Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, υποδηλώνοντας ότι η ισορροπία της αγοράς παραμένει εύθραυστη, ακόμη και καθώς η ζήτηση για το καύσιμο είναι επίμονα αδύναμη

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς κέρδισαν έως και 3% σήμερα Παρασκευή, στα 32,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά την πτώση που σημείωσαν μία ημέρα νωρίτερα. Η κίνηση αυτή θέτει τα συμβόλαια σε τροχιά για ένα μικρό εβδομαδιαίο κέρδος.

Το ζιγκ-ζαγκ στις τιμές αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι η αγορά παραμένει ευαίσθητη στις διαταραχές του εφοδιασμού, αφού η Ευρώπη έγινε πιο εξαρτημένη από τις παγκόσμιες αγορές μετά την ενεργειακή κρίση.

Ενώ οι traders ξεκίνησαν τον Ιούλιο χαλαροί σχετικά με τους κινδύνους εφοδιασμού, το κλίμα έχει αλλάξει πρόσφατα εν μέσω απρογραμμάτιστων διακοπών, θερμότερου καιρού και ισχυρότερου ανταγωνισμού με άλλα μέρη του κόσμου για φορτία.

Ο πιο πρόσφατος ανοδικός παράγοντας που επηρεάζει την αγορά είναι μια βλάβη σε μια μονάδα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία.

Η Ichthys LNG επιδιορθώνει τη μία από τις δύο σειρές της μετά από απρογραμμάτιστο πρόβλημα. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να περιοριστούν οι παγκόσμιες προμήθειες, ακόμη και καθώς οι ροές από την κορυφαία προμηθεύτρια χώρα, τη Νορβηγία, έχουν ανακάμψει, ενώ μια βασική μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ συνεχίζει τις εξαγωγές μετά τον τυφώνα Beryl.

 

(από euro2day.gr)