εμφανίζεται αυξημένο το τελευταίο χρονικό διάστημα –στις 9 το πρωί σήμερα, Τρίτη βρισκόταν ήδη στο 15%, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ - καθώς έχει εξαιρεθεί από τη φορολόγηση των “υπερκερδών” των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. 

Η ανάγκη που δημιούργησαν οι πολύ υψηλές τιμές χονδρικής ρεύματος στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη και επεκτάθηκαν στην ελληνική αγορά άνοιξαν την πόρτα στην επιστροφή του λιγνίτη, με αποτέλεσμα οι μονάδες της ΔΕΗ που καίνε το ορυκτό καύσιμο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην εγχώρια αγορά –και ασφαλώς τα έσοδα της Δημόσιας Επιχείρησης. 

Σημειώνουμε ότι η χρήση λιγνίτη μηδενίστηκε, σχεδόν, όταν η ΤΕΑ κυμαινόταν στα περίπου 60-70 ευρώ/MWh, κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο, όμως, με τις τιμές χονδρικής μεταξύ 140,51 ευρώ/MWh, σήμερα, Τρίτη και 220 ευρώ/ MWh (χθες Δευτέρα) και διακυμάνσεις σε ωριαία βάση που φθάνουν και στα 850 ευρώ (21/7) η [προσφυγή στο «βρώμικο» καύσιμο έγινε επιτακτική. 

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, ο λιγνίτης εμφανίζεται στο προσκήνιο κάθε φορά που οι τιμές της χονδρικής ηλεκτρισμού υπερβαίνουν τα 100 ευρώ/MWh, λαμβανομένου υπόψη του επιπέδου των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων που έφθασαν, στις 19 του μήνα, στα 67 ευρώ ανά τόνο CO2, ήτοι, μειώθηκαν κατά -18% από την αρχή του έτους.

 

Τηλεθέρμανση χωρίς λιγνίτη; 

Εν τω μεταξύ, πίσω στην Βουλή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Κουκουλόπουλου για την τηλεθέρμανση είπε ότι δεν είναι εφικτό να στηρίξουμε στο μέλλον την τηλεθέρμανση στους λιγνίτες.  

«Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους καταναλωτές, αλλά ο καλύτερος δυνατός τρόπος δεν είναι να στείλουμε τεράστιους λογαριασμούς στους υπόλοιπους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης και κατέληξε:  

«Η βιώσιμη λύση είναι να πάμε στην τελική λύση, την οποία να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, και να δούμε εμείς ως κράτος πώς θα γεφυρώσουμε τη διαφορά. Αυτή είναι η βιώσιμη λύση, το οποίο και θα κάνουμε. Ελπίζω μέσα στις επόμενες εβδομάδες να καταλήξουμε σε λύση αλλά πρώτα πρέπει να γεφυρώσουμε τις διαφορές, που υπάρχουν στην τιμή και στη μεθοδολογία που διαμορφώνεται με την τιμή. Προφανώς, η πολιτεία ενισχύει, σε όποια λύση και να καταλήξουμε, αλλά πρέπει να έχουμε ένα μέτρο στο ποσό που θα στείλουμε στον λογαριασμό στον καταναλωτή ή στον φορολογούμενο, έτσι ώστε να πετύχουμε μια λύση στη θέρμανση, που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές.»