Πτώση των Τιμών Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη Χάρη στην Επαναλειτουργία του Freeport LNG στο Τέξας

Πτώση των Τιμών Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη Χάρη στην Επαναλειτουργία του Freeport LNG στο Τέξας
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Τρι, 23 Ιουλίου 2024 - 16:14

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έπεσαν, χθες, Δευτέρα, στο χαμηλότερο σημείο εδώ και μια εβδομάδα, καθώς οι κίνδυνοι εφοδιασμού μειώθηκαν χάρη στη μερική επαναλειτουργία της μονάδας Freeport LNG στο Τέξας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 3,2% τη Δευτέρα, αφού οι φορτώσεις ξεκίνησαν εκ νέου στις εγκαταστάσεις της μονάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο

Η μονάδα Freeport LNG, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των ΗΠΑ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, είχε αναστείλει τις εξαγωγές καθώς ο τυφώνας Beryl έφτασε στις ακτές στις αρχές Ιουλίου προκαλώντας διακοπή ρεύματος σε ολόκληρη την πολιτεία. Λόγω του τυφώνα Beryl, τουλάχιστον 10 φορτία που θα έφευγαν από το LNG Freeport λέγεται ότι ακυρώθηκαν. Αλλά και στις αρχές Ιουνίου, μια ξαφνική διακοπή παροχής σε υπεράκτιο κόμβο σύνδεσης αγωγών στη Νορβηγία προκάλεσε εκτόξευση των τιμών στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Το πλοίο LNG Axios II έφτασε στο Freeport τη Δευτέρα, ενδεικτικό της επανέναρξης λειτουργίας του αμερικανικού εργοστασίου φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης φορτίου του ICIS που επικαλείται ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής του Gas Analytics στο ICIS. Το Freeport LNG φόρτωσε για τελευταία φορά φορτίο στις 5 Ιουλίου, προτού τεθεί εκτός σύνδεσης πριν από την έναρξη του τυφώνα Beryl.

Ωστόσο, το εργοστάσιο αυξάνει την παραγωγή με αργό ρυθμό και πολλές προγραμματισμένες αποστολές έχουν ακυρωθεί. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου παρουσίασαν σημαντική αστάθεια λόγω της διακοπής λειτουργίας του Freeport, γεγονός που δείχνει την αυξημένη εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σημαντικό ρόλο στην άνοδο των τιμών έπαιξε και το κύμα καύσωνα που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

«Η διακοπή δείχνει ξεκάθαρα πόσο επιρρεπής παραμένει η αγορά TTF [στην Ολλανδία, ο βασικός κόμβος φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σημείο αναφοράς στην τιμολόγησή του] σε αυξανόμενους κινδύνους, με βάση τον “φόβο” ότι δεν υπάρχει αρκετός εφοδιασμός», δήλωσε η Florence Schmit, υπεύθυνη ενεργειακής στρατηγικής στη Rabobank. «Αυτός ο φόβος εξακολουθεί να είναι ριζωμένος στην αγορά, παρ' όλο που προς το παρόν υπάρχει αρκετός ανεφοδιασμός».

Προς το παρόν, οι χώροι αποθήκευσης σε όλη την ήπειρο γεμίζουν, με τα αποθέματα να είναι σχεδόν κατά 83% πλήρη. Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του TTF στην Ολλανδία, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, υποχωρούσαν κατά 2,9% στα 31,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9:15 π.μ., χθες, Δευτέρα, στο Άμστερνταμ.