Θα εξοικονομήσει 11,4 δισ. δολάρια σε διάστημα τριών ετών

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέληξε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με μια ομάδα πιστωτών για την αναδιάρθρωση διεθνών ομολόγων ύψους 20 δισ. δολαρίων, φέρνοντας την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα πιο κοντά σε μια άνευ προηγουμένου επανεξέταση του χρέους.

Η ανακοίνωση της Ουκρανίας έρχεται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της διετούς συμφωνίας αναστολής του χρέους που συνήφθη το 2022 και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια χώρα ξεκινά μια αναδιάρθρωση χρέους εν μέσω ενός πολέμου.

Η συμφωνία καλύπτει το ένα τέταρτο του ανεξόφλητου ποσού των ευρωομολόγων της χώρας. Οι κάτοχοι των ομολόγων θα λάβουν ομόλογα αξίας 40 σεντς των αρχικών τους απαιτήσεων και θα αρχίσουν να λαμβάνουν πληρωμές τόκων που ξεκινούν από 1,75%.

Θα λάβουν επίσης ομόλογα αξίας 23 σεντ του δολαρίου.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι η συμφωνία θα της εξοικονομήσει 11,4 δισ. δολάρια από την εξυπηρέτηση του χρέους σε διάστημα τριών ετών.

«Μετά από μήνες δέσμευσης και σκληρής δουλειάς με τους ιδιώτες ομολογιούχους μας, το ΔΝΤ και τους διμερείς εταίρους μας, καταλήξαμε σε συμφωνία κατ’ αρχήν με την Ad Hoc Επιτροπή Πιστωτών για τη συνολική αναδιάρθρωση του δημόσιου εξωτερικού χρέους μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και τους πόρους μετρητών που απαιτούνται για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την άμυνά της, πρόσθεσε.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")