Ο Καύσωνας Φεύγει, οι Τιμές Χονδρικής Ηλεκτρισμού Πέφτουν και Μαζί τους ο Πανικός

Ο Καύσωνας Φεύγει, οι Τιμές Χονδρικής Ηλεκτρισμού Πέφτουν και Μαζί τους ο Πανικός
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 26 Ιουλίου 2024 - 11:21

Αποκλιμακώνεται σταθερά η τιμή της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθώντας κατά πόδας –τουλάχιστον μέχρι ένα βαθμό- την υποχώρηση του καύσωνα που ταλαιπώρησε τις τελευταίες εβδομάδες τη χώρα και όλη την Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη. Έτσι, στα 114,39 ευρώ/MWh διαμορφώνεται για σήμερα η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με σοβαρή πτώση -23%. Είναι χαρακτηριστικό της επιστροφής σε μια μορφή κανονικότητας στην αγορά, ότι η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου δεν ξεπέρασε τα 306,09 ευρώ/MWh, όταν μόλις πριν από μια εβδομάδα είχε εκτιναχτεί στα 850 ευρώ/MWh!

Aκόμη, η συνολική ζήτηση φθάνει στις 412,76 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχούν το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ, με 37,4% και 33,4% αντίστοιχα και ακολουθούν, οι –αυξημένες- εισαγωγές με 14,5% και τα νερά, με 5,4%, ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη έπεσε στο 4,3%. Ωστόσο, στις 10 το πρωί, σήμερα, η συμμετοχή του ορυκτού καυσίμου βρισκόταν στο 9%, (550 MWh) σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Τέλος, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 14,612 MWh και οι εισαγωγές στις 29,960 MWh. 

Όσον αφορά στις συζευγμένες αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμάνιας, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού βρίσκονται στα 107,56  ευρώ/MWh, ενώ εκείνες στην Ουγγαρία (την…πέτρα του σκανδάλου το προηγούμενο διάστημα) πέφτουν στα 104,26 ευρώ/MWh. Στις υπόλοιπες προημερησίες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, στην Σερβία η ΤΕΑ διαμορφώνεται στα 117,2 ευρώ/MWh, ενώ, στην Αλβανία, η τιμή χονδρικής βρίσκεται στα 183,34 ευρώ/MWh που είναι η υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη. Στις άλλες αγορές της ευρύτερης περιοχής, στην Ιταλία η χονδρική ηλεκτρισμού διαμορφώνεται στα 119,71 ευρώ/MWh, με άνοδο +3,2%, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να απολαμβάνει σχετικά «φυσιολογικές» τιμές για την εποχή (75,90 ευρώ/MWh με πτώση -5,6%). 

Η αποκλιμάκωση των τιμών στην χώρα μας προλειαίνει - όπως είναι επόμενο και μετά τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας - το έδαφος, για μικρότερες επιδοτήσεις των νοικοκυριών και συνακόλουθα μικρότερο φόρο στα λεγόμενα «υπερκέρδη» των εταιρειών ηλεκτρισμού από εκείνον που προσανατολιζόταν να επιβάλει αρχικά η Κυβέρνηση. Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε ως στόχο τη διατήρηση του ύψους των τιμολογίων ρεύματος στα 15 λεπτά/Kwh, κατά μέσον όρο.  

Ασφαλώς, και ως ο κυρίαρχος παίκτης στην αγορά προμήθειας, η ΔΕΗ αναμένεται να δώσει τον τόνο για το πού θα κινηθούν τα χρωματιστά τιμολόγια (κυρίως το πράσινο) των ιδιωτών παρόχων για τον Αύγουστο. 

Οι «ευχάριστες» εξελίξεις στο μέτωπο του καύσωνα και των ροών ηλεκτρικής ενέργειας στα διασυνδεδεμένα συστήματα των χωρών της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, προοιωνίζονται τέτοιες χρεώσεις ώστε να αποφευχθεί μια υψηλή, όπως εξαγγέλθηκε αρχικά, επιδότηση των τιμολογίων από την Κυβέρνηση. 

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, τότε είναι πολύ πιθανό το μέσο προσφερόμενο τιμολόγιο τον επόμενο μήνα να κινηθεί πτωτικά σε σημείο ώστε να μην ξεπεράσει τα 16 λεπτά/KWh του Ιουλίου. 

Κατ’ επέκταση, θα πρέπει να αναμένουμε ότι η φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών που αποκόμισαν, δυνητικά, οι ηλεκτροπαραγωγοί κατά την περίοδο που κορυφώθηκε η ενδημική κρίση τιμών του Ιουλίου, δεν θα φθάσει σε καμία περίπτωση τα αρχικά 80-100 εκατ. ευρώ που είχε σπεύσει να ανακοινώσει η Κυβέρνηση, αλλά θα περιοριστούν τουλάχιστον στα μισά! 

Σε κάθε περίπτωση, στις τιμές που θα προσφέρουν οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι πάροχοι ρεύματος, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η κατανάλωση ηλεκτρισμού τον Ιούλιο, που μοιάζει να κινείται στα λίδια σχεδόν επίπεδα με εκείνα του Ιουλίου το περασμένο έτος. Εκτός από τις παραπάνω παραμέτρους, τα τελικά ποσά θα προκύψουν από το ύψος της κατανάλωσης του Ιουλίου, που μοιάζει να είναι ανάλογη – η εκτίμηση είναι ότι θα είναι ελαφρώς υψηλότερη - με εκείνη του ίδιου μήνα, πέρυσι, όπου είχαμε πάλι συνθήκες καύσωνα. Σημειώνουμε ότι τότε, η κατανάλωση είχε διαμορφωθεί στις 5,5 TWh.