Scope: Εκτινάχθηκαν στα 93 Δις Ευρώ τα Πράσινα Ομόλογα Από Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις το Α΄ Εξάμηνο

Scope: Εκτινάχθηκαν στα 93 Δις Ευρώ τα Πράσινα Ομόλογα Από Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις το Α΄ Εξάμηνο
energia.gr
Παρ, 26 Ιουλίου 2024 - 09:56

Στα 93 δισεκατομμύρια ευρώ εκτινάχθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων (ESG) από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος αναμένει αύξηση κατά 40%, σε ετήσια βάση, των εκδόσεων για ολόκληρο το 2024. «Οι προβλέψεις μας υποστηρίζονται από το υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και την ανάκαμψη των εκδόσεων ESG από τον τομέα των ακινήτων», αναφέρει σε έκθεση του ο γερμανικός οίκος

Σύμφωνα με τον Scope, οι ευρωπαϊκές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ESG σταθεροποιήθηκαν στο 25% περίπου του συνολικού όγκου των ομολόγων που έχουν εκδοθεί.

Κατά τομέα, σύμφωνα με τον οίκο, τα πράσινα ομόλογα από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 60% το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε ετήσια βάση.

Σημειώνει πως αυτό εξηγείται από την αύξηση των εκδόσεων, κατά 13 δις ευρώ, σε ετήσια βάση, από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (συνολικά 40 δις ευρώ σε ομόλογα ESG) και την αύξηση κατά 7 δις ευρώ, σε ετήσια βάση, από εταιρείες ακινήτων, οι εκδόσεις των οποίων ανήλθαν συνολικά στα 11 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον Scope, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι εταιρείες ακινήτων ήταν μεγάλοι χρήστες πράσινων ομολόγων και αποτελούσαν περίπου το 55% της συνολικής δραστηριότητας εταιρικών ομολόγων ESG το α΄ εξάμηνο του 2024.

Επίσης, ο γερμανικός οίκος αναφέρει ότι τα πράσινα ομόλογα αποτελούν επίσης το προτιμώμενο μέσο στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, αν και με μόλις 5% της συνολικής έκδοσης ομολόγων, οι δύο περιοχές εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά σε σχέση με την Ευρώπη.