Το energia.gr επιστρέφει στο εκ των σημαντικότερων από τα θέματα που κυριάρχησαν στην ενεργειακή ειδησεογραφία  των τελευταίων ημερών: την επιστροφή του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ορισμένοι –οι περισσότεροι- stakeholders της αγοράς επιμένουν ότι η προσφυγή στο βρώμικο και ακριβό καύσιμο είναι πρόσκαιρη και συμβαίνει μόνο και μόνο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενδημική κρίση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρισμού των τελευταίων λίγων εβδομάδων. Τα έως τώρα δεδομένα, δείχνουν μια αξιοσημείωτη παραμονή της λιγνιτικής παραγωγής σε επίπεδα γύρω και άνω του 10%, σε ωριαία βάση, και σε καθημερινή βάση. 

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, στη μία τα ξημερώματα της Παρασκευής, το μερίδιο του ορυκτού καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή βρισκόταν στο 13%, ή 961 MWh, για να υποχωρήσει στις 16:00 στο 10% και στις 487 MWh. 

Ευρύτερα, και κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουλίου, η παραγωγή θερμικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αυξήθηκε κατά 4,32% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, και έφθασε στις 8.186,39 GWh. Πιο αναλυτικά, υπήρξε αύξηση κατά 3,27% στην παραγωγή με καύση άνθρακα, η οποία ανήλθε σε 3.705,40 GWh, και αύξηση κατά 5,20% στην παραγωγή με καύση φυσικού αερίου, η οποία ανήλθε σε 4.481,00 GWh.

Στην Τουρκία, η αύξηση παραγωγή ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου ήταν +3,51% και +3,01% αντίστοιχα, ενώ στην γειτονική Βουλγαρία η ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα ενισχύθηκε κατά +34,19% από την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιουλίου, ενώ η παραγωγή ρεύματος με καύση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά +8,42%. Παράλληλα, η Ιταλία παρουσίασε υψηλότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο κατά +1,09% και +5,88% αντίστοιχα, ενώ η χώρα μας η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη πραγματοποίησε άλμα +67,52%, ενώ η αντίστοιχη από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά +4,58%. 

Μείωση της Χρήσης Άνθρακα στην Κίνα

Στην άλλη άκρη του κόσμου, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, η Κίνα μοιάζει να πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο στον τομέα της παραγωγής καθαρής ενέργειας κατά το α’ εξάμηνο του έτους, καθώς η ενίσχυση της παραγωγής υδροηλεκτρικής, ηλιακής και αιολικής ενέργειας άσκησε καθοδική πίεση στο μερίδιο του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, που έπεσε κάτω από το 60% για πρώτη φορά στα χρονικά. 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο μιας τάσης που παρατηρείται σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια. Ήτοι, το μερίδιο της Κίνας στην καθαρή ενέργεια αυξάνεται, ενώ το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων συρρικνώνεται.  

Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο της καθαρής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας έφθασε στο ρεκόρ του 37,3% το α’ εξάμηνο του 2024, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των ορυκτών καυσίμων μειώθηκε στο 62,7%, από περίπου 65% το 2023. 

Από το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων, ο άνθρακας κατείχε μερίδιο 59,6% της συνολικής κινεζικής ηλεκτροπαραγωγής. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά αποτελεί νέο χαμηλό ρεκόρ για την Κίνα. 

Αναζητώντας τις αιτίες γι’ αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μείωση του μεριδίου του άνθρακα οφείλεται κατά κόρον στην πολύ υψηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ύστερα από μια διετή περίοδο ξηρασίας κατά την οποία το ύψος των βροχοπτώσεων ήταν αμελητέο, οι έντονες βροχές την περασμένη άνοιξη αναπλήρωσαν με το παραπάνω τους ταμιευτήρες νερού και αύξησαν τη χρήση της δυναμικότητας των τεράστιων υδροηλεκτρικών φραγμάτων της Κίνας. Σημειώνουμε ότι η ασιατική χώρα διαθέτει τη μεγαλύτερη υδροηλεκτρική δυναμικότητα στον κόσμο, με συνολική ισχύ 425 γιγαβάτ (GW), συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο, των Τριών Φαραγγιών. 

Είναι άξιο μνείας το γεγονός ότι ενώ η παραγωγή θερμικής ενέργειας αυξήθηκε κατά +3,6% τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Μάιος 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, εν τούτοις, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αυξήθηκε κατά +14,9% και η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά +25,3%.