Η υψηλή τεχνολογία και τα επιτεύγματά της σε πολύ μεγάλο βαθμό εξοικονομούν τόνους χαρτιού και προλαμβάνουν, τηρουμένων των αναλογιών, την κοπή δένδρων για την παραγωγή του εν λόγω προϊόντος. Κι αυτό συμβάλλει θετικά στη διαδικασία επίτευξης των κλιματικών στόχων για τη μείωση των ρύπων στον πλανήτη από τη μία πλευρά, τουλάχιστον

Από την άλλη, ωστόσο, ο συγκεκριμένος κλάδος καταναλίσκει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, εκπέμποντας αέριους ρύπους του θερμοκηπίου, όπως στην περίπτωση των κέντρων δεδομένων της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τις στατιστικές, τα κέντρα αυτά χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια από όση όλες οι αστικές κατοικίες αθροιστικά της χώρας, διακυβεύοντας την επίτευξη των κλιματικών στόχων, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Συγκεκριμένα, ο διογκούμενος αριθμός των κέντρων δεδομένων το 2023 έκανε χρήση του 21% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι αυξήθηκε κατά ένα πέμπτο συγκριτικά με την ποσότητα του 2022, σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Ιρλανδίας. Πρώτη χρονιά τα data centers, που στηρίζουν την Ιρλανδία ως διεθνή κόμβο υψηλής τεχνολογίας, υπερέβησαν σε ζήτηση ενέργειας εκείνη των σπιτιών. Τα τελευταία κατανάλωσαν το 18% της συνολικής ισχύος του εθνικού δικτύου το 2023.

Οι ειδικοί δεν δίστασαν να διατυπώσουν τον προβληματισμό τους ότι η αιφνίδια διόγκωση στην κατανάλωση ενέργειας, που προέρχεται από τα κέντρα δεδομένων, δυνητικά θα μπορούσε να εκτροχιάσει τους κλιματικούς στόχους για περιστολή των εκπομπών αερίων ρύπων στην Ιρλανδία και σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο. Εν τω μεταξύ, η ίδια η Google, της οποίας η ευρωπαϊκή έδρα βρίσκεται στην Ιρλανδία, είχε προ ημερών δηλώσει ότι τα κέντρα δεδομένων της κινδύνευαν να καθυστερήσουν την εκπλήρωση των πράσινων φιλοδοξιών της, διότι αυτά ευθύνονταν για την κατά 48% αύξηση των συνολικών εκπομπών της σε αέριους ρύπους εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες του 2019, πριν από την πανδημία δηλαδή. Η εκτίναξη της ζήτησης με στόχο την επεξεργασία δεδομένων, λόγω των πρόσφατων ανακαλύψεων στην τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσε να οδηγήσει τα κέντρα δεδομένων της Ιρλανδίας να καταναλίσκουν περίπου το 31% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας εντός των επομένων τριών ετών, βάσει των προβλεπομένων από το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος της χώρας. Κατά συνέπεια, μία τέτοια εξέλιξη θα επισκιάσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από πλευράς τόσο των αστικών όσο και αγροτικών κατοικιών της Ιρλανδίας, οι οποίες αθροιστικά αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 28% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία. Επιπλέον, η τρόπον τινά υπερκατανάλωση των κέντρων δεδομένων θα ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις στους ομίλους υψηλής τεχνολογίας να διοχετεύσουν ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις στο να δημιουργήσουν τις δικές τους πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και, ουσιαστικά, να καλύπτουν από μόνες τους τις δικές τους προμηθευτικές ανάγκες.

Οπως επισημαίνει στο δημοσίευμά του ο Guardian, η άνθηση της Ιρλανδίας ως βάσης, που φιλοξενεί τις εταιρείες τεχνολογίας και τα κέντρα δεδομένων τους, τροφοδοτείται χάρις στην πολιτική των χαμηλών φορολογικών συντελεστών επί των εταιρικών κερδών. Ο καθηγητής Πολ Ντιν, υψηλόβαθμος ερευνητής στο πανεπιστημιακό Κολέγιο Κορκ, είχε αναφέρει στην εφημερίδα Irish Examiner: «Αν είχαμε ήδη πολλές υποδομές για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η κατανάλωση των κέντρων δεδομένων δεν θα συνιστούσε πρόβλημα. Εντούτοις, παραμένουμε ακόμα εξαρτημένοι από τα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πολύ γρήγορα. Είμαστε καλοί στην ταχεία ανέγερση μεγάλων κέντρων δεδομένων αλλά όχι τόσο καλοί στην κατασκευή υποδομών ήπιων πηγών ενέργειας». Το 2023 η Ιρλανδία βασιζόταν στα ορυκτά καύσιμα για άνω του 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας (κυρίως με χρήση φυσικού αερίου, γαιάνθρακα, τύρφης ή πετρελαίου). Τέλος, αναφέρεται ότι η αιολική αποτελούσε το 34,6% της ηλεκτροπαραγωγής έναντι του 1,2% της ηλιακής.

(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)