Ιταλία: Το Φθινόπωρο η Εκδήλωση Παρουσίασης του “Διαδρόμου” SouthH2 για Μεταφορά Υδρογόνου Από τη Βόρεια Αφρική στη Βόρεια Ευρώπη

Ιταλία: Το Φθινόπωρο η Εκδήλωση Παρουσίασης του “Διαδρόμου” SouthH2 για Μεταφορά Υδρογόνου Από τη Βόρεια Αφρική στη Βόρεια Ευρώπη
energia.gr
Πεμ, 25 Ιουλίου 2024 - 13:41

Το φθινόπωρο η Ιταλία θα φιλοξενήσει μια εκδήλωση για την παρουσίαση ενός δικτύου μεταφοράς υδρογόνου από τη νότια Μεσόγειο στη βόρεια Ευρώπη, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας στο Reuters την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η Ελβετία μπορεί επίσης να εμπλακεί

Ο λεγόμενος διάδρομος SouthH2 θα συνδέει τη Βόρεια Αφρική, την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία, επιτρέποντας στο ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται στη Νότια Μεσόγειο να φτάσει στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.


Το έργο, στο οποίο συμμετέχει ένας όμιλος εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του φορέα εκμετάλλευσης του ιταλικού δικτύου φυσικού αερίου Snam, κέρδισε το καθεστώς προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι.

«Προχωράμε μπροστά, το φθινόπωρο θα έχουμε μια επίσημη εκδήλωση στη Ρώμη για την παρουσίαση»,, δήλωσε ο υπουργός Gilberto Pichetto Fratin στο Reuters μετά από μια συνεδρίαση για απάντηση κοινοβουλευτικών ερωτήσεων στην κάτω βουλή της Ιταλίας.

Η Ευρώπη προσπαθεί να ξεκινήσει την παραγωγή και εισαγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου -ένα καύσιμο που κατασκευάζεται με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ – χάρη στο οποίο οι χώρες έχουν εναποθέσει μεγάλες ελπίδες για τη μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων σε βιομηχανικές διαδικασίες όπως η παραγωγή χάλυβα.

«Σχεδιάζουμε μια μεταφορά υδρογόνου μέσω της Αυστρίας, συνδέοντας την Ελβετία και στη Γερμανία», είπε ο Pichetto.

Η Trans Austria Gasleitung (TAG), η Gas Connect Austria (GCA) και η Bayernets στη Γερμανία συνεργάζονται με τη Snam για την ανάπτυξη του έργου, μήκους 3.300 χιλιομέτρων. Με δυναμικότητα εισαγωγής υδρογόνου άνω των 4 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (Mtpa) από τη Βόρεια Αφρική, ο αγωγός θα μπορούσε να καλύψει το 40% του στόχου εισαγωγής υδρογόνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει τεθεί για το 2030 και θα μπορούσε να είναι λειτουργικός ήδη από εκείνο το έτος.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε επίσημα τον Μάιο, όταν οι υπουργοί Ενέργειας από την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας ως μέρος μιας στρατηγικής της ΕΕ για την απαλλαγή της βιομηχανίας της από τις εκπομπές άνθρακα.

Όπως ανέφερε ο Pichetto, οι διασυνδέσεις αγωγών που υπάρχουν ήδη με τη Λιβύη και την Τυνησία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του διαδρόμου, προσθέτοντας ότι μια άλλη επιλογή θα ήταν να μετατραπεί το πράσινο καύσιμο σε αμμωνία και να αποσταλεί στην Ευρώπη.

Πέρυσι πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Ιταλία βρισκόταν σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βαυαρίας για την προμήθεια αερίου και υδρογόνου στο κρατίδιο της νότιας Γερμανίας. «Στη Γερμανία, είναι ξεκάθαρο ότι το πρώτο μέρος στο οποίο θα φτάσουμε... είναι η Βαυαρία», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας.