ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, με τα τρόφιμα να αποτελούν τον μοναδικό κλάδο που, λόγω ακρίβειας, συνεχίζει να σημειώνει θετικές εξαγωγικές επιδόσεις.
Η ΑΓΩΝΙΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων εστιάζεται πλέον στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν «πολεμικές» σε Ουκρανία, Ισραήλ και Γάζα, ενώ και οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα συνεχίζουν να λειτουργούν ανασταλτικά, τόσο για τις ελληνικές εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές.
ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του έτους τα σημάδια ύφεσης της οικονομίας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επηρέασαν τις ενδοκοινοτικές εξαγωγές. Όμως, τα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε ανάκαμψη των εξαγωγών καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης βαίνει αυξανόμενος.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 ανήλθε στο ποσό των 20,97 δισ. ευρώ, έναντι 21,95 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 4,5%.
Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 605 εκατ. ευρώ, δηλαδή -3,9%. Η πτώση των εξαγωγών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των παραγγελιών που κάνουν παραδοσιακοί πελάτες των ελληνικών προϊόντων, όπως είναι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ότι το 2024 παρατηρήθηκε σημαντική πτώση της τάξης του 20% των αποστολών προς τις χώρες της Ε.Ε., ενώ προς τις Τρίτες Χώρες ήταν μικρότερη του 1%.
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 ανήλθε στο ποσό των 20,3 δισ. ευρώ, έναντι 21,2 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 4,2%.
Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 55,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,4%, και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 64,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.
ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 ανήλθε σε 14,42 δισ. ευρώ, έναντι 12,54 δισ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 15%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 11,1%.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία της ΟΛΠ Α.Ε., τον Ιούνιο στο εμπορευματικό λιμάνι του Πειραιά καταγράφηκε μηνιαία μείωση 10,1% καθώς πολλά πλοία από την Ασία αναγκάζονται να κάνουν τον γύρο της Αφρικής για να φτάσουν στον Πειραιά, αλλά και αντίστροφα.
ΕΠΙΣΗΣ, στο πρώτο εξάμηνο του 2024 στους προβλήτες της ΣΕΠ Α.Ε. καταγράφηκε μείωση 12,9% στη διακίνηση containers.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ευνοημένα εμφανίζονται τα λιμάνια της Ισπανίας, σε Βαλένθια και Μπιλμπάο, τα οποία διαχειρίζεται η Cosco Shipping Ports Terminals, τα οποία καταγράφουν άνοδο 31% τον Ιούνιο και 13,2% στο εξάμηνο, που αποδίδεται στην αναδρομολόγηση των πλοίων αποφεύγοντας τη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ.
ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα αντισταθμισθούν οι απώλειες που είχαν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις το προηγούμενο διάστημα.
ΣΥΜΦΩΝΑ με την ΤτΕ, οι καθαρές εξαγωγές είχαν έντονα αρνητική συμβολή, κυρίως λόγω των αρνητικών κλιματικών επιδράσεων. Η μείωση της γεωργικής παραγωγής στη Θεσσαλία, η χαμηλότερη παραγωγή ελαιόλαδου και βαμβακιού, σε συνδυασμό με την κάμψη του όγκου ζήτησης ως αντίδραση στην απότομη αύξηση των τιμών σε ορισμένες κατηγορίες εξαγωγικών αγαθών, αλλά και προσωρινοί παράγοντες που επηρέασαν το εμπόριο ενεργειακών προϊόντων, επιβάρυναν προσωρινά τις εξαγωγικές επιδόσεις.
ΣΥΜΦΩΝΑ επίσης με τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή θερινή σεζόν αναφορικά με τις υπηρεσίες του τουρισμού, εκτιμάται πως η μεγάλη αύξηση στον αριθμό τουριστικών αφίξεων δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στις εισπράξεις.
ΕΙΝΑΙ ανησυχητικό το γεγονός πως ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 21%, οι σχετικές εισπράξεις ενισχύθηκαν μόνο κατά 6,8%. Αναμένονται παραταύτα συνολικά τα στοιχεία των τριών καλοκαιρινών μηνών για να βγάλουμε κρίσιμα συμπεράσματα για την κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ πάντως να αναγνωρίσουμε πως η οικονομική διπλωματία της χώρας μας κάνει φιλότιμες προσπάθειες, με αιχμή του δόρατος το «Enterprise Greece», που ανοίγει νέους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Ευελπιστούμε πως όταν θα περατωθούν οι εχθροπραξίες σε Μαύρη και Ερυθρά θάλασσα, οι εξαγωγές μας θα επιστρέψουν σε θετικό πρόσημο.
ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ πως το διεθνές εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί 3% το 2024, ξεπερνώντας τα 3,1 τρισ. δολάρια και πρέπει η χώρα μας να διεκδικήσει το ποσοστό που της αναλογεί.
Πιστεύω πως η εξωστρέφεια της χώρας μας συνεχίζει να βαδίζει σε καλό δρόμο και τελικά θα μπορέσει να καλύψει το προσωρινό εξαγωγικό κενό και να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")