Λύση «Πακέτο» και Δύο Κράτη στην Κύπρο Προωθεί η Άγκυρα Εν Μέσω των «Ήρεμων Νερών»

Λύση «Πακέτο» και Δύο Κράτη στην Κύπρο Προωθεί η Άγκυρα Εν Μέσω των «Ήρεμων Νερών»
της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 24 Ιουλίου 2024 - 08:44

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι το μόνο θέμα προς συζήτηση με την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τουρκικές πηγές εξ Αθηνών όχι μόνο επιμένουν στην λύση «πακέτο» στα ελληνοτουρκικά, αλλά θέτουν και πάλι στο τραπέζι το σενάριο συνεκμεταλλεύσεως στο Αιγαίο. Χωρίς να έχει μετακινηθεί ούτε μια σπιθαμή από τις πάγιες θέσεις της, η Άγκυρα καθιστά σαφές ότι «δεν υπάρχει μόνο μια ελληνοτουρκική διαφορά», αλλά πολλές

Ενώ θέτει και πάλι ζήτημα αποστρατιωτικοποιήσεως των ελληνικών νησιών, με το επιχείρημα αυτή την φορά ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών συνδέεται με την αποστρατιωτικοποίηση.

Προβάλλοντας μάλιστα την επιθυμία ή προειδοποίηση κατά άλλους περί «ήρεμων νερών», οι τουρκικές πηγές έκαναν αποκαλυπτήρια, εκτιμώντας ότι η Αθήνα «ενδεχομένως να είναι έτοιμη για διευθέτηση» και γι αυτό προσπαθούν «να πακετάρουν όλα τα ζητήματα»! Μεταξύ των τεσσάρων βασικών σεναρίων που εξετάζει η Άγκυρα για τα ελληνοτουρκικά είναι η έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων, αλλά και η προσφυγή στην διεθνή δικαιοδοσία, κάτι που απαιτεί «συμβιβασμούς» και υπογραφή κοινού συνυποσχετικού για τα ζητήματα που θα παραπεμφθούν στο διεθνές δικαστήριο. Ενώ ένα άλλο βασικό σενάριο που θέτει στο τραπέζι είναι η συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο, ένα θέμα που έχει θίξει κατ΄ επανάληψη η «ΕτΚ». Στο σενάριο αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάθε χώρα διατηρεί μεν τις πάγιες θέσεις της, συμφωνεί δε σε αυτή την μορφή συνεργασίας. Μάλιστα οι τουρκικές πηγές επιμένουν ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική, παρ ότι η λέξη «συνεκμετάλλευσις» συνιστά «κόκκινο πανί» για την Ελλάδα.


Λίγες ώρες αργότερα πάντως υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές εξ Αθηνών επέμεναν ότι δεν τίθεται ζήτημα συνεκμεταλλεύσεως του Αιγαίου και απέκλειαν οποιαδήποτε λύση πακέτο, επιμένοντας ότι το μόνο θέμα προς συζήτησιν με την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Οι ίδιες υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές θεωρούν ως ιδανικό σενάριο την επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας Ελλάδος-Τουρκίας όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Ενώ έβαλαν στο τραπέζι και την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης ή του Αμβούργου, αφού όμως συμφωνηθεί το πλαίσιο και υπογραφεί συνυποσχετικό. Σημειώνεται πάντως ότι μια τέτοια λύση ενέχει πολλούς κινδύνους αν το πλαίσιο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο και νομικά προστατευμένο. Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει υπογραμμίσει τους κίνδυνους κατά την πρόσφατη ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» του διευθυντού της εφημερίδας κ. Μανώλη Κοττάκη. «Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό», έχει προειδοποιήσει ο κ. Καραμανλής.


Στην επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητος του ψευδοκράτους επιμένει η Άγκυρα

Όσον αφορά την πρωτοβουλία που διεξάγεται από την προσωπική απεσταλμένη του γ.γ του ΟΗΕ, Ολγκίν Κουεγιάρ για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές μίλησαν για ένα «παράθυρο ιστορικής ευκαιρίας» και εξέφρασαν την ετοιμότητα της Αθήνας να συμβάλλει στο διάλογο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι εφικτή καμία λύση εκτός πλαισίου του ΟΗΕ. Το ίδιο άλλωστε ξεκαθάρισε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Λευκωσία στο πλαίσιο της μαύρης επετείου των 50 χρόνων τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου. «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Επιδίωξη μας Κυπριακή δημοκρατία με μια ιθαγένεια σε διζωνική κοινοτική ομοσπονδία. Όλοι οι πολίτες Κύπριοι και Ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», κατέστησε σαφές ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Εντούτοις, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε αναφέρει λίγες ημέρες νωρίτερα σε μια πονηρή παραλλαγή των δύο κρατών ότι δεν θέτει ως όρο την αναγνώριση του ψευδοκράτους για έναρξη διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, αλλά απαιτεί την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του, λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «αν θέλει να αρχίσει διαπραγματεύσεις, να επιβεβαιώσει την κυριαρχία μας». «Δεν είναι ανοικτή για παζάρεμα η κυριαρχία μας. Είμαστε ίσοι ιδρυτικοί εταίροι του κράτους που ιδρύθηκε το 1960. Η κυριαρχία μας πηγάζει από τα εγγενή μας δικαιώματα. Δεν θέτουμε ως όρο την αναγνώριση για έναρξη διαπραγματεύσεων. Ζητούμε την επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας», ανέφερε ενδεικτικώς. Ενώ μίλησε για διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει εκ του μηδενός! «Αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, είναι σημαντικό να είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης και να είναι αμοιβαία αποδεκτή, όπως στην εθιμοτυπία των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή να είναι μια μορφή συμφωνίας που να καθίσουν οι δύο λαοί ελεύθερα, να κάνουν το παζάρεμά τους και φτάσουν οικειοθελώς σε μια συμφωνία με τη θέλησή τους», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Τατάρ, δείχνοντας για μια ακόμη φορά την τουρκική περιφρόνηση απέναντι σε όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και φυσικά το διεθνές δίκαιο.

Για την συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ολγκίν Κουεγιάρ, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι της διεμήνυσε πως για να υπάρξει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών, το ψευδοκράτος επιθυμεί την υλοποίηση απευθείας πτήσεων, απευθείας εμπορίου, καθώς και άρση των λεγόμενων «εμπάργκο» στον αθλητισμό! Δηλαδή de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους. Μάλιστα σύμφωνα με τον Τατάρ η Ολγκίν επέδειξε κατανόηση στο αίτημά τους για την άρση της υποτιθέμενης «απομονώσεως» του ψευδοκράτους, το οποίο όμως δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Εξάλλου ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την ομιλία του πριν την προκλητική φιέστα στα κατεχόμενα κατά την μαύρη επέτειο των 50 χρόνων τουρκικής εισβολής και κατοχής υποστήριξε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοσπονδιακή λύση, γιατί πλέον πρέπει να αναγνωριστούν οι πραγματικότητες στο νησί, αφού οι προσπάθειες που έγιναν απέτυχαν, επιρρίπτοντας ευθύνη στην ελληνική πλευρά. «Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε ο ίδιος και πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ενδεχομένως και τον Σεπτέμβριο . Πάντως, σε ανοιχτή επιστολή της που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημερώσεως, πριν την επίδοση της εκθέσεώς της στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η κ. Κουεγιάρ ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει απομάκρυνση από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερες διαφωνίες και απογοητεύσεις» και πως «τώρα, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, παραμένοντας πεπεισμένοι ότι ένα κοινό μέλλον θα φέρει μεγάλες ευκαιρίες σε όλους τους Κύπριους».