Η Ρωσία Αποκρούει την Αμερικανική Κριτική Ενάντια στη Συμφωνία με την Κίνα για Συνεργασία στην Αρκτική

Η Ρωσία Αποκρούει την Αμερικανική Κριτική Ενάντια στη Συμφωνία με την Κίνα για Συνεργασία στην Αρκτική
energia.gr
Τρι, 23 Ιουλίου 2024 - 17:08

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα στην Αρκτική δεν έχει ως στόχο κάποια άλλη χώρα και ότι η αμερικανική κριτική για το θέμα αυτό είναι άστοχη

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε σε χθεσινή του έκθεση πως φοβάται ότι οι ενέργειες της Μόσχας και της Κίνας στην Αρκτική θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη περιφερειακή σταθερότητα, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ξανάνοιξε εκατοντάδες βάσεις και αεροδρόμια της σοβιετικής εποχής ενώ η Κίνα στρέφει το βλέμμα της σε ορυκτούς πόρους και νέες θαλάσσιες οδούς.

«Ολοένα και περισσότερο η (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας-ΛΔΚ) και η Ρωσία συνεργάζονται στην Αρκτική σε πολλαπλά εργαλεία εθνικής ισχύος», ανέφερε η έκθεση του Πενταγώνου.

«Ενώ παραμένουν σημαντικά στοιχεία διαφωνίας μεταξύ της ΛΔΚ και της Ρωσίας, η ολοένα και μεγαλύτερη ευθυγράμμισή τους στην περιοχή προκαλεί ανησυχία και (το υπουργείο Άμυνας) συνεχίζει να παρακολουθεί τη συνεργασία αυτή», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ερωτηθείς για την έκθεση του Πενταγώνου, δήλωσε σήμερα ότι κάποια από τα περιεχόμενά της έχουν συγκρουσιακό ύφος και ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα έχει στόχο μόνο την ενίσχυση της σταθερότητας.

«Η Αρκτική είναι επίσης μια στρατηγική περιοχή για τη χώρα μας. Η Ρωσία λαμβάνει μια υπεύθυνη θέση και συνεισφέρει στο να διασφαλίσει ότι η Αρκτική δεν θα γίνει πεδίο διαφωνίας και πεδίο έντασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Υπό αυτή την έννοια, η ρωσοκινεζική συνεργασία στη ζώνη της Αρκτικής μπορεί μόνο να συνεισφέρει σε μια ατμόσφαιρα σταθερότητας και προβλεψιμότητας στην Αρκτική».

«Η ρωσοκινεζική συνεργασία ποτέ δεν κατευθύνεται κατά τρίτων χωρών ή ομάδων τρίτων χωρών, αλλά έχει μόνο στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντα αυτών των χωρών (Ρωσίας και Κίνας)», δήλωσε ο Πεσκόφ.