Με Λιγνίτη η Εξισορρόπηση του Συστήματος - Το Υπουργείο Εξακολουθεί Όμως να τον Θεωρεί "Ασύμφορο"

Με Λιγνίτη η Εξισορρόπηση του Συστήματος - Το Υπουργείο Εξακολουθεί Όμως να τον Θεωρεί Ασύμφορο
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 24 Ιουλίου 2024 - 18:20

H χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδα πέριξ ή και άνω των 150 ευρώ/MWh τις τελευταίες εβδομάδες (στα 154,29 ευρώ/MWh σήμερα, Τετάρτη και στα 147,94 ευρώ/MWh αύριο Πέμπτη 25 Ιουλίου, με υποχώρηση 4%. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η παραμονή της ωριαίας διακύμανσης της ΤΕΑ σε πολύ υψηλά επίπεδα (468,76 ευρώ/MWh). Την ίδια ώρα, η συνολική ζήτηση διαμορφώνεται στις 442,52 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχεί το φυσικό αέριο με 43,8%, και έπονται, οι ΑΠΕ με 32,3%, οι εισαγωγές με 7,5%, ο λιγνίτης με 6,4% και τα υδροηλεκτρικά με 5%. Τέλος, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έφθασαν στις 18,411 MWh και οι εισαγωγές στις 16,634 MWh. 

 

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως στις 17:00 σήμερα, Τετάρτη, το μερίδιο του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής έχει φθάσει στο 17% (1.164 MWh), που σημαίνει ότι είναι οι ανάγκες της χώρας για επαρκή φορτία που καθορίζουν τη συμμετοχή του «βρώμικου» και ακριβού καυσίμου στην παραγωγή ρεύματος. 

Προφανώς, η συγκυρία ευνοεί την επαναφορά του καυσίμου καθώς οι ΑΠΕ –ιδίως η πληθώρα ηλιακής ισχύος- δεν αρκούν για να καλυφθεί ζήτηση. Στην πραγματικότητα, ο λιγνίτης και –κυρίως- το φυσικό αέριο παίζουν το ρόλο της εξισορρόπησης του συστήματος, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές αυτό το ρόλο τον παίζουν τα νερά και η πυρηνική ενέργεια. 

Το ΥΠΕΝ έχει γνώμη

Εν τούτοις, για εμμονή κάποιων να συνεχίσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από «ασύμφορες λιγνιτικές μονάδες» μέχρι το 2029, έκανε λόγο η Υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή, που κατέθεσε το ΚΚΕ. 

Η κα Σδούκου υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί και ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε και ο Υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας τις προηγούμενες ημέρες σε ερώτηση του Πάρη Κουκουλόπουλου, παρουσίασε το κόστος της μεγαβατώρας  από λιγνιτικές μονάδες και αντιστοίχως από αιολικά φωτοβολταϊκά πάρκα. Όπως είπε, το 2019 η μεγαβατώρα από τις λιγνιτικές κόστιζε 80 ευρώ, τη στιγμή που πλέον φτάνει τα 120 από την πιο σύγχρονη Πτολεμαΐδα 5 και 180 ευρώ από τις παλιές λιγνιτικές μονάδες. 

«Εμείς εκμεταλλευόμαστε το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας. Η μεγαβατώρα από φωτοβολταϊκά φτάνει στα 40-45 ευρώ, ενώ από αιολικά στα 55-65 ευρώ. Από το Ταμείο Ανάκαμψης προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ώστε να ξεπεράσουμε το 80% των αναγκών μας μέχρι το 2030». Στην τοποθέτησή της η Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε και στο θέμα της Τηλεθέρμανσης σημειώνοντας πως θα δοθεί άμεσα λύση. 

Παρά την πρόσκαιρη (;) ανάκαμψη της λιγνιτικής παραγωγής, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση του υποχωρεί ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, υπό το φως της πολιτικής απολιγνιτοποίησης που ακολουθεί η κυβέρνηση αλλά και της δέσμευσης της διοίκησης της ΔΕΗ προς τους μετόχους της εταιρείας, να υιοθετήσει «πράσινες» λύσεις και να υπηρετήσει τις αρχές της βιωσιμότητας, κάτι που δεν συμβαδίζει με την καταφυγή στον λιγνίτη. 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2024 έφθασε στην 1,5 TWh, ήτοι -30% από την αντίστοιχη χρονική περίοδο το περασμένο έτος.