Το Διοικητικό Συμβούλιο της Italgas, το οποίο συνεδρίασε σήμερα στο Μιλάνο υπό την προεδρία της Benedetta Navarra, ενέκρινε τα ενοποιημένα αποτελέσματα της 30ής Ιουνίου 2024. Οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί δείκτες της Italgas για το πρώτο εξάμηνο τ του 2024 δείχνουν μια τάση ανάπτυξης που συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 2017, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών επιλογών ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας που έγιναν με την πάροδο του χρόνου.

 

Με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 241,5 εκατ. ευρώ (+13,3%), ο Όμιλος συνεχίζει την πορεία ανάπτυξης που περιγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2029. Τα συνολικά προσαρμοσμένα έσοδα ανήλθαν σε 872,3 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των ρυθμιζόμενων εσόδων διανομής φυσικού αερίου (+12,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023) και η συνεισφορά της Acqua Campania αντιστάθμισαν εν μέρει την αναμενόμενη μείωση των εσόδων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες ενεργειακής απόδοσης (τέλος του λεγόμενου «Superbonus»).

Στον ιταλικό κλάδο διανομής φυσικού αερίου, συνεχίζονται οι δραστηριότητες για την επαναχρησιμοποίηση και την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του δικτύου, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την οικολογική μετάβαση, καθώς επιτρέπει την αποδοχή αυξημένων ποσοστώσεων αερίου από ανανεώσιμες πηγές, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο, κατά την ανάμειξη με το αέριο ορυκτής προέλευσης· στην Ελλάδα, συνεχίζεται η ανάπτυξη του δικτύου σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε μεθάνιο, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην επίτευξη των στόχων της απαλλαγής της κατανάλωσης από τις ανθρακούχες εκπομπές. Στον τομέα των υδάτων, βρίσκονται σε εξέλιξη δραστηριότητες για την ενσωμάτωση των εταιρειών που αποκτήθηκαν πρόσφατα στον Όμιλο και την ανταλλαγή τεχνικής και τεχνολογικής τεχνογνωσίας με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης μιας πιο αποτελεσματικής υπηρεσίας, τη μείωση των απωλειών και τη δημιουργία αξίας για τις κοινότητες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, πραγματοποιήθηκαν τεχνικές επενδύσεις ύψους 353,7 εκατ. ευρώ, χάρη στις οποίες πραγματοποιήθηκαν διάφορες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης αγωγών διανομής φυσικού αερίου μήκους 354 χιλιομέτρων. Τα προσαρμοσμένα EBITDA για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 671,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά +10,6% σε σύγκριση με τις 30 Ιουνίου 2023, χάρη επίσης στον περιορισμό του κόστους και τη βελτίωση του ρυθμιζόμενου μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) για τη διανομή αερίου στην Ιταλία.

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 529,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 210 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και επέτρεψαν την πλήρη χρηματοδότηση των επενδύσεων, δημιουργώντας ελεύθερες ταμειακές ροές, πριν από τις συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών, ύψους 139,4 εκατ. ευρώ.

Η δέσμευση του Ομίλου για συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων συνεχίστηκε, ενώ η καθαρή κατανάλωση ενέργειας του εξαμήνου μειώθηκε κατά -12,4%. Η τάση των εκπομπών στο πεδίο εφαρμογής 1 και 2 (+11,1% σε απόλυτο όγκο) αποδίδεται στην επίσπευση των δραστηριοτήτων ανίχνευσης διαρροών: το τμήμα σε χιλιόμετρα δικτύου που διερευνήθηκε αυξήθηκε κατά 35,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ το ποσοστό των ατμοσφαιρικών διαρροών που ανιχνεύθηκαν, μετρούμενο ως ο λόγος του όγκου του αερίου που διαχύθηκε προς τα χιλιόμετρα δικτύου που διερευνήθηκε, μειώθηκε σημαντικά, κατά 17,4% για το ιταλικό πεδίο εφαρμογής και κατά 44,1% για το ελληνικό πεδίο εφαρμογής

Ο Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, σχολίασε: «Τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2024 επιβεβαιώνουν τις σταθερές επιδόσεις του Ομίλου Italgas και το σαφές όραμα για τη μελλοντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας. Οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί δείκτες παρουσίασαν σημαντική διψήφια ανάπτυξη. Τα σημαντικότερα αποτελέσματα περιλαμβάνουν τα προσαρμοσμένα EBITDA, τα οποία αυξήθηκαν κατά 10,6%, φθάνοντας τα 671,2 εκατ. ευρώ, και το προσαρμοσμένο καθαρό κέρδος του Ομίλου, το οποίο ξεπέρασε τα 240 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 13,3% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Πραγματοποιώντας επενδύσεις άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύεται η ανάπτυξη δικτύων και εγκαταστάσεων που θα διατεθούν για τη βιώσιμη, ασφαλή και ανταγωνιστική οικολογική μετάβαση της Ιταλίας και της Ελλάδας. Το μερίδιο αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τις επενδύσεις να αυξάνονται με υψηλότερους ρυθμούς.

Η δέσμευσή μας στον τομέα των υδάτων μάς παρείχε τη δυνατότητα να επιτύχουμε τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα σε λιγότερο από ένα έτος. Θέσαμε τις υπηρεσίες μας στη διάθεση των αρχών στα νότια της χώρας για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των χαμηλών βροχοπτώσεων. Η εφαρμογή στα δίκτυα ύδρευσης των τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν για το δίκτυο φυσικού αερίου θα επιτρέψει στις εξυπηρετούμενες περιοχές να ανακτήσουν την αποδοτικότητα και την αξία τους. Η καινοτομία, η βιωσιμότητα, η κυκλική οικονομία και η κατάρτιση παραμένουν βασικές συνιστώσες της καθημερινής μας λειτουργίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να συμβάλουμε στην απαλλαγή της κατανάλωσης από τις ανθρακούχες εκπομπές και να ευνοήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών».

Συνοπτικά τα κύρια σημεία

• Προσαρμοσμένα συνολικά έσοδα: 872,3 εκατ. ευρώ (-6,4% κυρίως λόγω της μείωσης των δραστηριοτήτων ενεργειακής απόδοσης που συνδέονται με το λεγόμενο Super Bonus)

• Προσαρμοσμένα ρυθμιζόμενα έσοδα διανομής αερίου: 809,1 εκατ. ευρώ (+12,0%)

• Προσαρμοσμένα EBITDA: 671,2 εκατ. ευρώ (+10,6%) • Προσαρμοσμένα EBIT: 401,8 εκατ. ευρώ (+12,0%)

• Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αναλογούν στον Όμιλο: 241,5 εκατ. ευρώ (+13,3%)

• Τεχνικές επενδύσεις: 353,7 εκατ. ευρώ • Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες: 529,5 εκατ. ευρώ

• Καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος (εξαιρουμένων των επιπτώσεων σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 16): 6.731,4 εκατ. ευρώ

• Καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος: 6.829,4 εκατ. ευρώ

• Καθαρή κατανάλωση ενέργειας: 225,2 TJ (-12,4%)

• διερευνήθηκαν 73.059 χλμ. δικτύου (+35,9%)