Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, διαψεύδει τον Τούρκο ομόλογό του, ΧακάνΦιντάν, ότι οι έρευνες του Ιταλικού ειδικού σκάφους Ievoli Relume στον βυθό της Ελληνικής υφαλοκρηπίδος παρά την Κάσο, για την πόντιση καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο και εντός της ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου, ολοκληρώθησαν μόνον κατόπιν αιτήσεως στην Τουρκία

Αν, αντιθέτως, ο Τουρκικός ισχυρισμός αληθεύει, τότε παρεβιάσθη η Ελληνική ΑΟΖ κι ο κ. Γεραπετρίτης είναι υπόλογος.

Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης απορρίπτει το γεγονός αλλά επεκαλέσθη την Ελληνική Συνταγματική τάξη που απαγορεύει την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, μέρος της οποίας είναι κι η ΑΟΖ, και που δεν αφορά τρίτους αλλ’ είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της χώρας μας.

Ανεξαρτήτως εάν την άδεια την Τουρκία ζητήθη  από το Ιταλικό πλοίο ή εάν, επί τη βάσει του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης, η πόντιση καλωδίων είναι ελευθέρα στις εθνικές ΑΟΖ, με απλή ανακοίνωσή της, η υπόμνηση του ΥΠΕΘΑ  είναι πρώτη φορά που προειδοποιεί τον Έλληνα ΥΠΕΞ ότι υπάρχουν συνταγματικοί φραγμοί στην «μυστική διπλωματία» του με τον Φιντάν κι ότι πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του το Ελληνικό Σύνταγμα του 1975. Διότι άλλως υπάρχουν ποινικές συνέπειες.

Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει εφ’ εξής να λαμβάνει υπ’ όψιν του τις απόψεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της «Νέας Δημοκρατίας» που υπέμνησε την παρουσία της, ως πολιτειακού παράγοντος μετά το δυσμενές  αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, πολλώ δε μάλλον καθώς ο κ. Γεραπετρίτης δεν είναι εκλεγμένος αλλά διορισμένος υπουργός.

Η υπόμνηση αμφοτέρων αποτελεί σοβαροτάτη προειδοποίηση των Θεσμών προασπίσεως της εδαφικής και θαλασσίας κυριαρχίας της χώρας, ιδίως καθώς αμφότερες δέχονται επιθέσεις αμφισβητήσεως υπό της Τουρκίας στην Θράκη και στο Αιγαίον μέχρις Καστελλορίζου.