Η συμφωνία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του επενδυτικού κεφαλαίου Trivest Holdings , για την συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την ΑΤΤΙΚΗΣ κι αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατομ. ευρώ , του πρώτου μετόχου , θα επιβαρύνει το Δημόσιον (δηλ. τον ΄Ελληνα φορολογούμενο) κατά 2,3 δις. ευρώ , μέσω της παροχής κρατικής εγγυήσεως (ΗΡΑΚΛΗΣ) και σε αναλογία ανταλλαγής 9:1 για τον δεύτερο.

Η συγχώνευση ήταν η τελευταία επιλογή προ του κλεισίματος των δύο ζημιογόνων Τραπεζών , για την αποφυγή της απωλείας καταθέσεων ύψους άνω των 1,6 δις. ευρώ αλλά με χάσιμο του ελέγχου του ΤΧΣ της Τραπέζης Αττικής  που σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη «αποτελεί την μεγαλύτερη εκκρεμότητα στο Τραπεζικό μας σύστημα τα τελευταία 12 χρόνια» ενώ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υπεστήριξε ότι «σε μία δεκαετία η επένδυση του ΤΧΣ στην  συγχωνευομένη , νέα Τράπεζα , θα έχει αυξηθή από 955 σε 1,6 δις. ευρώ».

Έτσι , ο μεν Γιαννάκης Στουρνάρας αναδεικνύεται σε νέο μάντη Κάλχα . ο δε Κωστής Χατζηδάκης σε «μαθητευόμενο μάγο» αφού  αποτρέπει «πιθανό κλονισμό της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών και νέα μαζική ανάληψη καταθέσεων (Bank run) στην Ελληνική οικονομία» , με συγχώνευση δύο ζημιωγόνων Τραπεζών από την οποία προσδωκά να προκύψει μία υ γ ι ής! Αν είναι δυνατόν.

Ότι τα οικονομικά πράγματα της χώρας δεν πάνε καλά είναι επιμελώς  κρυπτόμενο γεγονός αλλ’ η πραγματικότητα αδήριτη. Οι Τράπεζες ανακεφαλαιώθησαν με 14,4 δις.ευρώ το 2015 από κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα αλλά απαξιώθησαν λόγω των μη εξυπηρετουμένων δανείων τα οποία διέγραψαν 1,5 δις. ευρώ και έπονται κι’άλλα.

Οι ιδιωτικές καταθέσεις , που απεσύρθησαν , ύψους  42 δις. ευρώ εξ αιτίας των ελέγχων κεφαλαίων , επέστρεψαν στις Τράπεζες μόνον  9 δις. ευρώ  κι η ροή κεφαλαίων στον ιδιωτικό τομέα ουσιαστικώς σταμάτησε. Οι αναβαλλόμενοι φόροι  αντιπροσωπεύουν το 50% του ενεργητικού των Τραπεζών και δεν επιτρέπουν την διανομή μερίσματος στους μετόχους παρά την εμφάνιση πλασματικών κερδών. Ουσιαστικώς 24 χρόνια μετά  την χρηματοπιστωτική κατάρρευση της χώρας αυτή στερείται τραπεζικού συστήματος .

Όπως έγραφε ο Καβάφης (*):

Κεφάλαια μεγάλ’ αν έχη αμφιβάλλω.

Κι’ αρχισα να φοβούμαι μη στην πρώτη κρίσι

Έξαφνικά τις πληρωμές της σταματήσει.

 

(*) Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ του Κ.Π.Καβάφη 1897

 

Υστερόγραφον: Νέα πιστωτική κρίσις έπληξε την Ντόυτσε Μπάνκ λόγω υψηλών επιτοκίων και πτώσεως των τιμών των ακινήτων στην Γερμανία.